13 Kasım 2019 20:29
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2019 22:16

Trump-Erdoğan basın toplantısı: Türkiye'nin S400 alımı bizim için zorluklar çıkarıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın ortak basın toplantısında taraflar görüşmenin olumlu geçtiğini aktarırken; gerilim yaşanan konulara ilişkin yine yaklaşım farklılıkları öne çıktı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki kritik görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Her iki lider de görüşmelerin çok olumlu ve verimli geçtiğini ileri sürse de taraflar arasında gerilime neden olan gündemler hakkındaki konuşmalarda ihtilafın sürdüğü görüldü. Gülen'in iadesinden, S-400'lere kadar hemen tüm konularda uzlaşma sağlanmamış olması büyük beklenti yaratılan görüşmelerde olumlu ve verimli olanın ne olduğu sorusunu gündeme getirdi.

“SERKAN GÖLGE” TEŞEKKÜRÜ

ABD Başkanı Donald Trump, konuşmasının başında tutuklu NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılması için Erdoğan’a teşekkür etti. Yargı bağımsızlığı tartışmaları sürerken Trump’ın, “Kendisi tutukluydu, onun bırakılmış olması çok güzel bir jestti” demesi dikkat çekti.

“TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEK"

Suriye’deki duruma ilişkin de konuşan Trump, ateşkesin devam ettiğini ifade ederek, “Türkiye üzerine düşeni yapmaya devam edecek, ben Cumhurbaşkanı'nı çok destekliyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan ABD ziyareti öncesi “güvenli bölge”de YPG’lilerin varlığını sürdürdüğünü ifade ederek konuyu Trump’la görüşeceğini ifade etmişti.

S-400 GERİLİMİNDE GELİŞME YOK

Türkiye ve ABD arasında gerilime neden olan S-400’lere ilişkin de konuşan Trump, bunun bir sorun olmaya devam ettiğini ifade etti:

“Türkiye'nin S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluklar çıkarıyor, Bugün de üzerinde konuştuk, gelecekte de konuşacağız, umarım bunu çözmeyi başaracağız. Bakanlar görüşmeler yapmaya devam edecekler.”

Trump, Türkiye ve ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ilişkinse “Ticaretimiz kat kat artabilir, Türkiye'nin de pazarını ABD'ye açmasını istiyoruz, bunu yapıyorlar zaten ciddi oranda” dedi.

“KÜRTLERİN HER TÜRLÜ İMKANI VAR”

Trump, Türkiye’nin mültecilere yönelik 40 milyar, Avrupa’nın ise 3 milyar dolar harcadığını ve IŞİD tutuklularının Avrupa’ya gönderilmesi gerektiğini de vurguladı.

Basın toplantısında “Kürtler ile hiçbir sorunumuz yok. Terör örgütleriyle sorunumuz var,” diyen Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kürtlerle çok iyi ilişkisi var, Türkiye’de de çok fazla Kürt var ve her türlü imkanları var” iddiasında bulundu.

ERDOĞAN: MUTABAKATIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Erdoğan ise basın toplantısında Suriye’deki gelişmelere ilişkin şunları söyledi:

“Milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik. Harekatımız YPG, PKK'nın Suriye'deki ayrılıkçı tavrına önemli bir darbe vurmuştur. Biz Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulmak için ABD'yle mutabakatımızı sürdürüyoruz.”

ERMENİ TASARISI

ABD Temsilciler Meclisinde kabul edilen Ermeni Tasarısına ilişkin de konuşan Erdoğan, “Türkiye diyalogdan ve özgür tartışma imkanından yanadır. Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim'de alınan kararların bu amaca hizmet ettiğini, Türk milletini incittiğini Sayın Başkan'la paylaştım” dedi.

IŞİD’LİLERİN İADESİ

ABD’nin yakın zamana kadar IŞİD’e karşı PYD ile sürdürdüğü ittifaka değinen Erdoğan, “Bunun için ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiği Türkiye'dir, öyle de olmalıdır” dedi. Erdoğan tutuklu IŞİD’lilerin ülkelerine iadesi konusunda ise “Yabancı terörist savaşçıların kaynak ülkelerce alınması büyük önem arz ediyor. Avrupa'dakiler başta olmak üzere ülkeleri geri kabule ikna etmek konusunda Sayın Başkan'la fikir birliği içindeyiz” dedi.

MÜLTECİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

Güvenli bölgeye 1 milyon Suriyeli yerleştirilmesini hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, ikinci etapta Rakka ve Deyrzor'a da 1 milyon yerleştirilmesi niyetini dile getirdi.

FETÖ TARTIŞMASI

Erdoğan Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ise “FETÖ'nin ABD'deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi yönündeki talebimizi ve beklentimizi bir kez daha vurguluyoruz” dedi ve bu konudaki gerilimin ticari ilişkilerin önüne geçmemesini istedi:

“Siyasi meseleler ile ticari konuların birbirine karıştırılmaması gerektiğine inanıyoruz. Savunma sanayi alanındaki köklü ilişkilerimiz konusu da gündemimizdeydi. S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere sınamaların üzerinden ancak diyalogla gelebiliriz. Sayın Başkan'a şayet istenen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot alabileceğimizi tekrar söyledim, söylüyorum.”

AZİL SORUŞTURMASI

Bir gazetecinin Trump-Erdoğan zirvesi sırasında yapılan azil soruşturması duruşması hakkında soruya yanıt veren ABD lideri, "Cadı avını mı kastediyorsunuz? Bir dakikasını bile izlemedim. Sayın Cumhurbaşkanı'yla görüştüm, bence çok daha önemli bir konu" dedi.

ERDOĞAN’A GÖNDERİLEN MEKTUP

Erdoğan ise Trump'ın kendisine 9 Ekim'de gönderdiği mektupla ilgili soruya “Bu mektupları bugün Sayın Başkan'a ben tekrar takdim ettim” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ, Metin İlgün için başsağlığı mesajı yayımladı

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki Şaban Vatan ve gazeteciler adli kontrolle serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...