29 Kasım 2019 08:38
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2019 10:32

Kadroya geçen işçilere fark ödenmesi hakkına mahkemeden onay

Sağlık İş Sendikası, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin ihale şartnamelerine göre alması gereken yüzdelik farklara ilişkin davanın olumlu sonuçlandığını açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Kadroya geçen taşeron işçilere, asgari ücrete ek olarak yüzde 10 ile yüzde 60 arasında fark ödenmesi hakkına mahkemeden onay çıktı. İşçilerin taşeronda çalışırken ihale şartnamelerinde yer alan fark hakları, kadro düzenlemesinin yer aldığı KHK ile kaldırılmış, Sağlık-İş Sendikası da bu hak gaspına karşı dava açmıştı. Açılan dava sonucunda kadroya geçen işçi yüzdelik farklarını ödenmesi hakkını kazandı.  

Kadroya geçmeden önceki şirket döneminde ihale şartnamesinde yer alan asgari ücretin yüzdelik farkları ödenen çalışanlar, kadroya geçtikten sonra Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının aldığı karar ile yüzdelik farklarını alamadı. 1 Ocak 2019 tarihinde yapılan asgari ücret zammı gerekçe gösteren Bakanlık, asgari ücretin üzerinde ücret alan çalışanların yüzdelik farkların ödememe kararını duyurmasıyla diğer tüm kurumlar da çalışanlarına ücretlerinin yüzdelik farklarını ödemedi.  

Sağlık İş Sendikası konuyla ilgili dava açarken, Ankara İş Mahkemesi görülen dosyada işçiler için kazanım ve emsal sayılabilecek bir karar çıktı. Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda ambulans sürücüsü olarak çalışan ve 2 Nisan 2018 tarihide 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen üye Hasan Öztürk açmış olduğu yüzde 30 farkla ilgili davayı kazandı. Mahkeme, Öztürk için 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile yüzdelik farklarının ödenmesi kararını verdi.

EMSAL KARARA İLİŞKİN SENDİKADAN AÇIKLAMA

Sağlık-İş İzmir Şube binasında konuya ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Sağlık-İş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, “OHAL sürecinde 696 Sayılı KHK ile bir gece yarısı kamuda çalışan taşeron işçilerinin beklentilerini karşılamayan sözde kadro düzenlemesi yapıldı. Kadroya geçişi yapılan çalışanların TİS hakları başta olmak üzere birçok hakkı 31 Ekim 2020 tarihine kadar askıya alındı. 2 Nisan 2018 tarihinde çıkarılan 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin kamu sözleşmelerine dahil olmaları için 20 Nisan 2018 tarihinde sendika tarafından Bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına talep yazıları yazıldı. Ancak kanun değişikliği talebimiz olumsuz sonuçlanınca, konu sendikamız hukuk bürosu tarafından yargıya taşındı. 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin ihale şartnamelerine göre alması gereken yüzde 10 ile yüzde 60 arasındaki farklar 1 Ocak 2019 itibari ile asgari ücretin yüzde 26 artırılması dolayısıyla ödenmemiştir” bilgisini verdi.

‘İŞÇİLER ADINA ÖNEMLİ BİR KAZANIM’

Hak kayıplarından bir tanesi olan yüzdelik farklarla ilgili sendikanın örgütlü bulunduğu Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde çalışan üyeleri adına emsal davalar açıldığını hatırlatan Sarıçoban, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda ambulans sürücüsü olarak çalışan ve 2 Nisan 2018 tarihide 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen üyemiz Hasan Öztürk adına sendikamızın açmış olduğu yüzde 30 farkla ilgili emsal dava, ‘yüzdeliklerin 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile ödenmesi gerektiği’ yönünde üyemiz lehine sonuçlanarak kesinleşmiştir. Bu karar KHK ile kadroya geçen işçiler adına önemli bir kazanımdır.”

‘TÜM ÇALIŞANLARA AYRIMSIZ KADRO HAKKI VERİLSİN’

Öncelikle Sağlık Bakanlığına bağlı tüm işyerlerinde bu emsal kararla üyeleri için ödeme talebinde bulunacaklarını duyuran Sarıçoban, “2 Nisan’da kadroya geçişi yapılmayan tüm çalışanlara ayrımsız kadro hakkının verilmesini ve ayrımsız kamu toplu iş sözleşmesine dahil edilmesini talep ediyoruz.  Bize inanan bir işçi dahi kalsa onun haklarını yasa ve hukuk çerçevesinde korumaya devam edeceğiz. Eğilmeyeceğiz, ezilmeyeceğiz ve haklı mücadelemizden geri dönmeyeceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te H&M patronunun çalışanlara Noel hediyesi ücret indirimi oldu!

SONRAKİ HABER

Valilikten 63 yaşındaki kadının gözaltına alınmasına dair açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...