Eti Bakır Halıköy tesisinde kapasite artışı: Üretim kapasitesi iki katına çıkacak
Eti Bakır’ın Ödemiş–Beydağ’daki antimuan madeninde üretim kapasitesi 28 bin 800 tondan 50 bin tona çıkarılacak.
Fotoğraf: ÇED dosyası
Özer Akdemir
[email protected]
İzmir — Eti Bakır A.Ş. tarafından İzmir'in Ödemiş ve Beydağ ilçeleri sınırlarında yer alan Halıköy ve Emirli mahalleleri mevkiindeki antimuan madeninde kapasite artışına gidiliyor. Mevcut durumda yıllık 28.800 ton olan cevher üretim kapasitesinin, yıllık 50.000 tona çıkarılmasının planlanıyor. 1965 yılından bu yana yeraltı antimuan üretimi yapılan ruhsat sahasında, mevcut üretim ve zenginleştirme kapasitelerinin artırılması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Üretim kapasitesi yıllık 50 bin tona çıkacak
Patlatmalı yeraltı madenciliği yöntemiyle çıkarılan cevherler, kırma ve öğütme işlemlerinin ardından kimyasal işlemlerden geçirilerek satılıyor. Projeye göre 2023 yılında alınan "ÇED Olumlu" kararı alınan mevcut Atık Depolama Tesisi (ADT)nde herhangi bir kapasite artışı yapılmayacak. Kapasite artışı ile 28 kişinin işe alınması ve Halıköy işletmesinde çalışan 159 personelin sayısının toplamda 187 kişiye ulaşması planlanıyor.
Arkeolojik sit alanları ve barajlara yakınlık dikkat çekiyor
İki poligondan oluşan proje sahası İzmir-Manisa Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı verilerine göre, "tarım arazisi ve çayır mera"lardan oluşuyor. Proje sahası çevresinde yer alan hassas bölgelere bakıldığında ise; 1 No.lu poligonun 6,5 km batısında 1. Derece, 2 No.lu poligonun 3,8 km kuzeydoğusunda yine 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunmakta. Bölgenin önemli su varlıklarından Bademli Barajı 1 No.lu poligonun 4,2 km güneybatısında yer alırken Beydağ Barajı ise 2 No.lu poligonun 3,9 km kuzeydoğusunda konumlanıyor. Ayrıca tesise 2,3 km mesafede bir GES alanı ile 0,4 km kadar yakınında potansiyel yatırım alanları yer aldığı ÇED dosyasından anlaşılıyor.
Madencilik faaliyeti sürecinde Kalsiyum Karbonat, Kurşun Nitrat, Aero 3477, Cam Suyu ve çeşitli asitlerden oluşan kimyasallar kullanılıyor.
Evrensel'i Takip Et