28 Ekim 2019 06:30
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2019 21:27

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler büyüyerek sürüyor: Öğretmenler greve çıktı

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler üniversite öğrencilerinin de katılımıyla büyüyerek devam ediyor. Eylemlere destek veren Öğretmenler Sendikası ülkede genelinde grev kararı aldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak'ın başkenti Bağdat'taki işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğine karşı gösteriler sürüyor. Eylemler üniversite öğrencilerinin de katılımıyla büyürken Bağdat Operasyonlar Komutanlığı başkentte saat 00.00- 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağa tepki gösteren Irak halkı "Bizi evde tutamazsınız" sloganları ile Tahrir Meydanı'na yürüdü.

Anadolu Ajansının yerel kaynaklardan aktardığına göre, Bağdat'taki üniversitelerde tatil ilan edilmemesine rağmen dersler yapılmadı. Öğrenciler sabah saatlerinde geldikleri okullarının kapısından içeri girmeyerek başkentte gösterilerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı'na doğru yürüdü.

Bağdatlı binlerce kişi bayraklarla başkentin merkezi Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Sokağa çıkma yasağına tepki gösteren Iraklılar, "Bizi evde tutamazsınız" şeklinde slogan attı.

Eylemde, protestolar sırasında ölenlerin anısına alanda yüzlerce mum yaktı.

Güvenlik güçleri ise Tahrir Meydanı'na çıkan birçok yolu trafiğe kapattı.

Üniversite öğrencilerine göz yaşartıcı gazla saldıran güvenlik güçlerinin, Tahrir Meydanı'nda toplanan grupları dağıtmak için müdahaleleri de devam ediyor.

Başbakan Adil Abdulmehdi'nin Askeri Başdanışmanı Abdulkerim Halaf, üniversite öğrencilerinin sokağa çıkmasına izin veren üniversite yönetimlerinin cezalandırılacağını ifade etti.

ÖĞRETMENLER SENDİKASINDAN GREV KARARI

Irak Öğretmenler Sendikasından yapılan yazılı açıklamada, 4 gündür yoğun şekilde süren hükümet karşıtı gösterilerden dolayı bugünden itibaren tüm ülkede grev kararı alındığı belirtildi.

Bağdat'ta süren gösteriler nedeniyle birçok devlet kurumunda iki gündür mesai yapılmıyor.

BAĞDAT’TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Öte yandan eylemlerin merkezi konumundaki başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bağdat Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, başkentte saat 00.00- 06.00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasaklandı. Sokağa çıkma yasağının ne zaman kalkacağına dair ise bilgi verilmedi.

SADR’DAN ‘ERKEN SEÇİM’ ÇAĞRISI

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdulmehdi'ye erken seçim çağrısında bulundu.

Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gösterilerin devam etmesi gerektiğini belirterek, güvenlik güçlerinin halka müdahalesini de kınadı.

IRAK MECLİSİ HALKIN TALEPLERİNİ KONUŞTU

Irak Meclisi ise meydanlarda dile getirilen taleplere ilişkin bir dizi karar aldı. Meclisten yapılan yazılı açıklamaya göre, eylemlerle ilgili Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin başkanlığında düzenlenen oturumda, vilayet, ilçe ve nahiye meclislerinin lağvedilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Kentlerdeki idari ve mali işleri yürütme sorumluluğu valilere verildi. Valileri denetleme yetkisi ise Irak Meclisinde olacak.

Mecliste alınan kararlar uyarınca, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı ile tüm üst düzey devlet yetkililerine tanınan maaş dışı ödenek ve diğer ayrıcalıklar da iptal edildi.

Irak Meclisi ayrıca Anayasa değişikliği için komisyon kurulmasına karar verdi. Komisyon tarafından hazırlanacak Anayasa değişiklik taslağı en geç 4 ay içinde Meclis Başkanlığına sunulacak.

HRW: GÜVENLİK GÜÇLERİ "AŞIRI GÜÇ" KULLANIYOR

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak güvenlik güçlerinin şiddet içermeyen gösterilerde bile ''gereksiz, aşırı güce'' başvurduğunu bildirdi. HRW Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, ''Protestocular tarafından şiddetli saldırılarla karşı karşıya kalınsa dahi güvenlik güçleri düzeni sağlamak için sınırlı orantılı ve sadece gerekli durumlarda güç kullanmalı. Güvenlik güçlerinin şiddet içermeyen gösterilerde bile gereksiz yere güç kullandığını görüyoruz" dedi. 

Whitson, Irak hükümetin daha önce göstericilere karşı güç kullanılmayacağı yönünde taahhütte bulunmasına rağmen orantısız güç kullanılmaya devam ettiğine ve ''yanıltıcı bu güvencenin'' birçok kişiyi barışçıl olacağını düşündüğü gösterilere katılmaya teşvik ettiğine dikkat çekti. 

BUGÜNE KADAR BİNLERCE KİŞİ YARALANDI

Irak halkı; işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek için ülkenin çeşitli bölgelerinde eylemler düzenliyor. 1 Ekim'de başlayan ve Erbain törenleri nedeniyle ara verilen eylemler geçen cuma günü tekrar başladı. Başta Bağdat olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde ekim ayının başından bu yana yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti, 8 bine yakın kişi yaralandı.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Returning refugees are called "volunteers" but forced back to war zone in Syria

SONRAKİ HABER

Batman'da işçi servisi devrildi: 1 ölü, 10 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa