14 Ocak 2020 06:04
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2020 13:08

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Hafter ateşkes anlaşmasını imzalamadı, Rusya'yı terk etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadığını ve Moskova'yı terk ettiğini duyurdu.

Libyalı General Halife Hafter | Fotoğraf: Magharebia/ Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'da Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Trablus hükümetine karşı duran Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadığını ve Moskova'yı terk ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan Rus haber ajansı TASS’a yapılan açıklamada, Hafter'in, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan, Moskova'dan gece saatlerinde ayrıldığı belirtildi.

Açıklamada, Rusya’nın Libya’da taraflar arasındaki çalışmalarını ise sürdürdüğü kaydedildi.

LAVROV: LİBYA SÜRECİ BİTMEDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’daki Libya görüşmelerinde kesin sonuca varılamadığını ancak çabaların devam edeceğini söyledi. Resmi ziyaret için gittiği Sri Lanka'da, Sri Lanka Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, Hafter’in çekildiği ‘Libya anlaşmasına’ dair soruya, “Biliyorsunuz Başkan Putin, İstanbul’u ziyaret etti ve başkanlar Libya ile ilgili de görüşmelerde bulundu. Dün de Moskova’da Türk ve Rus heyetlerin de katıldığı bir görüşme gerçekleştirildi. Moskova’daki Libya görüşmelerinde kesin sonuca varılamadı ancak çabalar devam edecek” dedi.

BM, TARAFLARA ATEŞKESE BAĞLI KALMA ÇAĞRISI YAPTI

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ise taraflardan ateşkese bağlı kalmalarını ve devam eden diplomatik çabalara destek olmalarını istedi.

UNSMIL tarafından yapılan yazılı açıklamada, “UNSMIL, Trablus'taki sivil nüfus, evlerini terk eden yüz binlerce insan ve okullarına gidemeyen 116 bin çocuk adına, tarafları devam eden diplomatik çabalara bir fırsat vermek için ilan edilen ateşkese bağlı kalmaya çağırıyor” ifadesine yer verildi.

MOSKOVA'DAKİ LİBYA KRİZİ GÖRÜŞMELERİ

Türk ve Rus heyetler ile Libya’daki taraflar arasında dün Moskova'da görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Türk heyeti, Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturmuştu.

Rus heyeti ise Hafter ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih’i ikna etmeye çalışmıştı. Ancak Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imzalamamış ve sabaha kadar süre istemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ali Babacan kimdir? AKP hükümetlerinde hangi görevlerde bulundu?

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta vinç devrildi, çatı kenarında asılı kalan işçi düşerek yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...