11 Aralık 2019 14:12

DİSK Antep Temsilciliği: Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır

Asgari ücretin net 3 bin 200 TL olması talebiyle basın açıklaması düzenleyen DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği, "Asgari ücret yıllık olarak hesaplansın, tümüyle vergi dışı bırakılsın" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği, 2020 yılı için belirlenecek asgari ücretle ilgili basın açıklaması yaptı.

Toplantıda konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, asgari ücretin, yalnız asgari ücretle çalışanları ilgilendirmediğini, emeğiyle geçinen herkesi ilgilendirdiğini söyledi.

Asgari ücret maliyetinin büyük kısmının vergi ve kesintilere ayrıldığını belirten Güdücü, “Asgari ücret maliyetinin 1537 TL’si vergi ve kesintilere gitmektedir. Asgari ücretliden ve düşük gelirli işçilerden alınan vergi, ilk vergi dilimi tarifesi düşük tutularak artırıldı” dedi.

Asgari ücretin döviz karşısında da, altın karşısında da hızla eridiğini ifade eden Güdücü, taleplerini şöyle sıraladı:

“Asgari ücret tespit komisyonunda kadın temsili sağlanmalıdır. TÜİK hesabı asgari ücret saptamasında alt sınır olmalıdır. Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır. Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret hesaplanmalıdır. Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.”

Asgari ücretin asgari geçim ücreti olması gerektiğinin altını çizen Güdücü, yoksulluk sınırı ve kişi başına milli gelir artışı dikkate alınarak hesaplanması gerektiğini söyledi. “Bu iki kriter dikkate alındığında ve her ailede iki kişinin çalıştığı düşünüldüğünde, asgari ücret net 3 bin 200 TL olmalı” diyen Güdücü, insan onuruna yaraşır bir asgari ücretin lütuf değil hak olduğunu vurgulad. Güdücü, "İşçileri bu hak ve onur mücadelesinde omuz omuza olmaya çağırıyoruz” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mecliste bütçe görüşmelerinde "Tank Palet" tartışması

SONRAKİ HABER

BM İklim Konferansı sürüyor: Patronlar planlardan memnun değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...