27 Kasım 2019 11:13
Son Güncellenme Tarihi: 27 Kasım 2019 14:37

Üretime ara veren, küçülmeye giden, uçuşları durduran... Bu mu düzelen ekonomi?

Pek çok firma küçülmeye gidiyor, ardı ardına konkordato ve iflaslar açıklanıyor, bakanların ortak olduğu şirketler bile zor günler yaşıyor. İşte düzelen ekonomi...

Görsel: Pixabay

Paylaş

Hükümet sözcüleri ekonominin düzeldiğini söylemesine, kurumlar ekonomik verilerin iyiye gittiğini açıklamasına rağmen, perakende ve inşaat başta olmak üzere birçok sektör hâlâ zor durumda!

Perakendedeki sorunlar giyim-tekstil şirketi Sarar Giyim’i vurdu. Sarar Giyim, yüzde 15-20 oranında küçülme kararı aldı. Otomobil satışlarındaki düşüşe paralel olarak lastik üreticisi Goodyear 2 fabrikada üretime ara verdi.

STOK AYARLAMASI

Goodyear, stokları ayarlamak gerekçesiyle Adapazarı fabrikasında 3, İzmit’te ise 15 gün üretime ara verdi.

Goodyear’dan, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, “Fabrika stok seviyelerini ayarlamak, fabrika modernizasyon proje uygulamaları ve bakım çalışmaları amacıyla, Adapazarı fabrikada 05.12.2019 tarihinden 08.12.2019 tarihine kadar 3 gün, İzmit fabrikada ise 30.11.2019 tarihinden 15.12.2019 tarihine kadar 15 gün üretime ara verilmesine karar verilmiştir” denildi.

TOPLU İŞTEN ÇIKARMALAR YAŞANACAK

Yüzde 15-20 oranında küçülme kararı alan Sarar Giyim’in Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, işçilere gönderdiği yazıda, ‘Genel giderlerin fazlalığı, ihracat siparişlerinde yaşanan düşüşler ve iş gücü fazlalığı ile artan maliyetler’ sonucunda personel azaltımına gidileceği duyurdu.

Yazıda, “İşçilik maliyetlerimiz ile genel giderlerimizin fazlalığı ve ihracat siparişlerimizde yaşanan düşüşler sebebiyle maliyetlerimizin artması, yapılan üretimin ve siparişlerin azalmış olması karşısında ortaya çıkan iş gücü fazlalığı ile üretim yapmayı ekonomik olarak sürdürebilmemiz mümkün görünmemektedir” ifadeleri yer aldı.

“Bugüne kadar bütün şartlarımızı zorlayarak bu noktaya geldik” denilen yazıda, yönetim kurulunca alınan karar doğrultusunda üretim, üretime bağlı birimler, kesim, yönetim, depolar, muhasebe, personel, temizlik, bakım, sosyal hizmetler, makine bakım kadrolarından personel azaltımına gidileceği duyuruldu ve işten çıkarmalarda önceliğin, kendi isteği ile işten ayrılmak isteyenlere verileceği kaydedildi.

İFLAS VE KONKORDATOLAR SÜRÜYOR

Bir yandan bazı markalar daralma kararı alıp işçi artarken, bazı firmalar üretime ara verip çalışanlarını ücretsiz izne gönderirken öte yandan konkordato ve iflas haberleri de gelmeye devam ediyor.

Perakende sektöründen, Rusya’da yapılan Dünya Kupasının lisanslı ürünlerinin bir bölümünü de üreten ünlü firma Hakan Çanta’dan iflas haberi geldi. Geçen yıl içinde konkordato talep eden Türkiye’nin en eski çanta üreticilerinden Hakan Çanta resmen iflas etti.

5 kentte 20’ye yakın şubesi bulunan Kırçiçeği Restoran, konkordato ilan ederken, bir dönem elektrik santrali için aynı talepte bulunan Galatasaray Kulübünün Eski Başkanı Ünal Aysal, sahibi olduğu Kuruçeşme’deki Les Ottomans Hotel için konkordato girişimi başlattı.

Türkiye’nin köklü tavuk firmalarından Keskinoğlu Tavukçuluk konkordato süresini 6 ay daha uzattı. Şirket, 12 Haziran 2018 tarihinde 3 aylık geçici mühlet verilerek başlatılan konkordato sürecini sürekli uzatarak varlığını sürdürüyor.

Kocaeli’de faaliyet gösteren Altıntaş Mermer ve Tersanecilik, iflas etti. Üretimini durdurduktan sonra iflasını açıklayan dev firma ticari faaliyetlerine son verdi.

İnşaattan tersaneye, gıdadan giyime hemen hemen bütün sektörlerden konkordato ve iflas haberleri gelmeye devam ediyor.

KRİZ BAKANLARI BİLE VURUYOR!

İktidar sözcüleri Türkiye’de ekonomik krizin yaşanmadığını anlatırken kabineden iki bakanın aile şirketleri ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşıyor.

Tarım Bakanı Pakdemirli’nin aile şirketine haciz gelmesinden sonra Turizm Bakanı Ersoy’un ikiz kardeşinin yönettiği Atlasglobal de kapısına geçici olarak kilit vurdu.

ATLASGLOBAL’DEN UÇUŞLARA KRİZ ARASI

Turizm Bakanı Ersoy’un kardeşine ait Atlasglobal, ‘ekonomik yük’ gerekçesiyle uçuşlarını durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada, İstanbul Havalimanına geçişin operasyonel maliyetleri artırdığı vurgulandı.

Atlasglobal’in, Irak’ta 2013’te kurulan ve “İlk Kürt hava yolu” olarak adlandırılan Zagros ile 2 yıl süren ortaklığı da olaylı bir şekilde bitmişti. Zagros, eski ortağına yönelik 59,5 milyon TL’lik haciz kararı çıkarttırmıştı. Murat Ersoy, daha sonra yaptığı açıklamada haciz kararının kaldırıldığını belirtmişti.

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Bir diğer örnek tarım sektöründen. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin aile şirketi olan Türdeş Tarım’a 95 bin TL’lik borç nedeniyle haciz memurlarının gittiğini, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılıç, 8 Kasım’da yaptığı açıklamada kamuoyuna duyurmuştu.

Konuyla ilgili soru önergesi de veren Sevda Erden Kılıç şöyle konuştu: “İcra işlemleri sırasında fabrikada kimse yokmuş. İcra memurları, çilingir yardımıyla işlem yapmış. Bir ülkenin bakanının aile şirketi bile icralık oluyorsa, vay siz sade vatandaşların halini düşünün.

BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN AÇIKLAMA:
"MERHUM BABAM KURDU, ARTIK BAĞIM YOK"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den aile şirketinin icralık olduğu iddialarına yanıt geldi: “İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı Türdeş Tarım Ürünleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin kurucusu merhum babam Ekrem Pakdemirli’dir. Tarım ve Orman Bakanlığı görevine atanmamın ardından, söz konusu şirket ile ortaklık ve yöneticilik ilişkim kalmamıştır. İddia edilen icra işlemlerinin yapıldığı tarihte de şirket ile hiçbir bağım yoktur. Alacağın mevcudiyeti ve miktarı halihazırda hukuken ihtilaflı olması bir yana, şirketin icra takibe konu edilen borçla ilgili olarak yargısal itiraz süreçleri devam etmektedir. Öyle ki, icra takibinin durdurulması için mahkemeye başvurulmuş ve bu borcun üstünde banka teminat mektubu sunulup, icra takibi durdurulmuş ve hacizli mallar geri alınmıştır. Hukuki süreç devam etmektedir. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li vekillerin mektupları fezleke olarak geri döndü

SONRAKİ HABER

AYM, cinsel istismar iddiasında takipsizlik kararı verilmesini hak ihlali kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...