26 Aralık 2019 13:11
Son Güncellenme Tarihi: 27 Aralık 2019 05:54

2020 yılı için belirlenen asgari ücret 2 bin 324 lira 70 kuruş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2020 yılı için asgari ücret tutarı net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlendi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini söyledi. Bakan ayrıca "İşletmelere 75 lira asgari ücret desteği sağlayacağız" dedi.

TÜRK-İŞ TEMSİLCİSİ NAZMİ IRGAT TOPLANTIYI TERK ETTİ

Bakan Selçuk'un asgari ücret kararını açıklamasının ardından Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, "Bizim daha önce açıkladığımız rakamlar, ciddi araştırmalar sonucunda çıkan rakamlar. Asgari ücretin 2 bin 578 lira olmasını istiyorduk, açıkladığınız bu rakamı kabul edemeyiz. 2018 yılında başlayan ve devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü dönemi yaşadık. Karara katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ise enflasyonun çok üzerinde bir zam yapıldığını iddia ederek "İşçileri enflasyona ezdirmedik" dedi, "Uçağa yetişmem gerek" diyerek soru almadan salonu terk etti.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücretin 2020 için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmesine ilişkin karar, 27 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Komisyon tarafından belirlenen asgari ücret, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek.

ASGARİ ÜCRET 2020 TABLOSU

Asgari Ücret 2019 Yasal Kesintileri (01.01.2020 - 31.12.2020)

Brüt Asgari Ücret

2.943,00 TL

Sigorta Primi İşçi Payı

412,02 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı

29,43 TL

Gelir Vergisi Matrahı

2.501,55 TL

Gelir Vergisi

375,23 TL

Damga Vergisi

22,34 TL

Kesintiler Toplamı

839,02 TL

Asgari Geçim İndirimi (Bekâr ve Çocuksuz)

220,73 TL

NET ÜCRET (Asgari Ücret + AGİ Dahil)

2.324,70 TL

İŞÇİLERDEN YORUM: REZİLLİK!

Adana Seyhan Belediyesi işçileri, 2020 yılı için belirlenen 2 bin 324 liralık asgari ücreti rezil bulduklarını belirtti. Asgari ücrete gelen %15'lik zammın temel tüketim ürünlerine gelen zammı bile karşılamadığını söyleyen işçiler, "Anlaşılan iş başa düştü" dedi.

DİSK Genel-İş Sendikası Adana Şube Sekreteri Serdar Çapar ise, 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücreti "Gülüyorum, gerçekten gülünç" şeklinde değerlendirdi.

ARZU ÇERKEZOĞLU: DİSK, MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE KARARLI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete zammına tepki gösterdi ve "Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almamayı çok görmüştür" ifadesini kullandı.

Belirlenen rakamın insan onuruna yakışmadığını belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyarak işçinin ailesinin hesaba katılması zorunluluğu bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret, oy çokluğu ile belirlenmiştir. Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık 'artış', işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. İşveren ve hükümet ortaklığı ile milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın alınması antidemokratiktir.

Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır. Asgari ücretin grev hakkını da içeren gerçek bir toplu pazarlık ile belirlenmesi için mücadeleye devam. Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almamayı çok görmüştür. 'İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet' talebiyle için bir aydır işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda sesini yükselten DİSK, bu mücadeleyi daha da büyütmeye kararlıdır."

GIDA-İŞ: İKTİDAR, İŞÇİLERİ YİNE SEFALETE MAHKUM ETTİ

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan "İktidar ve sermaye bir kez daha milyonları açlık içinde bırakacak asgari ücreti belirledi. İnsanca yaşanabilecek ücret ve çalışma koşulları için mücadelemiz devam edecek" dedi. Sendika, ek zam talebiyle birlikte insanca yaşanacak ücret için 28 Aralık Cumartesi günü saat 16.00'da, Marmara Caddesi'nde (Avcılar Belediye önü) basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

İLETİŞİM İŞ: İŞÇİ SINIFINI MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ

DİSK/İletişim İş Sendikası da yaptığı açıklamada, belirlenen asgari ücretin, iktidarın işçi ve emekçilere karşı tutumunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un işçileri enflasyona ezdirmediklerini sözlerinin gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada "Konfederasyonumuz DİSK ve diğer sendikaların 'İnsanca yaşamak istiyoruz, insanca ücret, vergide adalet” taleplerimizi görmeyen iktidar 2020 ylı için de işçi ve emekçilere kölelik düzenini dayatmıştır. İşsizlik ve yoksulluğun ayyuka çıktığı, intiharların yaşandığı bu süreçte prestij olarak sunulan 'Kanal İstanbul' gibi projelere bulunan kaynaklar işçi ve emekçilerden esirgenmiştir. Tüm işçi sınıfımızı ve emekçi halkımızı kendisine reva görülen bu uygulamalara karşı mücadeleye çağırıyoruz" denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Özbiteks işçileri haklarını istiyor

SONRAKİ HABER

Tiyatro içinde tiyatro: Hedda Gabler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...