30 Ekim 2019 00:33

Altın Portakal devam ediyor: "Halk kendi özüne döndü"

Antalya Altın Portakal Festival Direktörü Ahmet Boyacıoğlu, festivalde onur ödülü alan Ahmet Mekin ve Yapımcı Abdurrahman Keskiner Evrensel'e konuştu.

Antalya Altın Portakal Film Festivali

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsmail AFACAN
Antalya

Antalya Altın Portakal Film Festivali “Öze Dönüş” temasıyla devam ediyor. İki yıl aradan sonra “Ulusal Yarışma” tekrar yuvasına döndü. Ulusal Yarışmalar kapsamında uzun metraj, kısa ve belgesel türünde finale kalan filmler beyaz perdeye yansıtılıyor. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Migros AVM’deki sinema salonlarında izleyiciyle buluşan filmlere ve özellikle sanatçılar, gençler ve gazeteciler ilgi gösteriyor. Film ekibinin katılımıyla yapılan gösterimlerden sonra AKM bahçesinde kurulan çadırda film üzerine söyleşi gerçekleştiriliyor.

Ulusal Yarışmaları’na kavuşan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde konuklarla “Öze Dönüş” temasını ve Altın Portakal’ın önemini konuştuk. Festival Direktörü Ahmet Boyacıoğlu, festivalde onur ödülü alan Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Ahmet Mekin ve duayen yapımcılardan Abdurrahman Keskiner gazetemize açıklamalarda bulundu.

"KALDIRILMASI BÜYÜK BİR ŞANSSIZLIKTI"

Ahmet Boyacıoğlu: 1960’larda Altın Portakal yerli sinema için vardı. Nasıl İstanbul Film Festivali deyince uluslararası yarışmalar öne çıkıyorsa, Antalya deyince Ulusal Yarışmalar akla gelirdi. Bunun iki yıl kaldırılması büyük bir şanssızlıktı. ”Öze Dönüş”ten kasıt ulusal yarışmaların geri dönmesiydi. Festivaller son dönemde savaş alanına döndü. Festivaller insanların bir araya geldiği, birlikte film izlediği, güldüğü, eğlendiği, birbirlerine soru sorduğu, birbirlerinden bir şeyler öğrendiği yerler olmalı…  

"ÖZÜNE DÖNMESİ GÜZEL BİR ŞEY"

Ahmet Mekin: Sinemanın özüne dönmesi güzel bir şey. Altın Portakal Türkiye’deki ilk film festivallerinden birisi… Sinemaya geçmişten bu yana desteği ve faydası var. Filmlerin gösteriminde, tanıtılmasında ve halka ulaşmasında önemli bir yer tutuyor. Bu bakımdan ulusal yarışmaların tekrar geri dönmesi iyi oldu.

"HER YIL İYİYE DOĞRU GİDECEK"

Abdurrahman Keskiner: Festivalin Öze Dönüş temasıyla düzenlenmesi çok güzel oldu. Önceki yıllarda yapılan festivaller içe dönük ve yerli değildi. Halk kendi özüne döndü. Halkın istediği gibi oldu. Gençler önce Yeşilçam’ı öğrensinler… Yeni gelen bir ekip var, festivalin her yıl iyiye doğru gideceğini düşünüyorum.


MEKİN VE GÜNERİ GENÇLERLE BULUŞTU

Festivalde “Onur Ödülü”ne layık görülen Sanatçılar Selma Güneri ve Ahmet Mekin sanatseverlerle buluştu. Güneri ve Mekin, Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu’nda “60’lardan bugüne aşk ve sinema” konulu söyleşiye katıldı. Yeşilçam anılarını anlatan ikili sinemanın bugünkü durumuna dair değerlendirmelerde de bulundu.

Sinema işinin sevilmeden yapılamayacağına dile getiren Güneri, “Sinemanın tozunu yutunca bir daha sahneden vazgeçemiyorsunuz. Sinema benim için çok farklı, özel bir yere sahip. Sinema kalıcıdır, diziler sabun köpüğüdür.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’de çok iyi sinema yapıtları olmasına rağmen dünyada hâlâ yeterince sesinin duyurulamadığını ifade eden Güneri, Türk filmlerinin tanıtıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Sinema Sanatçısı Ahmet Mekin ise Yeşilçam’ın toplumsal yaşantıdaki önemine dikkat çekti.  Yeşilçam’ın Milli Eğitim Bakanlığından daha fazla insanı eğittiğini söyleyen Mekin, Türk sinemasının bir nevi okul gibi olduğunu, insan gibi yaşamayı öğrettiğini dile getirdi. Mekin, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filminin kendisi için özel bir yeri olduğunu belirterek, bu filmde ilk defa güçlü bir kadın karakterinin ortaya konulduğunu ve filmde emek vurgusunun ön planda olduğunu sözlerine ekledi. (Antalya/EVRENSEL)


ÜNİVERSİTE SEÇİYOR ÖĞRENCİLER İZLİYOR!

Festivalde üniversiteli gençlerin yoğun katılımı dikkat çekiyor. Bunun nedeni ise sinema okulundan öğrencilerin festivale taşınması… Festival filmlerine öğrencilerin dahil edilmesi oldukça önemli ama öğrenciler bu filmleri özgür iradeleriyle seçemiyor. Film seçiminde belirleyici olansa okul… Öğrenciler ise bu durumdan rahatsız.

Ayrıca film gösterimleri ve söyleşilerdeki ana kitleyi öğrenciler, sanatçılar ve gazeteciler oluşturuyor. Ahmet Mekin ve Selma Güneri söyleşisinde özellikle gençler ön plandaydı. Son yıllarda gençlerin Yeşilçam sinemasına duyduğu ilginin küçük bir yansıması bu durum. Halkın ilgisi ise beklenen ölçüde değil… Bir gerçek var ki Altın Portakal, Antalya’ya yayılan ve halkla bütünleşen bir festival olmaktan uzak… İki yıl aradan sonra özüne dönen festivalin etkisi maalesef AKM ve Migros AVM çevresinde hissediliyor. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baba Özdemir'den "haksız tahrik" indirimine tepki: Mücadelemi sürdüreceğim

SONRAKİ HABER

‘Kriz etkiledi, omuzlarım çöktü, başım önümde’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...