05 Kasım 2019 00:32

Kocaeli Üniversitesinde öğrencilerin kampüs yolu endişesi

Kocaeli Üniversitesindeki kadın öğrenciler, Umuttepe Kampüsünün şehre uzak olmasından şikayetçi. Öğrenciler, üst geçidin hasarlı, ışıklandırmanın ise yetersiz olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Hüsnegül Topal/Evrensel

Paylaş

Hüsnegül TOPAL
Kocaeli

Kocaeli Üniversitesinde kadın öğrenciler ulaşım konusunda dertli. Umuttepe Kampüsünde görüştüğümüz kadın öğrenciler, kampüsün şehre uzak olmasından yakınarak üst geçidin hasarlı olduğunu belirtti. Yol güzergahında ışıklandırma ve durak olması gerektiğini anlatan kadın öğrenciler, güvenli ulaşım taleplerini iletti.

Kampüsün içerisinde yer alan Samiha Ayverdi Kadın Yurdunda kalan Biyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi, okula gidip gelirken kendini güvende hissetmediğini söyledi. Umuttepe yolunun yoğun bir şekilde kullanıldığını vurgulayan öğrenci, "Yollar uzun ve çok karışık, ıssız sokaklardan geçiyoruz. Şoförlerin bazen duraklarda durmadığı oluyor. Otobüsler çok eski sık sık arıza yapıyor, canımızı tehlikeye atarak biniyoruz. Bu sorunlara bir çözüm üretilmesi lazım" dedi. Otobüs ile ulaşım sağlarken kendini güvende hissetmediğini anlatan öğrenci çünkü otobüslerin çok kalabalık olduğunu, iç içe gittiklerini ve fiziki temasa maruz kaldıklarını ifade etti.

YAYA GEÇİDİNDE KUYRUK

B Kapısında bulunan üst geçidin geçen yaz hasar görmesi sonucu kapatıldığını, bu yüzden üst geçidin altında bulunan ışıklandırmayı korkuyla kullandıklarını söyleyen öğrenci, “Bu yol çok fazla aracın geçtiği bir yol. Araçlar oldukça hızlı geçiyor, A Kapısında bir trafik ışığının olmaması büyük problemlere yol açıyor. B Kapısında ise hasar gören üst geçidin onarılmasını istiyorum. Üst geçidi kullanamıyoruz, yaya geçidinde oldukça kuyruk oluyor, kimi zaman arabalar kırmızıda durmuyor” diye konuştu.

ÜST GEÇİT ONARILSIN

Samiha Ayverdi Kadın Yurdunda kalan Matematik Bölümü 2. sınıf öğrencisi ise ulaşımın sağlıklı işlemediğini söyledi. Kampüs yolunu tıp fakültesi hastanesi için gelen hasta yakınları ve ambulansların da kullandığını söyleyen öğrenci, “A Kapısında yayalar ve araçlar için herhangi bir önlem alınmıyor. Bu durum kaza olma riskini arttırıyor, araçların hızı nedeniyle çok sıkıntı yaşanıyor” dedi. İzmit merkeze ulaşımlarının da zor olduğunu vurgulayan öğrenci, “İzmit’e yeni gelenler nerede ineceğini bilmiyor çünkü otobüslerde durak isimleri yazmıyor. Şoförle iletişim halinde olmak da onun dikkatinin dağılmasına sebebiyet verebiliyor” ifadelerini kullandı. B Kapısında hasarlı halde bulunan üst geçidin onarılmasını da isteyen öğrenci, “Market ve kafelerin bulunduğu yol güzergâhında trafik ışığının olmasını isterim. Trafik ışığı olmadığı için riskli bir şekilde telleri yararak geçiyoruz. Çünkü alt geçit çok ıssız. Mecbur kalıyoruz, bu durum sıkıntılara sebebiyet veriyor” dedi.

Şehit Esma Kadın Yurdunda kalan Kimya Bölümü 1. sınıf öğrencisi ise yurda gittiği yolun karanlık olduğundan şikâyetçi. Otobüslerin yurda uzak bir bölgede indirdiğini belirten öğrenci, "Toplu taşımada genellikle ayakta gidiyorum ve çok kalabalık oluyor. Kendimi güvende hissetmiyorum, otobüse bineceğim yerde trafik lambası yok ve bu çok tehlike yaratıyor” dedi. İndi-bindi ücretlerinden de dert yanan öğrenci, “Geçen yıl indi bindi 30 kuruş idi, bu yıl 60 kuruş yaptılar. Birkaç durak için bu indi bindi fiyatı çok fazla bir miktar bence” diye konuştu.

"ŞOFÖR TELEFONLA GÖRÜNTÜLÜ KONUŞTU"

Uluslararası İlişkiler Bölümü 2. sınıfta okuyan başka bir öğrenci de özellikle otobüslerden şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde bindiği bir otobüste "Şoförün telefonla görüntülü konuşma yaptığına şahit oldum ne yazık ki" diye anlattı. B Kapısında bulunan üst geçidin onarılmasını isteyen öğrenci, "Bu durum yayalar için daha güvenli olur, aynı zamanda sürücüler de süratle gelen araçlarını bir anda ışıkta durdurmamış olurlar” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ücreti ödenmeyen Tekyol Plus işçileri: Gasbedilen haklarımızı istiyoruz

SONRAKİ HABER

Mekke'de inşaat işçileri 5 gündür grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...