02 Aralık 2019 05:12

Lübnan'da halkın ekonomik kriz protestosu sürüyor

Lübnan'ın birçok kentinde binlerce kişi, ülkedeki ekonomik durumu protesto ederek yeni hükümetin kurulmasını talep etti.

Başkent Beyrut'ta halk sokakta. | Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Paylaş

Lübnan'ın pek çok kentinde binlerce kişi, ülkedeki ekonomik durumu protesto ederek yeni hükümetin kurulmasını istedi.

Ülkede 17 Ekim'de başlayan protestolar dün de başkent Beyrut'un yanı sıra kuzey ve güneydeki şehirlerde devam etti. Beyrut'un farklı noktalarında toplanan halk, yönetici kesim ve Lübnan Bankası'nın izlediği mali politika aleyhinde slogan attı ve Lübnanlı sanatçı Marsel Halife'nin şarkıları eşliğinde dans etti. Kuzeydeki Trablusşam kentindeki protestolarda ise geçen hafta yaşanan arbedede gözaltına alınanların serbest bırakılması yönünde sloganlar atıldı.

Güneydeki Sayda kentinde protestoların sloganları, hükümetin bir an önce kurulması üzerinde yoğunlaştı.

Baalbek kentinde de yüzlerce kişi, Lübnan bayrakları taşıyarak hedeflerini gerçekleştirinceye kadar meydanlarda kalmaya devam edeceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de başlayan protestolar, kısa sürede ülkenin dört bir yanına yayılmıştı. Protestolara 13 gün direnen Başbakan Saad el-Hariri, 29 Ekim'de istifasını sunmak zorunda kalmıştı.

Ülke genelinde küçük eylemlerle protestolarını sürdüren yurttaşların, iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması gibi talepleri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de bir genç kadın boşanma aşamasındaki eşi tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da protestolar yerli halkın desteğiyle sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...