24 Kasım 2019 00:51

Kadınlardan 25 Kasım çağrısı: Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, sömürüsüz bir dünya için

Kadınlar 25 Kasıma kadın cinayetlerinin, şiddetin, yoksulluğun ve haklarına dönük saldırıların arttığı bir ortamda; bunlara karşı daha da güçlenen bir mücadele ve dayanışma ile hazırlanıyor.

Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK

Dominik’te eşitsizliğe, yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye, baskılara ve Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel kız kardeşlerin, devlet güçlerince tecavüze uğrayarak katledildiği gün olan 25 Kasım’ın üzerinden tam 59 yıl geçti. 59 yıl önce Mirabel kız kardeşlerin verdiği mücadeleyi dünyanın dört bir yanından kadın, şiddete karşı mücadele ve dayanışma günü olarak karşılıyor bugün.

Türkiye’de kadınların şiddete uğramadığı, vahşice katledilmediği, evde, işte, sokakta şiddet tehdidine uğramadığı, çocukların istismara maruz kalmadığı bir tek gün bile yok. Kadınlara ve çocuklara yönelik işlenen tüm bu suçlarda her gün karşımıza çıkan adaletsiz yargı kararları bir diğerini aratır hale geliyor. Ülke ekonomisinde yaşanan krizin yükü en çok kadınların omuzlarına yüklenirken, kadın cinayetleri artıyor, şiddet vahşileşiyor, bu şiddeti önlemek için devlet nezdinde tek bir somut adım bile atılmıyor. 

Tüm bu tablo karşısında kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadın cinayetlerine, şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, krizin giderek derinleştirdiği yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı talepleriyle Türkiye’nin birçok ilinde alanlara çıkacak. Kasım ayı boyunca düzenledikleri yüzlerce etkinlikle ve buluşmayla bir araya gelen kadınlar 25 Kasım’da sokaklara çıkarak, savaşa, şiddete, krize, sömürüye, eşitsizliğe karşı sesini yükseltecek. 25 Kasım gününe hazırlık yapan kadınların çağrıları şöyle:

BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEMEK İÇİN BULUŞUYORUZ

Seher KALAN 
İstanbul 25 Kasım Platformu

25 Kasım öncesi artan kadın cinayeti ve erkek şiddetine karşı “Kadın Cinayetlerini Acil Önle” kampanyasını başlattık 28 Eylül'de. Kampanya boyunca özel ve kamusal alanda erkek şiddetini önlemede etkisi, yetkisi olan tüm kesimlere kadın cinayetinin ve cinayete varmadan erkek şiddetinin nasıl önleneceğine dair alınacak önlemleri anlatmayı hedefledik. “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin bir şekilde uygulanırsa, yeterli sığınak, kadın danışma/dayanışma merkezi ve tecavüz kriz merkezi açılırsa, toplumsal cinsiyet eşitliği tanınır ve politika metinlerinden çıkarmaktan vazgeçilirse, kadınların ekonomik hakları güvence altına alınır ve sosyal politikalar aileye bağlı olmadan çıkarılırsa, toplumda da şiddeti “karı-koca arasına karışılmaz” diyerek yok saymak yerine müdahale etme yaklaşımı yaygınlık kazanırsa kadın cinayetleri önlenir” dedik. 

Yürüttüğümüz kampanya 25 Kasım eylemliliğine hazırlıktı. İstanbul 25 Kasım Platformu olarak erkek-devlet şiddetine karşı yalnız olmadığımızı, yan yana geldiğimizde kadın dayanışmasının ortaya çıkardığı gücü hatırlatmak istiyoruz yeniden. 

Şiddetten uzak hayatlar için, bir kişi daha eksilmemek için ihtiyacımız olan kadın mücadelesini büyütmek için tüm kadınları 25 Kasım’da, 19.00’da Taksim Tünel Meydanı’nda buluşaya çağırıyoruz.

HAKLARIMIZIN KOLAYCA ELİMİZDEN ALINAMAYACAĞINI GÖSTERMEK İÇİN...

Cansu ERTAŞ  
Ankara Kadın Platformu 

Bu yıl 25 Kasım’ı kadın cinayetlerinin olağanüstü arttığı, kadınların kazanılmış haklarının gasbedilmeye çalışıldığı ve ekonomik kriz sebebiyle işsizliğin de şiddetin daha da yükseldiği bir dönemde karşılıyoruz. Bu süreçte Ankara Kadın Platformu olarak kadın cinayeti davalarının takipçisi olduk, olmaya devam ediyoruz. Şule Çet'in öldürüldüğü yerde ses çıkararak 20 Kasım'daki davaya çağrıda bulunduk. İktidarın kadın düşmanı politikalarıyla cinayetlerin vahşileşerek arttığına dikkat çekmek ve önlenmesi için somut adımlar atılmasını sağlamak adına bir kampanya örgütledik. Şiddetin önlenmesinde önemli rolü olan 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğine dikkat çektik, nafaka hakkının kadınların önemli bir kazanımı olduğunu ve bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizi söyledik; erkekleri koruyan ceza indirimleriyle adaletsiz yargı kararlarına karşı gerçek adalet istediğimizi haykırdık. Kadınların hayatını doğrudan etkileyen bu talepler etrafında bütün kadınların dayanışma içerisinde hareket ederek haklarına ve yaşamlarına sahip çıkması gerektiğini ve kadınların bunların hiçbirinden vazgeçmeyeceğini vurguladık.

Ankara Kadın Platformu olarak 25 Kasım günü de bütün kadınları sokağa, taleplerimizi haykırmaya, haklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Çünkü şimdiye kadar kazandığımız hiçbir hak bize altın tepsilerde sunulmadı. Kadınların örgütlü mücadelesiyle kazandığı hakları kolayca elimizden alamayacaklarını göstermeliyiz. 25 Kasım’da saat 18.00’de Çankaya Belediyesi önüne bekliyoruz.

ŞİDDET ANCAK BİRLEŞİK BİR MÜCADELEYLE ENGELLENEBİLİR

Nuray ÖZTÜRK  
İzmir Kadın Platformu 

Kadınlar olarak evde, işyerinde, okulda, sokakta, her yerde şiddete uğruyoruz. Gözler önünde, “Ölmek istemiyorum” çığlıkları arasında kız kardeşlerimiz katlediliyor ve şiddet sadece ölümle sonuçlandığında görünür oluyor. Ekonomik kriz, kutuplaştırıcı siyaset, savaş, cinsiyetçi eğitim politikaları, kadını aşağılayan her bir söylem şiddeti katmerlendiriyor. Biz kadınlar her gün bu şiddet sarmalı içinde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yetmiyor, şiddete karşı kadını koruyan, güçlendiren yasalar hedef tahtasına konuyor. İntiharların da gösterdiği gibi ekonomik kriz yüzünden şiddet ortamı daha da derinleşiyor. Kadınlar olarak hem daha çok sömürüye, işten atılma tehdidine, mobbinge hem de yoksulluk ve çaresizlik yüzünden daha çok şiddete maruz kalıyoruz. Biliyoruz ki tüm bu saldırı ve şiddet sarmalı ancak birleşik mücadeleyle yıkılır. 

İzmir Kadın Platformu olarak, saldırı altındaki 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin kullanılması; şiddet faili erkeklere verilen ceza indirimlerinin son bulması, koruma tedbirlerinin uygulanması, savaş politikalarına son verilmesi, bütçenin kadın ve çocuklar için kullanılması, nafaka sınırlaması ve çocuk istismarının aklanmak istenmesine karşı 25 Kasım saat 18.30’da Alsancak ÖSYM önünde olacağız. Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, sömürüsüz bir dünyada sadece ölmemek için değil, eşit ve özgür yaşamak için, ayakta kalmak için değil ayağa kalkmak için tüm kadınları alanlarda olmaya çağırıyoruz.

ŞİDDETE KARŞI AYAĞA KALK!

Adalet KAYA 
Dicle Amed Kadın Platformu 

Son yedi ayda Diyarbakır’da da beş kadın erkekler tarafından katledildi. Şiddet, kayyum uygulamaları ve savaş politikalarıyla yeniden üretilip toplumun her kesimine sirayet ettirilmeye çalışılıyor. Son beş yıldır Diyarbakır’da örgütlü tüm kadın yapılarının kapatılması, ve/veya dönüştürülmesi gibi durumlar yaşadık. 

Sesimizi, sözümüzü, gücümüzü yeniden örgütleyerek dayanışmayı büyütmek istiyoruz. Bunun için de tüm alanlarda şiddetin ne olduğunu, şiddet karşısında neler yapabileceğimizi, haklarımızı, kazanımlarımızı korumayı ve mücadele yöntemlerini konuşuyor, farkındalığı büyütmeye ve yükseltmeye çalışıyoruz. 

25 Kasım’a giderken örgütlediğimiz çalışma ve şiar “Erkek devlet şiddetine karşı sen de ayağa kalk ve örgütlen.” 25 Kasım günü Ofis kavşaktan başlayıp İstasyon Meydanı’na  yürüyeceğiz. Kadın mücadelesi yürüten tüm kurum ve kadınlara çağrımız örgütlenme ve dayanışma ile direnişe davettir. Yürüyüşün en önemli sloganı ise “Jin, Jîyane Jiyan berxwedane”, “Kadın Yaşamdır, Yaşam Direniştir” “Hebuna Jin ê hebuna Jiyane ye” “Kadının varlığı, yaşamın varlığıdır”. 

BİRLİK OLUP SOKAĞA ÇIKACAĞIZ, KORKMAYACAĞIZ

Aysel ŞAHİN  
Feray Şahin’in annesi

Kızım Feray için adalet peşinde koşuyoruz. Biz adaletin peşindeyken Ferayımız’ı öldüren kişi ise serbest. Yargı kararlarını verenler kadın katillerine ödül gibi cezalar veriyor. 

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde kadınlara düşen de birlik olmak, beraberlik içinde olmak; yoksa sesimiz çıkmayacak. Feray öldürülen kadınlar içinde ne ilkti, ne de son olacak. “Bana değmeyen yılan bin yaşasın” diye bir şey yok. O yılan bir gün gelip hepimize değiyor. Onun için kadınlar olarak birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Feray bu konuda da çok mücadele veriyordu. Kadınları suçlayan, şiddetin sorumlusu olarak kadınları gören zihniyetten kurtulmamız gerek. İnsanlar sokağa çıkmaya, sesini duyurmaya korkuyor. Türkiye’de bütün kadınların ayaklanması lazım, sonuç ne olursa olsun. Sustukça şiddetin sonu gelmiyor. Birlik olup sokağa çıkacağız, korkmayacağız. Bütün öldürülen kadınların sesinin duyurulması için tüm kadınları 25 Kasım’da ses çıkarmaya çağırıyorum.

KADINI “EVE” KAPATANLARA KARŞI BİRLİKTE SOKAĞA!

Meya KARA  
Patronu tarafından şiddete uğrayan tekstil işçisi

Kadınların örgütlülüğünün şart olduğunu düşünüyorum. Toplum içindeki güç alanlarını büyütmelerini isterim. Emekçi bir kadın olarak bunun mücadelesini veriyorum ben de. Gerek evde, gerek iş alanında, gerek sosyal hayatta erkeklerin saldırısına maruz kalıyoruz. Bunun önüne geçebilmek içinse kadın mücadelesi şart. Devletin erkekleri değil kadınları koruyan yasaları olsa, kadınlar olarak eğitim alsak haklarımızı daha iyi bilir, kendimizi daha rahat koruyabiliriz. 

Aynı zamanda ekonomik güç, kadınların çalışma yaşamında olması kadınlar açısından önemli bir özgürlük alanı. İyi yemek yapabilen, çocuk bakan, ev temizleyen yani kadını sadece aile içinde konumlandıran bir bilinç yerleştirmeye çalışıyorlar. Ancak eğitim alan, ekonomik güce sahip, haklarını bilen kadınlar şiddete karşı kendisini daha çok koruyabilir durumda. Bunun için de mücadele etmek şart.

BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

Gönül ÇALIŞKAN 
Boşanmak istediği için eski eşi tarafından yakıldı, kadın dayanışmasıyla mücadeleye devam ediyor

Biliyorum ki kadınlar susuyor, susturuluyorlar. Gerek aile baskısı gerekse eşlerinin baskısı kadınları korkutuyor. Korkmayın, susmayın. “Çocuklarım var” düşüncesiyle ben de yıllarca şiddete maruz kaldım. Benim gibi kadınlar olduğunu biliyorum. Cesaretim sayesinde sonu ölüm de olsa yola çıktım, ölüm kalım arasında bir yaşam sürdüm, ama imkansızı başardım. Çocuklarıma sarılıp hayata devam ettim. Bana iyi gelen tek şey okumaktı, orta okulu ve liseyi dışardan bitirdim, aşçılık okudum, şimdi bir usta öğreticiyim ve üniversite sınavına hazırlanıyorum. Şiddete boyun eğmedim, verdiğim karardan hiç pişman değilim. Tüm kadınlara çağrım şudur, “Kim ne der” diye düşünmeyin, hayatınız sizin elinizde. Bir kadın olarak susmayalım, biz birlikte güçlüyüz. 

ÖNCEKİ HABER

Şantiye yatakhanesinde klimadan yangın çıktı

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: İddia Saray menşeli, amaç partimize kumpas kurmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...