KESK adil bütçe için bölge mitingleri düzenleyecek
KESK, adil bir bütçe talebiyle 8 Aralık’ta İstanbul’da, 21 Aralık’ta Mersin’de, 22 Aralık’ta Diyarbakır’da ve 11 Ocak 2020'de İzmir’de bölge mitingleri düzenlenecek.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

2020 Yılı Bütçe Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi
KESK, 2020 yılı bütçesine ilişkin yaptığı basın toplantısıyla eylem programını açıkladı. Vergide adaletin sağlanması, sermayeye aktarılan milyarlarca kaynağın kesilmesi, kamu hizmetlerinin ücretsiz olması gibi birçok talebin dile getirileceği eylemler kapsamında 8 Aralık’ta İstanbul’da, 21 Aralık’ta Mersin’de, 22 Aralık’ta Diyarbakır’da ve 11 Ocak 2020 tarihinde İzmir’de bölge mitingleri düzenlenecek.
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, resmi işsizliğin yüzde 14,2 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. TÜİK’e göre ekim ayı itibarıyla tek haneye inen enflasyonun da emekçilerin hanesine uğramadığını belirten Bozgeyik, 12 aylık ortalamalara göre resmi enflasyonun yüzde 16,81 ile yıllık enflasyonun yaklaşık iki katına ulaştığını kaydetti. Yine TÜİK verilerine göre 12 aylık ortalama gıda enflasyonunun yüzde 22,5, ev eşyası enflasyonunun yüzde 22,77, çeşitli mal ve hizmetlerde yaşanan enflasyonun ise yüzde 24,55 olduğunu aktaran Bozgeyik, artan hayat pahalılığı sonucunda halkın tüketimini alabildiğine kısmak zorunda kaldığını söyledi.
MAAŞLAR 15 YILDA 13 ÇEYREK ALTIN KADAR ERİDİ
Hane halklarının toplam nihai tüketim harcamalarının da tıpkı büyüme oranları gibi son üç çeyrek dönemdir düşmeye devam ettiğini kaydeden Bozgeyik, “Emeği ile geçim mücadelesi veren tüm kesimler gibi kamu emekçileri olarak bizlerin de sorunları artmaktadır. Ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan çeyrek altın sayısı 15 yılda 13,35 adet azalmıştır. Çeyrek altın almak hayal olmuştur. Yine ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan gram altın sayısı 15 yılda 22 adet azalmıştır” dedi.
Maaşlara yapılan sefalet oranlı artışların yıllardır sürdürülen adaletsizlik sonucunda kamu emekçisinin cebine girmeden gelir vergisi olarak geri alındığını söyleyen Bozgeyik, yılın yarısından itibaren ikinci vergi dilimine girdikleri maaşın düştüğünü dile getirdi. Emekçiler vergi yükünün azaltılmasını isterken Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda 25 gündür sendikaların ve meslek örgütlerine hiçbir söz hakkı tanınmadığını dile getirdi.
PATRONLARDAN ALINACAK MİLYARLARCA LİRADAN VAZGEÇİLİYOR
Türkiye’de bütçenin yıllardır ülke kaynaklarının, emekçilerden, halktan alınan vergilerin sermayeye-patronlara, yandaşlara aktarılmasının bir aracı olduğunu ifade eden Bozgeyik, vergide adaletin sağlanması için öncelikle çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerektiğini vurguladı.
Oysa Türkiye’de yıllardır tam tersi bir durum olduğunu belirten Bozgeyik, “ayrıcalıklar veya istisna ve muafiyetler” sonucunda devletin her yıl on milyarlarca vergi gelirinden vazgeçtiğini söyledi. Buna da “vergi harcaması” denildiğini belirten Bozgeyik, “Bütçe yasa teklifine göre devletin 2020 yılında 195,6 Milyar, 2021’de 222,7 Milyar, 2022’de ise 251,4 Milyar TL vergi gelirinden vazgeçmesi hedeflenmektedir. Alınmaktan vazgeçilen bu vergilerin büyük bir çoğunluğu sermaye kesimlerinin ödediği vergilerdir. Dolayısıyla çok kazananlardan, holdinglerden, şirketlerden, patronlardan vergi al(a)mayanlar tüm yükü kamu emekçilerine, işçilere yıkmaktadır. Nitekim ülkemizde dolaylı ve dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki ağırlığı açısından da emekçiler, dar gelirliler aleyhine olan durum 2020 bütçesinde de sürdürülmektedir” dedi.
Bu gelir dağılımı adaletsizliğini daha da derinleştiren, vergi yükünü daha fazla artıran, emekçinin cebinden aldığını patronlara, yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği , ‘hazine garantisi’, faiz olarak aktaran, savunma ve güvenlik adıyla savaş harcamalarını artıran bir bütçeyi kabul etmediklerini söyleyen Bozgeyik, konfederasyon olarak bütçeye ilişkin taleplerini sıraladı.
TALEPLER
KESK'in 2020 yılı bütçesine ilişkin taleplerinden bazıları şöyle:
- Kamu kaynaklarının kimlerden toplanacağına ve hangi alanlara yönlendirileceğine halkın, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile karar verilmesini,
- Asgari ücretin vergi dışı bırakılması,
- Temel tüketim maddelerinden alınan KDV’nin sıfırlanması,
- Birinci vergi diliminin yüzde 15'ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesi,
- Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergilerin gelir vergisi matrahından mahsup edilmesi,
- Özelleştirme soygununa ve kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmesi,
- Herkese ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde bir kamu hizmeti sağlanmasına öncelik verilmesi,
- Savunmanın ve güvenliğin yolunun daha fazla silahlanmaktan değil, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işletilmesinden, adaletin tesis edilmesinden geçtiği gerçeğinden hareketle kaynaklarımızın barış ve demokrasi için kullanılması.
ARALIK AYI BOYUNCA EYLEMLER YAPILACAK
KESK, aralık ayı boyunca adil bir bütçe için birçok eylem kararı aldı. KESK 29-30 Kasım tarihlerinde tüm illerde yolsuzluk, yoksulluk, ekonomik kriz ve savaş bütçesi hakkında basın toplantıları, basın açıklamaları yapacak. 1 Aralık’tan itibaren basın toplantıları, stantlar açma, TV/radyo programları, sosyal medya vb. tüm iletişim araçlarıyla talepler anlatılacak. 26 Kasım - 20 Aralık 2019 tarihlerinde başta büyük işyerleri olmak üzere, yemekhane, toplantı salonlarında ve önlerinde bütçe taleplerimizi içeren bildiri, broşür dağıtımı yapılacak.
8 Aralık’ta İstanbul’da, 21 Aralık’ta Mersin’de, 22 Aralık’ta Diyarbakır’da ve 11 Ocak 2020 tarihinde İzmir’de bölge mitingleri düzenlenecek. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et