Maltepe Belediyesinde tepki büyüyor, iş bırakma eylemi yaygınlaşıyor

Maltepe Belediyesinde işten atmalara karşı iş bırakan ve polisin biber gazlı müdahalesine maruz kalan dış temizlik işçilerine destek için Fen İşleri ve Park Bahçeler Müdürlüğü işçileri de iş bıraktı.

28 Ekim 2019 06:29
Paylaş

İstanbul'da Maltepe Belediyesinin, DİSK'e bağlı Genel-İş sendikası ile imzalanan toplu iş sözleşmesini 1 yıldır uygulamamasına ve sendika yöneticisi ile işçileri işten çıkarmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. İşçilere destek vermek için bu Fen İşleri Müdürlüğü işçileri de iş bıraktı. Ayrıca işçiler, Küçükyalı'dan Maltepe merkezinde bulunan Belediye binası önüne yürüdü.

DİĞER İŞÇİLER İŞ BIRAKARAK DESTEK VERDİ

İstanbul Maltepe Belediyesi tarafından DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşmenin 1 yıldır uygulanmaması ve biri sendika yönetici olmak üzere 4 işçinin işten atılması üzerine başlayan direniş 4. gününde devam etti. 4 gündür şantiyeye kapanıp iş bırakma eylemi yapan ve polisin TOMA'lı, biber gazlı ve plastik mermili müdahalesine maruz kalan dış temizlik işçilerine destek için bu sabah Fen İşleri Müdürlüğü işçileri de iş bıraktı. Park Bahçeler Müdürlüğü ve Veteriner Müdürlüğü işçileri de dayanışma amaçlı iş bırakmaya hazırlanıyor.

BAŞKAN, İMAMOĞLU VE KAFTANCIOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Sabah saatlerinde Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, CHP'li Belediye başkanları ile yapılan toplantıya katıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’da görev yapan CHP'li belediye başkanları katıldı. 

İŞÇİLER YÜRÜYÜŞ YAPTI

İşçiler, Küçükyalı'dan Maltepe merkezinde bulunan Belediye binası önüne yürüdü. Maltepe belediyesi önünde bulunan parkta bekleyişlerini sürdüren işçilere Maltepeliler korna çalarak destek verdi. 

Maltepe Belediyesi önünde çevik kuvvet yığınağı artırılırken CHP'li Belediye meclis üyeleri, işçilerle görüşmek istedi. Durumdan yeni haberdar olduklarını iddia eden CHP'li belediye meclis üyelerinin görüşme talebi işçiler tarafından reddedildi. 

DİSK: BELEDİYE İNİSİYATİF ALMALI

İşçilerin eylemin katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’nin dört bir tarafında işçiler direniş yürütüyor. Haklarımız için direnişi büyütmek omuz omuza vermeden daha da zordur. Maltepe Belediyesinde günlerdir mücadele devam ediyor. Emeğimizin hakkı için taleplerimiz var. İmzalana TİS’in uygulanmasını, bir yandan da işten çıkartılan arkadaşlarımızın yeniden işbaşı yapması için mücadele ediyoruz. Cuma günü 3 arkadaşımız gözaltına alındı. Hiçbir baskı bizi bu haklı mücadelemizden alıkoyamayacaktır. Hakkımız olanı istiyoruz. Bugün Maltepe Belediyesinde yaşadığımızı çözmek için belediye yönetimini sorumluluğa davet ediyoruz. Bu sorunu çözecek bir inisiyatif bekliyoruz. Bu görüşmede umut ediyoruz ki yapılan yanlışlardan dönülür.”

"UMARIM SÖZLEŞME UYGULANIR ARKADAŞLARIMZI GERİ ALINIR"

Burada konuşan DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun şöyle konuştu: “Umuyorum ki bu mücadelenin sonunda toplu sözleşmemiz uygulanır, işten atılan arkadaşlarımız da işlerine geri dönerler. Yaklaşık 1 yıldır bir mücadele sürdürüyoruz. O mücadeleyle birlikte son 3 gündür de zorlu bir mücadele yürütüyoruz. Umuyorum ki bu mücadelenin sonunda toplu sözleşmemiz uygulanır, işten atılan arkadaşlarımız da işlerine geri dönerler. Bu hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçeceklerini umuyorum.”

"HAKLI TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Temizlik İşçileri İşyeri Temsilcisi Ali Sönmez de, “Haklarımızı savunduğumuz için gaz yedik, coplandık. Sosyal demokrat bir yetkili gelip de bunlar yanlıştı ben sizin yanınızdayım demedi” diye konuştu. “Haklı taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz” diyen Sönmez şöyle devam etti: “Talepler bellidir; toplu sözleşmemiz uygulanacak, işten atılan arkadaşlarımız işe geri alınacak. Bu görüşmenin sonuna yapılana kadar gelip aramıza girerek türlü türlü yöntemlerle buradaki birlikteliği dağıtmak isteyebilirler. Uyanık olacağız, dağılmayacağız, birbirimize sahip çıkacağız. İlle bu görüşmede sonuçlanacak diye bir durum olmayabilir. O yüzden toplu sözleşmemiz uygulanana kadar bedeli ne olursa olsun hep birlikte bunun kararını verdik; gemileri yaktık geri dönüş yok.” 

NE OLMUŞTU?

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan ve 6 Ekim günü işten atılan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu'ya destek veren Genel-İş Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile İşçi Gürsel Kahraman işten atılmıştı.

İşten atmaların ardından diğer işçiler ve sendika yöneticileri, temizlik işçilerinin Maltepe'de bulunan şantiyesinde akşam saatlerinde oturma eylemine başlatmıştı.

Polis, işçilere biber gazı ile müdahale etmiş, 3 işçi gözaltına alınmıştı. Emniyete götürülen işçiler ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da metrobüs asansöründe mahsur kalan 2'si bebek 5 kişi kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Suriye'ye düzenlenen askeri operasyonda yaralanan uzman onbaşı hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa