Mülteci işçiler: Hangi koşullarda çalışıyorlar, hakları neler?

Mülteci işçilere ilişkin çalışmalarıyla tanınan Evrensel Yazarı Ercüment Akdeniz, “Türkiye’de mülteci işçiler” başlıklı sunumu mültecilerin çalışma koşullarını ortaya koyuyor.

30 Ekim 2019 04:00
Paylaş

Mülteci işçilere ilişkin çalışmaları ile tanınan ve mültecilere ilişkin düzenlenen pek çok panel ve forumda sunumlar gerçekleştiren Evrensel Yazarı Ercüment Akdeniz’in “Türkiye’de mülteci işçiler” başlıklı sunumu CHP’nin düzenlediği “Uluslararası Suriye Konferansı”nda dikkat çekmişti. Sunum, mültecilerin çalışma koşulları ve Türkiye’de yüz yüze kaldıkları sorunlara ilişkin önemli bir çerçeve çiziyor.

Suriye savaşıyla birlikte milyonlarca kişi Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Yaşamlarını Türkiye’de sürdürmeye çalışan milyonlarca mültecinin düşük ücrete kayıt dışı çalıştırılması çalışma yaşamında da önemli değişikliklere neden oldu. Bugün ekonomiye ilişkin yaşanan pek çok sorunun kaynağı olarak gösterilen Suriyeli mülteciler en düşük ücrete en ağır işlerde çalıştırılıyor.

Türkiye’de 1,4 milyon civarında mülteci işçi çalışıyor. Bu rakam hükümetin açıklamalarına dayanıyor. Mülteci işçilerin büyük bölümü de çocuk işçiler... Esenyurt, İkitelli gibi devasa sanayi bölgelerinde yevmiye usulü güvencesiz çalıştırılan çocuk işçiler; ciddi sağlık sorunları ile de karşı karşıya. Saya atölyelerinde zehirli malzemelere maruz kalan çocuk işçiler için mesai saati yok.

Bu “kayıt dışı” çalışma biçimine Türkiye hükümeti de Avrupa Birliği de kayıtsız. Suriyeli mülteci çocuk işçilerin pek çok merdiven altı atölyede çalıştırıldığından haberdar olan yetkililer, denetim konusunda üzerlerine düşenleri yerine getirmezken; fason birçok şirket ise “mülteci çalıştırmıyoruz” diyerek AB pazarında satış yapan büyük firmalara üretim sağlıyor.

Güvencesizlik ve örgütsüzlük nedeniyle her geçen gün iş cinayetleri içerisindeki mülteci ölüm oranları da yükseliyor.

Tezgahlarda düşük ücrete ağır koşullarda çalıştırılan işçiler, sokakta da sosyal öfkenin hedefi haline geldi. Mahallelerde yaşanan pek çok olay fail Suriyeli olsun ya da olmasın Suriyelilere dönük linç girişimlerine dönüşüyor. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

MSB: Türk-Rus ortak devriyelerine başlanacak

SONRAKİ HABER

ABD, Ermeni Soykırımını resmi olarak tanıyan yasa tasarısını kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...