06 Kasım 2019 06:58

Mustafa Sönmez: Yeni vergi tasarısıyla halk daha fazla yoksullaşacak

AKP'nin yeni vergi tasarısıyla krizi durdurmaya çalıştığını söyleyen İktisatçı Mustafa Sönmez, “Bu tasarıyla halk daha fazla yoksullaşacak” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

3 yeni vergi kalemini içeren yeni vergi yasası TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Hükümetin Yeni Ekonomi Paketinde “vergi adaleti” olarak sunduğu düzenlemeler vergi gelirlerinin artırılması ile krizin aşılması hedefi taşıyor. İktisatçı Mustafa Sönmez, yeni vergi düzenlemeleriyle halkın daha fazla yoksullaşacağını ifade etti.

‘EKONOMİ İTİBAR KAYBETTİ’

AKP rejiminin iktidara geldiği 2002’den bu yana “kırılganlıklar” biriktirdiğini belirten Sönmez, borçla ancak ilerleyebilen sermaye birikiminin tıkanması sonucu krizin bu seviyelere geldiğini vurguladı. AKP’nin sadece kendi siyasi hedeflerini inşa edecek bir ekonomi politikası izlediğini kaydeden Sönmez, “Bu siyasi hedefe ulaşmak için ekonominin epey imkanlarını zorladı. Borçlanmada gelinen nokta, ayakta kalınabilecek sınırları geçti ve giderek ekonomi hem içeride hem dışarıda itibar kaybetti” dedi.

‘FETİHÇİ POLİTİKA RİSKİ YÜKSELTTİ’

Ekonomik bozulmada Türkiye’nin dış politikalarının da etkili olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Fetihçi yanlış çizgi Türkiye’nin risk primini yükseltti. Sonuçta geçen yıl, önce bir döviz krizi şeklinde baş gösteren iniş devamında yüksek enflasyon, ekonominin depresyona girmesi, küçülmesi, işsizliğin çok yüksek boyutlara ulaşması şeklinde tezahür etti. Bundan henüz çıkıldığı da söylenemez” ifadelerini kullandı.

‘ENFLASYON TEKRAR YÜKSELECEK’

Ekonomist Mustafa Sönmez, Ekim ayında enflasyonun yüzde 8,55’e kadar gerilemesine ilişkin de şunları kaydetti:

“Bu tamamen aritmetiksel bir şeydir. Geçen yılın Eylül ve Ekim aylarının enflasyonu çok yüksek geldiği için matematik olarak bu senenin Eylül ve Ekim aylarında enflasyon tek haneye düşürülmüş. Yalnız bu Kasım ve Aralık aylarında tekrar çift haneli rakamlara çıkacak. Yıllık olarak en az yüzde 12 enflasyonu -zaten kendileri de kabul ediyorlar- bile çok yüksek bir enflasyondur. Dünyada yüzde 3-4 iken, Türkiye’de yüzde 12 olması bir başarı değil.”

‘HALK YOKSULLAŞACAK’

Ekonomik buhranın çöküşünü frenlemek adına Hazine’den ve Merkez Bankası’ndan çok büyük kaynaklar kullanıldığına dikkat çeken Sönmez, “Bütçe açıkları olağanüstü boyutlara ulaştı. Şimdi bunu dengeleyebilmek için yapacakları şey, bir yandan harcamaları kısmak, bir yandan da yeni kaynak bulmak” dedi.

Türkiye’nin kaynak bulmak için yeni bir vergi tasarısı hazırladığını aktaran Sönmez, “Bu tasarıyla daha çok hangi kesimlerden vergi alacakları netlik kazanmış değil, ama hangi kesimden alırlarsa alsınlar, yine yoksullaşan halk olacak. Çünkü sermaye kesiminden alsalar da sermaye kesimi sonradan bu vergiyi alt sınıflara yansıtma şansına sahip” diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

THY yönetiminin büyük bölümü Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu

SONRAKİ HABER

"Tüketici ve ıspanak üreticilerinin mağdur olmaması için doyurucu bilgiler verilmeli"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...