06 Aralık 2019 11:26

Lübnan'da hükümet kurumları önünde eylemler devam ediyor

Lübnan'ın birçok kentinde yolsuzlukla mücadele ve teknokrat bir hükümet kurulması talebiyle eylemler düzenlendi.

Başkent Beyrut'ta halk sokakta. | Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Paylaş

Lübnan'ın Halba, Trablus, Nebatiye, Sayda ve Zahle kentlerinde "yolsuzlukla mücadele eden ve yağmalanan fonları iade eden bağımsız bir hükümet" talebi ile eylemler düzenlendi.

Lübnan'ın Halba ve Nebatiye kentinde hükümet kurumları önünde toplanan eylemciler, elektrik kurumu ve su idaresi binasına girişleri engelledi. Trablus'taki eylemde ise bazı yollar eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı.  Bekaa iline bağlı Zahle kentinde hükümet binasına büyük bir Lübnan bayrağı asıldı. Sayda'da su kurumuna ait binanın kapıları zincirle kapatıldı. Eylemciler, su idaresinin gecikmiş faturalar nedeniyle Sayda'da birçok hanenin suyunu kesmesini protesto etti.

Lübnan'da 17 Ekim'de ekonomik durum ve vergilere karşı başlayan protestolar, Başbakan Saad el-Hariri'nin istifasına yol açmıştı. Gösterilere 13 gün direnen Hariri, 29 Ekim'de istifasını sunmak zorunda kalmıştı.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurmakla görevlendirecek kişinin belirlenmesi için pazartesi günü siyasi grupların temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirecek.

Ülke genelinde küçük eylemlerle protestolarını sürdüren göstericilerin, iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi, yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması gibi talepleri bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Psikolog Mevlüt Ülgen: İntihar vakaları ekonomik, siyasal ve toplumsal bir sorundur

SONRAKİ HABER

Batman'da kadın avukata fotoğraflı taciz iddiasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...