08 Aralık 2019 13:14
Son Güncellenme Tarihi: 09 Aralık 2019 13:44

Kadınların tüm dünyaya yayılan danslı protestosuna İstanbul’da gözaltı

İstanbul Kadıköy'de şiddete ve kadın cinayetlerine karşı danslı protesto "Las Tesis" için toplanan kadınlar polis müdahalesi ile karşılaştı.

Fotoğraf: twitter.com/KadinCinayeti

Paylaş

İstanbul Kadıköy'de, Şilili kadınların dünyaya yayılan danslı protestosu "Las Tesis" için toplanan kadınlara polis biber gazı ile müdahale etti, 7 kadın gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, müdahale gerekçesinin suç oluşturan sloganlar olduğunu belirtti. Gözaltına alınan kadınlar, adli kontrolle serbest bırakıldı.

Şili’deki kadınların devlet güçlerinin tecavüzlerine karşı “tecavüzcü sensin” diyerek başlattığı danslı protesto Las Tesis dünyanın birçok yerinde sürdü, İstanbul’da da kadınların Kadıköy’de yapacağı ve Şilili kadınlara selam yollayacağı dans polis engeline takıldı. 

Kadın Meclisleri, İstanbul ve Ankara'daki danslı gösteriler için çağrı yapmış ve bir prova videosu yayınlamıştı. saat 15.00'te Kadıköy'de danslı gösteri için toplanan kadınlara polis biber gazı sıktı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim ters kelepçelenerek gözaltına alındı, KCDP temsilcisi Ayşen Ece Kavas’ın da gözaltına alındığı belirtildi. Polis toplamda 7 kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar, mahkemeye sevk edilmelerinin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı.

"MÜCADELEMİZE DAHA GÜÇLÜ DEVAM EDELİM"

Kadınların serbest bırakıldığını Twitter hesabından duyuran Avukat Tuba Torun, "Arkadaşlarımız adli kontrolle serbest. Yalnız şunu bilmemiz lazım: Aslında yine cezalandırıldık. Haftada bir imza, insan özgürlüğüne konulan ağır bir tedbirdir. Tüm bunlar zaten hiç yaşanmaması gerekirdi. Bunu hiç unutmayalım ve mücadelemize daha güçlü devam edelim #LasTesis" ifadelerini kullandı.

"ARTIK KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLSİN"

Adliyeye gelen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) üyesi kadınlar, burada açıklama yaptı. KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Kadınlar teker teker bir araya gelerek onlarca kadının hayata tutunmasını sağlıyor. Kadınlar korunmak istiyor, yaşamak istiyor. Son zamanlarda bütün bakanlıklar, bizim yıllardır söylediğimiz şeyleri söylüyor artık. Bunları devlet yetkilileri söylediği zaman sorun olmuyor da biz söyleyince mi sorun oluyor! Keşke 6284 sayılı yasa etkin uygulansaydı da bunları yapmak zorunda kalmasaydık. Artık kadın düşmanı politikalardan vazgeçilsin” dedi.

VALİLİK SLOGANLARI SUÇ KABUL ETTİ

İstanbul Valiliği gerçekleştirilen eylemle ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından 'Şili ülkesindeki kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddet konularına dikkat çekmek' amacıyla bugün saat 15.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda bir etkinlik düzenlenmiştir. Platform üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte yapılan dans gösterileri sonrasında atılan sloganlarda 'tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan' şeklinde ifadeler kullanan söz konusu gruba yaptıklarının suç olduğu, eylemi durdurmaları ve dağılmaları için makul süre tanınmıştır. Ancak, grubun dağılmamakta ısrar edip, konusu suç oluşturan sloganlara devam etmeleri üzerine, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadın Grubu tarafından polis marifetiyle alan boşaltılmaya çalışılmıştır. Etkinliği provoke eden ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunan 7 şahıs Cumhuriyet Savcılığı talimatları ile gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta iş cinayeti: Devrilen vincin altında kalan işçi öldü

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi Vakfının Kürt sorunu panelinde ikinci gün: Sınıfsal meseleyle yüzleşilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...