26 Kasım 2019 07:28

Darbeci “Kenan Evren”in ismi okul, cadde ve sokaklardan silinecek

TBMM’deki tüm partiler, 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in isminin bütün okul, cadde, sokak, köy, mahalle, kışla ve ilçelerden silinmesi konusunda anlaştı.

Kenan Evren'in 12 Eylül 1980'de 04.00 dolayında TRT'de yaptığı konuşmanın ekran görüntüsü.

Paylaş

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM Genel Kurulunda insanlık suçlarıyla anılan darbeci Kenan Evren’in isminin tüm okul, cadde, sokak, mahalle ve kışlalardan silinmesini önerdi.

‘Evren adı’nın yaşatılmasının hiçbir şekilde doğru olmadığını belirten Erol, “12 Eylül TBMM’yi kapattı, parti genel başkanlarını tutukladı. 650 bin kişi gözaltına alındı, 230 bin kişi sıkıyönetimde yargılandı. Ama bugün Kenan Evren’in adı Ankara’nın bir ilçesinde var. Okullarda, kışlalarda, meydanlarda var” dedi.

“12 EYLÜL’DEN BUGÜNE NE DEĞİŞTİ?​”

“Kenan Evren isminin ortadan kaldırılması gerekir, evet, zalim bir darbeciydi, çok kötü uygulamaları oldu, çok can yaktı; bu bir gerçek, bütün toplum bunu görüyor ama ondan önce şunu görmemiz lazım” dedi HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, 12 Eylül’le yüzleşilmesi gerektiğini de ifade etti. Darbe anayasasının varlığını koruduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “12 Eylül’de, evet, çok kötülükler yapıldı ama şu anda değişen ne var? 12 Eylül Anayasa'sı değişti mi? Demokratik özgürlükçü yeni bir Anayasa oluşturabildik mi? Kürt meselesini adil, eşitlikçi bir şekilde çözebildik mi? Kürt meselesini alevlendiren Diyarbakır zindanını bile en azından bir müzeye çevirebilirdik, o bile yapılmadı, şu anda cezaevi olarak devam ediyor. Ki şu andaki cezaevleri 12 Eylül cezaevlerinden hiç farklı değil, tepe tepe dolmuş durumda. Yasama ve yargı yine yürütmenin denetiminde, değişen bir şey yok. Gözaltı süreleri on iki güne kadar uzatılabiliyor çok rahat bir şekilde. Aydınlar çok rahat, keyfî gerekçelerle cezaevlerinde tutuluyor, Ahmet Altan'ın, Osman Kavala'nın başına gelenler apaçık ortada. Militarist zihniyetle yüzleşmediğimiz müddetçe değişen bir şey olmayacak” dedi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan “Bir darbecinin isminin sokaklarda, caddelerde bulunmasını hazmedemiyorum” diyerek teklife destek verdi.

MHP Grup Başkan Vekili Levent Bülbül de, ‘’Kenan Evren isminin bir takım yerlerde olmasını bizler de kabul edecek değiliz. Derhal faaliyete geçilmelidir” diye konuştu.

AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, CHP’ye teşekkür ederek şunları söyledi:

“CHP’nin bu önerisi yerinde ve doğrudur. Bütün belediye meclisleri tersine işlem yapıp Kenan Evren caddesi, mahallesi, ilçesi, ne varsa bu isimler milletimizin vicdanında karşılık bulacak örnek şahsiyetlerin ismiyle değiştirilmeli. CHP’ye teşekkür ediyor ve belediye meclisleri ile idareleri göreve davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli ve Esenyurt'ta HDP'ye operasyon

SONRAKİ HABER

Tekstil devi SARAR toplu işten atma hazırlığında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...