27 Kasım 2019 03:09

Şili'de ölü bulunan Daniela Carrasco'nun avukatları Evrensel'e konuştu

Şili Feminist Avukatlar Birliği İletişim Koordinatörü, Sokak Sanatçısı Daniela Carrasco’nun ölümü ile ilgili Evrensel’e konuştu: Gözaltında değildi, bedeni üzerindeki tetkikler sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif GÖRGÜ
İstanbul

Halk protestolarının devam ettiği Şili’de geçtiğimiz 20 Ekim’de başkent Santiago’nun güneyindeki bir semtte cansız bedeni demir parmaklıklara asılı olarak bulunan “La Mimo” lakablı Sokak Sanatçısı Daniela Carrasco’nun ölümünün etkisi sürüyor. Ailenin avukatlığını yapan Şili Feminist Avukatlar Birliği İletişim Koordinatörü Daniela Watson Ferrer Evrensel’e yaptığı açıklamada Carrasco’nun gözaltına alındığının doğru olmadığını ancak ölümüyle incelemenin de henüz tamamlanmadığını söyledi.

TÜM DÜNYADA GÜNDEM OLDU

Çeşitli yerel haber sitelerinin “Gözaltına aldıktan sonra ölü bulunduğu”, “Cansız bedeninde işkence ve cinsel saldırı izleri olduğu” iddialarını yayımlaması ve Şili’deki kadın örgütlerinin “Devlet öldürdü” pankartıyla bulunduğu bölgede geçtiğimiz hafta eylem yapmasının ardından Carrasco’nun haberi Türkiye’ye de ulaşmış ve özellikle kadınların büyük tepkisine yol açmıştı.

Olayın uluslararası gündem olması üzerine Şili Feminist Avukatlar Birliği (Abofem) isimli ve Carrasco ailesinin avukatlığını yaptıklarını duyuran bir örgütün sosyal medya hesabından haberlerin doğru olmadığına dair açıklama yayınlandı. Açıklamada, ortada bir intihar mektubu bulunduğu, ilk bulgulara göre işkence ve cinsel saldırı izine rastlanmadığı, ancak Carrasco’nun bedeni üzerindeki incelemenin sürdüğü belirtildi.

Abofem ile ilk olarak birliğin Twitter hesabı üzerinden iletişim kurduktan sonra buradan yapılan yönlendirme ile İletişim Koordinatörü Daniela Watson Ferrer’e ulaştık ve kendisi ile telefon üzerinden bir görüşme gerçekleştirdik.

"KESİN KANITLARI BEKLEYİN" ÇAĞRISI

Watson Ferrer, herkese “Kesin kanıtları bekleme çağrısı” yaptıklarını ve şu anda devletin sorumluluğuna dair henüz bir kanıt bulunmadığını belirterek şunları söyledi: “Burada önemli olan Daniela Carrasco'nun bedeni üzerindeki tetkiklerin şu anda hala devam ediyor olduğunu anlamaktır. Bu uzun bir süreçtir ve bir yıla kadar dahi uzayabilir. Bu anlamda biz de tüm gerekli tüm çalışmaların, tüm gerekli tetkiklerin yapılmasını, Daniela Carrasco ile ilgili çalışmanın mümkün olan en özenli şekilde gerçekleştirilmesini istiyoruz. En önemlisi ise sonuçlar ortaya çıkana kadar beklemek çünkü kanıt olan bunlardır. Halka, bu olaydan etkilenen herkese yaptığımız çağrı kesin kanıtları beklemeleridir.”

NE POLİS NE DE SAVCILIK BİR AÇIKLAMA YAPTI

Olayın üzerinden geçen bir aydan uzun süre içinde polis, savcılık ya da hükümet kanadından resmi bir açıklama yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Watson Ferrer, “Polis ya da savcılar tarafından konuyla ilgili yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor. Bir ay geçtiğini göz önünde bulundurursak bu oldukça normal, çünkü bu süreç çok zaman alabilir. Özellikle daha önce de belirttiğim gibi özellikle laboratuvar tetkikleri de içeren bu süreçlerin sonuçlanması bir yıla kadar bile uzayabilir” yanıtı verdi.

DEVLET SORUMLULUĞUNA DAİR HENÜZ KANIT YOK

Carrasco’nun ölümünde devletin sorumluluğu olup olmadığına dair ise şu açıklamayı yaptı: “Sivil toplum örgütleri ve benzerleri tarafından Daniela’nın devlet tarafından öldürüldüğünü varsayan çeşitli eylemler ve açıklamalar yaptıklarını gördük. Ancak biz, en yüksek standartlara göre çalışıyoruz, kesin kanıtları bekliyoruz. Bu bağlamda şu anda devletin memurlarının kurbanı olduğuna dair elimizde bir kanıt henüz yok.”

Watson Ferrer, Carrasco’nun gözaltına alındığı bilgisinin de yanlış olduğunu ve cansız bedeninin bulunmasından bir gün önce ailesi ile birlikte olduğunu söyledi.

ŞİLİLİ FEMİNİST AVUKATLAR KİMDİR?

Daniela Watson Ferrer’in verdiği bilgiye göre, Şili Feminist Avukatlar Birliği (Abofem) bir buçuk yıl önce, “Şili Feminist Mayısı” olarak anılan ve ülkede üniversiteli kadınların özellikle cinsel tacize karşı başlattıkları protesto dalgası sürecinde kuruldu. Watson Ferrer o dönem için, “Üniversitelerde ve eğitim merkezlerinde meydana gelmiş olan bazı cinsel taciz olaylarına karşı öğrencilerin ülke genelinde örgütlenmesiyle ortaya çıkmış bir devrim” nitelendirmesi yapıyor: “Bu feminist devrim sırasında Abofem ortaya çıktı. Arjantin’de de kuruldu. Yaklaşık 400 üyesi bulunuyor”

ÖNCEKİ HABER

Emekli-Sen Urla Temsilcisi Harun Bayrak, zeytin toplarken foseptiğe düşmüş

SONRAKİ HABER

Güngören'de tekstil atölyesinde yangın: 1'i ağır, 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...