04 Kasım 2019 12:31

Saruhan Oluç: Kayyum atamaları olağan gibi görülmeye başlandı, mücadele etmeliyiz

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP'li belediyelere AKP eliyle kayyum atanmasına dair konuştu, muhalefetin ortak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç | Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Saruhan Oluç, “Bu darbeci anlayışla bu iktidarın varabileceği bir yer yoktur” dedi ve kayyum atamalarına karşı muhalefetin sesini yükseltmesi gerektiğini belirtti.

Saruhan Oluç, yüzde 70 ile kazandıkları Mardin'in Kızıltepe belediyesine sabah saatlerinde atanan kayyumla beraber kayyum atanan HDP’li belediye sayısının 15 olduğunu belirtti.

Kayyum atamalarıyla iktidarın "irade hırsızlığı” yaptığını belirten Oluç, “İktidar oy hırsızıdır, emek hırsızıdır, halk iradesini yok saymaktadır, sandık hukukunu ve adaletini yok saymaktadır. Türkiye tarihine baktığımızda, bu iktidar ile muhafazakar sağ partilerin önemli bir geleneği yıkılmıştır. Muhafazakar sağ partilerin ‘millet iradesi’ geleneğini bu iktidar yıkmıştır. Artık muhafazakar sağın bir sandık iradesi kararlılığı, ilkesi kesinlikle yoktur. Sandık hukuku ve adaleti kalmamıştır. İktidar sadece belediye eş başkanlarımızın görevden uzaklaştırılmasıyla yetinmemiştir, aynı zamanda belediye meclis üyelerimizi de görevden uzaklaştırmaktadır” dedi.

Oluç, "Şimdi biz ‘Kürt düşmanısınız’ dediğimizde itiraz ediyorlar ama Kürt düşmanlığı budur işte. ‘Kürtsen seçtiğini saymıyoruz. Kürtsen verdiğin oyları saymıyoruz, gasbediyoruz. Kürtsen senin seçtiğin değil benim atadığım yönetecek’ diyor bu iktidar” ifadelerini kullandı.

"SÖMÜRGE VALİLERİ ATANIYOR"

Kayyum olarak atanan vali ve kaymakamları "sömürge valileri ve kaymakamları" olarak niteleyen Oluç, "Sadece bizim belediyelerimize kayyum atamakla kalmıyorlar, aynı zamanda kaybettikleri bütün belediyeleri, özellikle büyükşehirleri 'nasıl yaparız da yönettirmeyiz’ diye düşünüyorlar. Özellikle İstanbul Boğaziçi üzerinde sürdü bu tartışmalar. Bir tür gölge belediyeler yaratmaya çalışıyorlar" dedi.

"BOĞAZİÇİ’NE KAYYUM ATAMAYI TARTIŞIYORLAR"

İktidarın, Saray'dan yönetilecek belediyeler yaratmaya çalıştığını söyleyen Oluç, büyükşehirlerin yetkilerinin tekrar Saray'a alınmak istendiğini ifade etti. "Boğaziçi Kayyum Yasa Teklifi var mı, yok mu belli değil" diyen Saruhan Oluç, "İktidarın kendi içinde tartışma sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mı bu yetkileri alacak, İçişleri Bakanlığı mı, yoksa bu yetkiler Saray'da mı toplanacak? Çünkü İstanbul Boğaziçi’nde rant çok büyük. Kaybettiklerini yeniden elde edebilmek için, yolsuzluğu yeniden başlatabilmek için bu adımları atmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

MUHALEFETE MÜCADELE ÇAĞRISI

Muhalefete çağrı yapan Oluç, "Bizim belediyelerimize kayyum atanıyor, sesinizi çıkarmıyorsunuz. Olağanmış gibi düşünüyor ve davranıyorsunuz. Bu olağan değil olağanüstü bir durum. Eğer buna sesinizi daha fazla çıkarmazsanız, buna itirazınızı daha köklü yükseltmezseniz yarın sizin elinizdeki büyükşehirlerin yetkileri kısılırken kılınızı bile kıpırdatamazsınız. Bir kere demokrasi ilkelerinden, bir kere hukuktan taviz verirseniz, aman sesimizi çıkarmayalım bize dokunmasınlar diye düşünürseniz emin olun ki yarın size dokunduklarında kimse ses çıkaramaz hale gelecektir" dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Atanan kayyum, seçilmiş belediye meclis üyelerini belediyeye almadı

SONRAKİ HABER

Metal dosyası | Atı alan Üsküdar’ı geçmeden!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...