13 Kasım 2019 16:07

Beyaz Saray'daki, Erdoğan-Trump görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da bir araya geldi. İkili görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Masadaki en önemli gündem Suriye idi.

Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da görüştü. Görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü.Açıklama öncesi açıklama yapan Trump, Türkiye ile ticari ilişkilere değinerek, "f-35 ve s-400'leri de konuşacağız" dedi. 

Beyaz Saray'a gelen Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı Donald Trump resmi törenle karşıladı. 

Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Trump, ikili görüşme öncesinde Oval Ofis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TRUMP S-400 VE F-35'LERE DİKKAT ÇEKTİ

İlk açıklamasında Türkiye ile varılan mutabakata da değinen Trump, "Kürtler ile konuşuyoruz, gayet memnun görünüyorlar" dedi.

Ticari ilişkilere de değinen Trump, "Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Şu andaki ticaret hacmimiz 20 milyar dolar ama bu rakam kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir." dedi. 

IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye'ye teşekkür eden Trump, "Bununla birlikte S-400'ler konusunu da, F-35'leri de konuşacağız" dedi. 

Erdoğan da görüşme sonrası açıklama yapacaklarını ifade ederek, "Basın toplantısında her şeyi anlatacağız" dedi. 

NELERİN GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENMİŞTİ?

Görüşmenin ana gündem maddesi Suriye. Toplantıda ABD ile Türkiye'nin vardığı mutabakatın ne kadar uygulandığı ve ABD'nin SGD ile ilişkisinin gündeme gelmesi beklenmişti.  

Erdoğan-Trump görüşmesinde Ermeni Soykırımı yasa taslağının onaylanması, Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle yaşanan gerginlik, Halkbank dosyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mal varlığının araştırılması tartışmaları görüşmeyi “kritik” yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Türkiye'den yola çıkmadan önce yaptığı basın toplantısında, "Ziyareti ilişkilerin sancılı bir döneminde yapıyoruz. Terörle mücadele, ekonomik ilişkiler ele alınacak. FETÖ terör örgütü meselesi de ele alacağımız konular arasında en üst sıralardadır" demişti. Erdoğan, Trump'ın kendisine yazdığı mektubu Washington'a yanında götüreceğini ifade etmişti. 

Erdoğan ve Trump’ın TSİ 23.10'da ortak basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.

ERDOĞAN PROTESTO EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti gündeme geldiğinden itibaren ABD kamuoyu bu ziyaretin iptali için kampanyalar düzenliyor. Erdoğan ziyaret başladığından görüşme gerçekleşene kadar çeşitli biçimde protestolarla karşılaşıyor. Bunlardan biri de tutuklu gazeteciler ve hapisteki bebekler ile ilgili görsellerin, Erdoğan’ın kaldığı Willard Intercontinental Otel duvarına yansıtılması oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alibeyköy ve Kağıthane için hava kirliliği alarmı

SONRAKİ HABER

Doğa Koleji velileri: Kurumun satışı ve geleceği hakkında neden açıklama yapılmıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...