29 Ekim 2019 12:18

TİSK'in işsizliğe dair "çözüm" önerisi, sömürüyü katlama yöntemi olan esnek çalışma!

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, işsizlikle mücadele yöntemi olarak çalışanların haklarını daha fazla gasbetmeyi ve kölelik sistemini işaret etti.

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, işsizlikle mücadele yöntemi olarak hak gasbı ve sömürünün başka bir adı olan esnek çalışma modelini işaret etti.   

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasında, "iş gücü piyasasına yönelik yapısal adımlar atılacağı" yönünde ifadeler kullandığını anımsattı. Fuat Oktay'ın "İş gücü piyasasının deneme süresi ile denkleştirme süresinin, kısmi süreli çalışma konularında taraflar arasındaki mutabakatla esnekleştirilmesinin öngörüldüğü" yönündeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Akkol, esnek çalışma hükümlerine işlerlik kazandırılmasının uzun süredir TİSK'in talepleri arasında yer aldığına dikkat çekti.

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM ÖNERİSİ OLARAK "SÖMÜRÜYÜ ARTIRMA" HEDEFİ

Akkol, esnek çalışma modellerinin geleneksel çalışma modellerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu iddia ederek "Esnek çalışma sağlanırsa Yeni Ekonomi Programı'ndaki (YEP) 3 yılda 3,2 milyon kişiye istihdam ve işsizliğin 2022'de yüzde 9,8'e düşürülmesi hedeflerine ulaşılması kolaylaşır. İşletmelerin iç ve dış piyasalardaki değişen üretim koşullarına ve rekabet şartlarına hızla uyum sağlayabilmesi, kayıt dışı istihdamla mücadele, kadın, genç ve engellilerin istihdam seçeneklerinin geliştirilmesi ve işe ilk girişin kolaylaştırılması bakımından güvenceli esneklik yöntemlerinden en iyi şekilde yararlanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

DENEME SÜRESİ 12 AYA YÜKSELTİLEREK HAK GASBININ ARTIRILMASI İSTENİYOR

Akkol ayrıca çalışanların hak gasbına maruz kalmasına sebep olan deneme sürelerinin de artırılmasını talep etti. "Mevcut uygulamada 2 ay olan deneme süresi bireysel iş sözleşmeleriyle 6 ay, toplu iş sözleşmeleriyle en az 12 ay olarak düzenlenebilmeli. 2 ay olan denkleştirme süresi üretimin yoğun olduğu sektörlerde ihtiyacı karşılayamayacak seviyededir" diyen Akkol, denkleştirme süresinin en az 4 aya uzatılmasını ve işçinin onayının alınması koşulunun kaldırılmasını istedi.

TİSK'İN KÖLELİK DÜZENİNE DÖNÜŞ ARZUSU: FAZLA ÇALIŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

Akkol, kısmi süreli çalışmalarda fazla sürelerle çalışma ve fazla çalışma yasaklarının da kaldırılması gerektiğini iddia ederek kölelilk düzenini andıran bir sistemin tarifini yaptı. Akkol, "20 saatlik çalışma süresi gibi uygulamayı zorlaştıran kriterler hafifletilmelidir. Kısa çalışma ödeneği için belirlenen 3 aylık süre yetersizdir. Kısa çalışma ödeneği süresi en az 6 aya çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Özel istihdam büroları ile ilgili de konuşan Özgür Burak Akkol, kiralık işçi uygulamasındaki süre ve konu sınırlamalarının kaldırılmasının kendilerine engel teşkil ettiğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye Anayasa Komitesi açılış toplantısı sona erdi

SONRAKİ HABER

Manisa’da ulaşıma zam yapıldı, öğrenciler tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...