08 Kasım 2019 14:14

TBB yasayı çiğnedi, 12 baronun genel kurula gidilmesi yönündeki talebini reddetti

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu eleştirerek genel kurula gidilmesini talep eden 12 baronun çağrısı, TBB tarafından yasaya aykırı şekilde reddedildi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu | Fotoğraf: Kemal Önder Demirkollu/AA

Paylaş

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu eleştirerek genel kurula gidilmesini isteyen 12 baronun çağrısı, TBB tarafından reddedildi. Yasaya göre 10 baronun imzası genel kurul için yeterliyken TBB yasanın açık hükmünü çiğnemiş oldu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu eleştirerek genel kurula gidilmesini isteyen 12 baro, gerekçelerini anlatan bir açıklama yayınladı. Tutumlarını “Türkiye Barolar Birliğinin kemikleşme eğilimi gösteren sessizliğine sabrımızın kalmadığının ilanıdır” şeklinde açıklayan ve aralarında Türkiye’nin en büyük üç barosu olan İstanbul, Ankara ve İzmir barolarının da bulunduğu açıklamadan sonra Türkiye Barolar Birliği ise olağanüstü genel kurul çağrısını oy çokluğuyla reddetti. Ret gerekçesinde, olağanüstü genel kurul talebinin ancak başkanlık makamının boşalması halinde istenebileceği savunuldu.

Ancak Avukatlık Kanunu’nun 115. Maddesinde, olağanüstü genel kurul için “...en az on baronun yönetim kurulları yazı ile isterse Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır” şartı var. Böylelikle Barolar Birliği, yasanın açık hükmünü uygulamamış oldu.

"BİLİNÇLİ BİR SUSKUNLUK İÇİNDE"

Baroların ortak açıklamasında Feyzioğlu’nun, avukatlara ve barolara gözdağı olarak verilen "Baroların seçim sisteminin değiştirilmesi" tartışmalarına ve baroların bizzat Feyzioğlu öncülüğünde baştan revize edileceği söylemine karşı bilinçli bir suskunluk içerisinde olduğunu belirtilmiş, “Bu siyasi gözdağı; tahakküm niteliğinden hiçbir şey kaybetmediği gibi maalesef Birlik Başkanımız üzerinde başarıya ulaşmış ve kendi madununu yaratmıştır. Bu sebeple alınan karar; savunma makamını temsilden uzaklaştığına inandığımız ve 22 Eylül’ de yapılan başkanlar toplantısında hiçbir özeleştiri yapmadığı gibi, bu yeni ‘Makbul birlik başkanı’ duruşunda ısrarcı olacağını bir kez daha gördüğümüz Sayın Metin Feyzioğlu’nu, bu düşüncemizin haksızlığını ispat etmeye bir davettir” ifadeleri kullanılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artuklu Belediyesinin çok dilli tabelası kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Maltepe direnişi: İşçiler inisiyatifi ele aldıkça güçleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa