27 Kasım 2019 14:26

Saman fiyatı el yakıyor, kış geldi ama koyunlar hâlâ otlaklarda

Van’da hayvancılık yapan Zeki İpek, saman fiyatları yüzünden kış gelmesine rağmen hayvanları ahırlarda beslemek yerine ucuza kiraladığı otlaklarda beslemeye çalışıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van’da hayvancılık yapan yurttaşlardan Zeki İpek, kış mevsimi gelmesine rağmen halen koyunlarını otlatmaya çalışıyor. Ekonomik kriz ve saman fiyatları yüzünden hayvanları ahırlarda beslemek yerine, kentin çevre mahallelerinden ucuza kiraladığı otlak arazide beslemeye çalışan İpek, yüksek kesimlere yağan kara dikkati çekerek, başka çaresinin olmadığını belirtti.

İpekyolu ilçesine bağlı Yalı Mahallesi’nde, neredeyse otun kalmadığı bir arazide koyunları otlatmaya çalışan İpek, saman fiyatları nedeniyle hayvanlarını biraz daha dışarıda beslemeye çalıştığını belirtti. Yıllardır hayvancılık yaptığını dile getiren İpek, “Bu işi uzun zamandır yapıyorum. Dedemden, babamdan gelen bir iş olduğu için hayvancılık yapıyorum. O zamanlarda Gevaş’ta köyde bu işi yapıyorduk. 90’lı dönemlerde zor günler geçirdik. Köyümüz boşaltıldı. Şehre göç ettik. Şehre göç etmeden önce 150’den fazla koyun, 20 büyükbaş hayvan ve atımız vardı. Şimdi ise 100’ye yakın koyunumuz var. Bu hayvanlarla ailemi geçimini yapıyorum. Ancak karnımızı doyuyoruz” dedi.

SAMAN BİN 600 TL, KOYUN BİN TL

Samanın tonunun bin 600 TL’ye çıktığını dile getiren İpek, "Koyun ise bin TL. Saman hayvandan daha pahalı olmuş bir durumda. Başka yapacak bir işimiz olmadığı için mecbur bu işi yapıyoruz” diye konuştu. Van merkezin yüksek kesimlere oranla daha sıcak olduğunu ve hayvanların halen otlayabildiğini belirten İpek, “Geçen yıl köyden çıkmadım. Saman pahalı olduğu için hayvanlarımın yarısını satıp saman parasına verdim. Bu yüzden bu sene buraya geldim. Köy ile merkez arasında en az iki ay fark ediyor. Orada kar yağarken burada halen yok. 2 ay da 20 bin TL’ye yakın fark ediyor. Geçen yıl samanın fiyatı yüksek olmasından kaynaklı sıkıntı yaşadık. Onun için hayvanlarımızı buraya getirip otlatıyoruz. Bu yıl 5 aya yakın hayvanları ağırda besleyeceğiz. 5 aylık saman masrafı çok yüklü olacak. Bu da bizi zorlayacak” ifadelerini kullandı.

"GEÇİM KAYNAĞI DESTEKLENMELİ"

Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirten İpek, şöyle devam etti:

“Bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık zor günlerden geçiyor. Hayvancılık ve tarım olmasa başka geçim kaynaklarımız yok. Tarım ve hayvancılık desteklenerek ayağa kaldırılmalıdır.” (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bizi içimizden atılan güller yaralamıştır

SONRAKİ HABER

Twitter, altı aydan fazladır aktif olmayan hesapları silecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...