01 Kasım 2019 17:16

Bolu’da otobüs çilesi bitmiyor: Otobüsler tıka basa, öğrenciler dakikalarca yollarda!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin ulaşım sorunu bir türlü çözülmedi. Adaylığı döneminde söz veren CHP'li Belediye Başkanı Tanju Özcan'dan da ses yok. Öğrenciler ise tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çağlar KAZAK
Bolu

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin ulaşım sorunu bitmek bilmiyor. Öğrenciler hem üniversite yönetiminin hem de CHP’li Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın konuya kulak tıkmasına oldukça tepkili. Üniversiteliler ulaşım sorunun bir an evvel çözülmesini istiyor.

AİBÜ’de ulaşım sorunu yaklaşık 4 yıldan beri öğrencilerin ana gündeminde duruyor. Özel bir şirketten alınan ulaşım ağı Bolu Belediyesine geçtiği günden beri öğrenciler kampüse ulaşabilmek için adeta çile çekiyor. Otobüslerin tıklım tıklım dolması başta olmak üzere, hareket saatleri, kalkış noktaları, trafik ihlalleri, fiyatları… Tüm ulaşım sistemi öğrenciler için büyük sorun oluşturuyor. Konu ile ilgili görüştüğümüz öğrenciler sorunun çözülmesini talep ediyor.

BESYO 3. sınıf öğrencisi Eda Işık hem gidiş hem de dönüşte otobüslerin haddinden fazla dolu olduğunu bu durumun bir an evvel sona ermesini ve yetkililerin sorumluluk almasını istediğini ifade etti. Otobüslerin dolu geldiği için diğer duraklardan öğrenci alamadığını ifade eden Işık, bu nedenle derslere geç kaldıklarını ifade etti. Soğuk havada dakikalarca otobüs beklediklerini belirten Işık, otobüs saatlerinin düzensizliğinden de şikayetçi. Otobüslerin, saati geldiğinde hareket etmediğini söyleyen Işık, “Örneğin araçlar genelde tamlarda ve buçuklarda hareket ediyor. Ancak otobüs, koltuk sayısı dolmasına rağmen ayakta yolcu alabilmek için bekliyor. Araç tıklım tıklım olunca hareket ediyor” dedi.

Başka bir öğrenci de ulaşımın günün hiçbir saati rahatlamadığını, hiçbir zaman rahat yolculuk yapamadıklarını söyledi. İstanbul’dan geldiğini ifade eden öğrenci, İstanbul’da da ulaşımın çok büyük bir sorun olduğunu ancak İstanbul’un herhangi bir ilçesinden bile küçük olan Bolu’da bu sorunun nasıl çözülemediğine hayret ettiğini söyledi. Belediye başkanının değişmesiyle sorunun çözüleceğini düşündüğünü söyleyen öğrenci, “Ancak tam zıttı oldu. Sorun daha da derinleşti” dedi. Tanju Özcan’ın bu kadar ilgisiz kalacağını düşünmediğini söyleyen öğrenci, seçimden önce sorunu dile getiren Özcan’ın seçildikten sonra bir kere bile konuya ilişkin konuşmadığını vurguladı.

TANJU ÖZCAN UYUYOR MU?

İşletme 4. Sınıf öğrencisi Bahar Özgür de sorunun sadece öğrencilerin meselesi olmadığını, tıp fakültesine giden hasta vatandaşlarında bu durumdan etkilendiğini söyledi. Yaşlı insanların dahi ayakta gitmek zorunda kaldığını belirten Özgür, Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın bir an evvel soruna el atması gerektiğini ifade etti.

Sınıf Öğretmenliği 2. sınıfta okuyan bir başka öğrenci ise otobüslerde şoförlerle yolcuların tartışmasının artık sıradan bir hale geldiğini belirtti:

“Bu işin bir çözüme kavuşturulması için illa bir felaketin yaşanması mı gerekiyor? Otobüsler adım atacak yer kalmayacak şekilde doluyor. Sürekli tartışmalar yaşanıyor, bir trafik kazası yaşanması işten bile değil. Böyle bir felaketin sorumluluğunu kim alacak? Öğrenci Konseyi ‘Halledeceğiz, valiyle görüşüyoruz’ dediler. Ancak onlardan da ses yok. Tanju Özcan uyuyor mu? Bu çileyi fark etmesi için ne yapmamız lazım?​”

Daha önce soruna ilişkin imza kampanyası başlatarak toplanan binlerce imzayı Bolu Belediyesi Ulaşım Birimine ileten Edebiyat Düşünce ve İletişim Topluluğu Başkanı Gizem Parça da Twitter da kampanyalar yaptıklarını, BİMER’e şikâyetlerini yazdıklarını, belediye önünde basın açıklaması yaptıklarını ancak sorunun hala çözülmediğini ifade etti. Belediye başkan adaylığı döneminde sorunu Tanju Özcan’a ilettiklerini söyleyen Parça, “Konu ile yakından ilgileneceğini bizlere söyledi. Hatta seçime kadar beklemeye gerek yok, biz gerekli adımları atacağız dedi. Bize söz verdi. Ancak dediği hiçbir şeyi yapmadı. Biz o dönem taleplerimizi 8 madde halinde tespit etmiştik. O gün yaptığımız tespitler bugün için de aynen geçerli” dedi.

Belediyenin AKP’de olduğu dönemde ulaşıma zam yapıldığını ve yaz dönemi yapılan bu zamma Tanju Özcan’ın tepki gösterdiğini söyleyen Parça, “Ancak bugün bakıyoruz Özcan da bu yaz ulaşım fiyatlarına 15 kuruş zam yaparak 1,85 TL’ye yükseltti. Hem zam hem sorunlar katlandı” dedi.

Üniversite rektörünü de eleştiren Parça, rektörün her sene yeni fakülteler, yeni bölümler açmakla övündüğünü, her geçen sene öğrenci sayısının arttığını ancak yeni öğrencilerin hem barınma hem de ulaşım sorunlarına çözüm üretilmediğini ifade etti. Yemekhane fiyatlarındaki zamma da değinen Parça “Yine yaz döneminde yemekhaneye 1 TL zam yapılarak, 2,5 TL olan fiyatlar 3,5 TL’ye yükseldi. Ayrıca iki seçmeli ana yemek çıkarken bu teke indirildi” dedi. Parça, yemeklerin öğrenciler için besleyici ve doyurucu olmadığını da ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Tamince'nin avukatı ve savcı cezaevine kayıt dışı giriş yapmış

SONRAKİ HABER

Akademisyen cinayeti sanığı, müşteki avukatına küfür etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa