19 Kasım 2019 14:17

Lübnan'da protestolar sürüyor: Parlamento oturumları süresiz ertelendi

Lübnan’da halk tarafından kuşatılan parlamentoda oturumların süresiz olarak ertelendiği duyuruldu.

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Paylaş

Lübnan’da hükümete karşı başlayan protestolar 34. gününde devam ediyor. Başkent Beyrut'taki meclis binasını kuşatma eylemi yapan halk, parlamentoda bugün yapılması planlanan oturumu erteletti.

Mecliste düzenlenecek oturumda "görevi ve yetkiyi kötüye kullanma, suistimal ve kamu malında savurganlık gibi suçların genel affa dahil edilmesi" yönündeki bentleri de barındıran yasaların görüşüleceğini söyleyen halk, söz konusu oturumun yapılamaması için meclis çevresinde insan zinciri oluşturdu.

Oturumun basına kapalı değil açık olmasını isteyen halk, öncelikli olarak "teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması" taleplerini yineledi.

NECME MEYDANI GİRİŞİNDE POLİS MÜDAHALESİ

Meclise giden Necme Meydanı girişinde, yurttaşlar ile emniyet güçleri arasında arbede yaşandı. Polis müdahalesine karşı yurttaşlar sadece askeri araçlar ile ambulansların alana girişine izin verdi.

KORUMALAR HAVAYA ATEŞ AÇTI

AA'nın haberine göre, Beyrut'un merkezindeki Bab İdris noktasından meclise ulaşmak isteyen konvoyda bulunan üç araç halkın üzerine sürüldü ve konvoya eşlik eden bazı korumalar havaya ateş açtı. Söz konusu araçların çarpması sonucu yaralıların olduğu aktarıldı.

Halk, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi Milletvekili George Atallah'ın da meclise girişini engelledi.

MECLİSTEKİ OTURUM ERTELENDİ

Bunun üzerine Meclis Başkanı Nebih Berri, eylemler nedeniyle bugünkü oturumun ertelenmesi kararı aldı.

Meclis Genel Sekreteri Adnan Dahir, basına yaptığı açıklamada, yeter sayıya ulaşılamadığı için meclis oturumunun daha sonra belirlenecek bir tarihe ertelendiğini söyledi. Meclis Başkanı Berri, daha önce yaptığı açıklamada, bugün yapılacak oturumda "halkın taleplerini karşılayacak önemli yasaların konuşulacağını" ifade etmişti.

Meclisteki oturum geçen hafta da yapılamamıştı.

BANKALARDAKİ GENEL GREV SONA ERDİ

Bu arada Lübnan'daki bankalar bir hafta süren grevin ardından yeniden açıldı.

Lübnan Banka Çalışanları Sendikaları Birliği, çalışanların hakaret ve saldırılara maruz kaldığını belirtip 12 Kasım'da genel grev kararı almıştı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de başlayan protestolar kısa sürede ülke geneline yayılmıştı. Başbakan Saad el-Hariri, 29 Ekim'de istifasını sunmak zorunda kalmıştı.

Ülke genelinde küçük eylemlerle protestolarını sürdüren halkın, iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine, teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi, yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması gibi talepleri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Bizim için kriz, patrona parasını katlama fırsatı"

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım'lı fidan dikme etkinliğine okulların katılımı zorunlu tutuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa