24 Kasım 2019 09:46
Son Güncellenme Tarihi: 25 Kasım 2019 04:40

Şili, gözaltında öldürüldüğü sanılan "La Mimo" için adalet istiyor

Şili’de gözaltına alındıktan sonra cansız bedeni bulunan Pandomim Sanatçısı Daniela Carrasco için adalet talep ediyor.

Fotoğraf: @Coordinadora8m

Paylaş

Şili’de gözaltına alındıktan saatler sonra cansız bedeni bir sokakta bulunan Pandomim Sanatçısı Daniela Carrasco için adalet talep ediliyor. Carrasco’nun öldürülmesinin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen şüpheli ölümü hâlâ aydınlatılmış değil.

Şili basınına göre, "La Mimo" adıyla anılan ve Şili'deki halk protestolarının ilk günlerinde simge yüzlerden birine dönüşen 36 yaşındaki sokak sanatçısı, son olarak 19 Ekim akşamı başkent Santiago’da, “Carabineros” denilen Şili polisi tarafından gözaltına alınırken göründü. 20 Ekim sabahı erken saatlerde ise cansız bedeni, kentin güney semtlerinden birindeki bir sokakta, demir korkuluklara asılı halde bulundu. Ülke basınındaki bazı haberlerde Carrasco’nun işkence gördüğü belirtilirken bazı haberlerde ise "cinsel saldırıya uğradığı" bilgisi de veriliyor. Carrasco’ya yapılan otopsinin kamuoyuna açıklanmadığı belirtiliyor.

FEMİNİST AVUKATLAR BİRLİĞİ: SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Şili Feminist Avukatlar Birliği, Daniela Carrasco’nun ölümüne dair soruşturmanın henüz sonuçlanmadığı açıklaması yaptı, hakkında yapılan açıklama ve haberlere son verilmesi istendi.

Abogadas Feministas Chile (Abofem) resmi Twitter hesabından yayımlanan açıklamada, çeşitli örgütler ve kolektiflerin yaptığı duyurularda Carrasco’nun bedeninde işkence bulgularının olduğu ve devlet ajanları tarafından gerçekleştirildiğine işaret edildiği ve bunun üzerine Abofem avukatlarının aile ile iletişim kurarak olayı araştırdığı belirtildi.

Açıklamada, ulusal ve uluslararası medyada yayınlanan haberlerin doğru olmadığı belirtilerek Carrasco’nun ölümüne dair soruşturmanın devam ettiği, ancak Carrasco’nun geride intihara işaret eden bir mektup bıraktığı, bedeninde ise “bariz işkence ya da cinsel saldırıya” dair bir bulgunun henüz bulunmadığı, “Adli tıp raporlarının ileride farklı bir bulguya işaret edebileceği” kaydedildi. Açıklamada, “Yurttaşları, örgütleri ve medya kuruluşlarını, Daniela’nın hatırasını veya ailesini ya da sosyal hareketin meşruluğunu doğrulanabilir kaynaklara dayanmayan yanlış haberlerle zedelememeye çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada, Carrasco’nun gözaltına alındığına dair iddialara yönelik bir bilgi ise yer almadı.

Ölümün ortaya çıkmasının ardından Şili Ulusal Oyuncular Sendikası (SIDARTE) ve #NiUnaMenos-Chile isimli kadın örgütü, Daniela Carrasco için adalet talep etmiş ve nasıl öldürüldüğünün ortaya çıkarılmasını istemişti.

Carrasco’nun ölümünün duyulmasının ardından Twitter’dan açıklama yapan SIDARTE, "Şili devleti (Carrasco’nun) ölümüne dahil olan polis güçleri konusunda yanıt vermeli ve açığa çıkarmalı. Dehşet içindeyiz ve adalet istiyoruz" derken, kadın örgütü #NiUnaMenos-Chile de cinayetin bir "kadın cinayeti" olduğuna dikkat çekmişti.

"YAYILAN FOTOĞRAFLAR CARRASCO'YA AİT DEĞİL"

SIDARTE tarafından önceki gün yapılan son açıklamada ise bir İtalyan gazetesinde yayımlandıktan sonra yayılan ve Daniela Carrasco olarak sunulan bazı fotoğrafların Carrasco'ya değil anma amacıyla onun gibi giyinen bir tiyatro öğrencisine ait olduğu uyarısı yapıldı. Açıklamada, Carrasco ile ilgili "Ölümünü çevreleyen garip olayların aydınlatılması için adil bir soruşturma gerçekleştirilmesi" talep edildi.

Şili "8 Mart Feminist Koondinasyon" (Koordinadora Feministe 8M) ise geçtiğimiz 20 Kasım’da Carrasco için bir anma etkinliği düzenledi. 

Daniela Carrasco’nun öldürülmesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü öncesi Türkiye’de de büyük tepki yarattı. Sosyal medyada paylaşılan çok sayıda mesajda Carrasco için adalet talep edildi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adli Tıp: Rabia Naz'ın tırnağındaki DNA baba Şaban Vatan ve kardeşi ile uyumlu

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de 3.5 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...