İşçiler yeni vergi paketine tepkili: Ücretlerimiz daha hızlı eriyecek

"Özellikle asgari ücret ve onun biraz üstünde maaş alan işçileri etkileyecek bir düzenleme. Zaten asgari ücret açlık sınırının altında, insanlar geçinemiyor"

08 Kasım 2019 00:21
Paylaş

Eda AKTAŞ
Dilek OMAKLILAR
İzmir

TBMM’ye sunulan 45 maddelik “Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı” vergi gelirlerini artırmayı hedeflerken, taslağın vergide adalet sağlayacağı da iddia ediliyor. İzmir’de Türk-İş’e bağlı sendika başkanları ve işçilerle yeni vergi düzenlemesine ilişkin konuştuk. Zaten vergi kesintilerinin yüksek olduğunu dile getiren işçiler, yeni düzenleme uygulamaya konulursa ücretlerinin çok daha hızlı şekilde eriyeceğini söyledi.

Yeni vergi düzenlemesinin işçilerin aleyhine olduğunu ifade eden Tez-Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, “Özellikle asgari ücret ve onun biraz üstünde maaş alan işçileri etkileyecek bir düzenleme. Zaten asgari ücret açlık sınırının altında, insanlar geçinemiyor. Bunun üstüne yeniden yapılandırılan vergi oranlarına baktığımızda işçiler iyice sefalete sürüklenmiş olacak” dedi. Sermayedarlara ve büyük işletme sahiplerine farklı vergi aflarının geldiğini, borçlarının bir günde silindiğini dile getiren Fırat, “Adaletli bir sistem yok. Biz emekçiler olarak bu vergi tasarısının bir an önce güncellenmesini, sosyal tarafı olan biz işçilerin dinlenmesini talep ediyoruz. Bu yasa ülkede yaşayanları kaosa götürür, açlık sınırında çalışan sayısının artmasına neden olur. Sendika olarak yasanın geri çekilmesi için imza kampanyası başlattık. Ayrıca yasanın geri çekilmesi için ne eylem yapılması gerekiyorsa onu yapacağız ve gerek işyerlerinde, gerek meydanlarda sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"YASA BİR AN EVVEL MECLİSTEN ÇEKİLMELİ"

Yol-İş Sendikası İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Coşkun İz, yapılan bu yasal düzenlemeyi kesinlikle kabul etmediklerini söyleyerek, “Çalışan arkadaşlarımız şubat ve mart ayından sonra vergi dilimine giriyor. Vergi dilimi yüzde 15’ten yüzde 32’lere kadar yükselen bir şekilde uygulanıyor. Yeni uygulamayı kesinlikle uygun bulmuyoruz. Bu yasanın bir an evvel Meclisten çekilmesini istiyoruz” dedi.

Asgari ücretin yarı katı kadar maaş aldığını dile getiren kara yollarında işçi olarak çalışan Talih, işyerinde uygulanan üç farklı ücret skalasının olduğunu ve adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi. “Vergi yükü çok fazla. Ocak ayında aldığımız maaşla aralık ayında aldığımız maaş arasında yüzde 12 fark var. Biz aldığımız maaşın sabit olmasını istiyoruz. Ocak ayında ne alıyorsak aralık ayında da aynı maaşı almak istiyoruz” diyen Talih, yeni düzenlemenin Meclisten geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

"VERGİ DİLİMLERİ DÜŞÜRÜLSÜN"

Kara yollarında işçi olan Mehtap Muratoğlu da “3 bin 200 TL civarı maaş alıyoruz. Vergi kesintileri, enflasyon çok yüksek olduğu için bizim maaşlarımız eriyor. Zaten işçiye son yapılan zam da çok az ve enflasyonun bayağı altında kaldı. Enflasyon oranının bize söylenenden daha fazla olduğunu da biliyoruz. O yüzden kaşıkla verip kepçeyle hatta kepçeden bile daha fazla alıyorlar. Bu vergi dilimlerinin düşürülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Aras Kargo’da çalışan TÜMTİS İşyeri Temsilcisi Muammer Sarı ise “2 bin 500 lira maaş alıyoruz. Vergiyle birlikte maaşlarımız çok etkileniyor. Geçen ay benden 300 lira vergi kesildi. Çok mağduruz. İşçiye bu kadar yüklenmemeleri lazım. Bütün vergiler emekçilerin sırtında. Bizden alıyorlar yandaşlara dağıtıyorlar” diyerek vergi adaletsizliğine tepki gösterdi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri adil vergi için kampanya değil etkili eylemler talep ediyor

SONRAKİ HABER

Meclis Araştırma Komisyonu Rabia Naz için Eynesil'e gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...