18 Aralık 2019 04:48

Muş'ta HDP'li 3 belediyeye kayyum atandı

Muş'ta Varto ve Bulanık ilçeleri ile Bulanık'a bağlı Erentepe beldesinin HDP'li belediye eş başkanları görevden alındı, yerlerine kayyum atandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Muş'un Varto ve Bulanık ilçeleri ile Erentepe beldesinin HDP'li belediye eş başkanları görevden alındı, yerlerine kayyum atandı.

Muş’ta dün yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Varto Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Karaaslan ve Bulanık Belediyesi Eş Başkanı Adnan Topçu ile Erentepe Belde Belediye Başkanı Dilaver Keskin, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alındı. Bakanlık kararında, gözaltında bulunan eş başkanların “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla görevden alındıklarını ileri sürüldü.

Muş Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Bulanık Belediye Başkanı Adnan Topçu'nun yerine Kaymakam Mehmet İlidi'nin başkan vekili olarak görevlendirildiği bildirildi. Kaymakam İlidi'nin, Erentepe Belediyesi'ne de başkan vekili olarak görevlendirildiği belirtildi. Varto'da görevden uzaklaştırılan Ülkü Karaaslan Baytaş'ın yerine ise Kaymakam Ertuğrul Avcı'nın başkan vekili olarak atandığı ifade edildi.

Muş'un Varto, Bulanık ve Erentepe belediyelerine kayyum atanmasını protesto etmek için bir araya gelen halka polis izin vermedi. Bulanık Belediyesi hizmet binasını ablukaya alan polis, Muş Milletvekili Mensur Işık, İl Eş Başkanı Aynur Sarıca ve ilçe eş başkanlarının aralarında bulunduğu çok sayıda HDP’linin açıklama yapmasına izin vermedi. Polis, HDP’lilere valiliğin eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösterdi. 

 KAYYUM PROTESTOSUNA MUŞ'TA DA ‘AYNI’ ENGEL: VALİLİĞİN EYLEM VE ETKİNLİK YASAĞI

Polisin engeli üzerine HDP’liler, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarını atarak, parti binasına geçti. Polisler tarafından ablukaya alınan parti binasının girişinde açıklama yapan HDP’li vekil Mensur Işık, eş başkanların gözaltına alınması ve belediyelere kayyum atanmasını “iktidarın Kürt halkının iradesini tanımamak” olarak tanımladı. Kayyumların Kürtlere ve demokrasiye düşmanlık olduğunu söyleyen Işık, “Bulanık, Varto ve Erentepe’ye atanan kayyum burada yaşayan halkların iradesini tanımamaktır. Biz de bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Bu kararları verenler suç işliyor. Önümüzdeki süreçlerde bu emri verenlerden, yerine getirenlerden ve bu işe alet olanlardan adil bir yargılamayla mahkemede hesap soracağız” dedi.

YURDUN 32 BELEDİYESİ KAYYUM İLE YÖNETİLİYOR

HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Son kayyum atamalarıyla partinin 3 büyükşehir, 25 ilçe ve 3 belde belediyesine kayyum atanmış oldu. Yerine kayyum atanan 19 belediye eş başkanı tutuklandı.

Tutuklanan CHP’li Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz’un yerine de kayyum atanmasıyla 31 Mart’ın ardından 32 belediyeye kayyum atanmış oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Urla Belediyesine kayyum atandı

SONRAKİ HABER

Bodrum’da iş cinayeti: Devrilen vinçte bulunan 1 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...