28 Ekim 2019 00:52

Üniversite öğrencileri ders yerine iş kuyruğuna girdi

Dicle Üniversitesi öğrencileri, İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı kapsamında kampüs içinde kurulan İŞKUR standı önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kampüs içinde kurulan İŞKUR standı önünde bekleyen Dicle Üniversitesi öğrencileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zeynep TAĞTEKİN
Diyarbakır

Dicle Üniversitesinde gerçekleşen İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı’nda birçok işyeri stant açarken özellikle İŞKUR’un önünde öğrenciler uzun kuyruklar oluşturdu. Öğrenciler derse girmek yerine fuara gelerek CV doldurup iş başvurusu yaptı. Evrensel'e konuşan öğrenciler, hayatın pahalı olduğunu, burs alamadıklarını, mezun olunca iş bulacaklarına dair kaygıları olduğunu dile getirdi. Kredi almaya yanaşamadıklarını söyleyen öğrenciler, ailelerinin bütçeleri kısıtlı olduğu için okurken çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Öğrenciler, “Üniversiteye birçok hayalle geldik ama geçim sıkıntılarımız yüzünden hayallerimizi rafa kaldırmak zorunda kalıyoruz” diyor.

"BURS ÇIKMIYOR, KREDİ ÇEKEMİYORUM, ÇEKSEK BİLE HİÇBİR ŞEYE YETMİYOR"

Zilan, özellikle işsizlikten yakınıyor. Türkiye’de üniversite mezunu olmanın artık bir değeri kalmadığını ifade eden Zilan, “İster 2 yıllık, ister 4 yıllık oku, istersen master yap, içeride tanıdığın olmadığı sürece hiçbir şekilde iş bulamıyorsun” diyor. Her şeyin çok zamlandığını ve bu yüzden okurken aynı zamanda çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Zilan, “500 TL burs veriyorlar, onu bile her öğrenciye vermiyorlar. Öğrencileri geçtim artık bir işi olanlar bile ikinci bir işte çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Daha çok öğrencinin burs alması gerekiyor. Burslarda çok cimri davranıyorlar. ‘Öğrenciler bedavacılığa alışmasın’ diye genelde burs değil de kredi veriliyor. Mezun olduktan sonra bir de bu borcu ödemek var. Tamam da iş bulamıyoruz, iş garantimiz yok, bu borcu nasıl ödeyeceğiz” diye soruyor. Okurken çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Zilan, "Çünkü burs çıkmıyor, kredi çekemiyorum. Çeksek bile hiçbir şeye yetmiyor. Ailemizin maddi gücü de karşılayamıyor çoğu zaman. İhtiyaçlarımızı karşılayabilmek için mecburen okurken çalışmak zorunda kalıyoruz” diyor.

"KREDİ YÜZÜNDEN ÇOĞU ÖĞRENCİYE HACİZ GİTTİ"

Hayatın çok pahalı olduğunu söyleyen Bircan da bu yüzden öğrenciyken çalışmak zorunda kaldığını dile getiriyor. Burs çıkmadığını ve krediye yönelemediklerini belirten Bircan, kredi yüzünden çoğu öğrenciye haciz gittiği hatırlatarak “Burslar çok yetersiz ve kimseye çıkmıyor. Burs alabilmek için kolumuzun bacağımızın kopması falan gerekiyor” diyor.

Büşra ise yurt öğrencilerinin ekstra masraflarına dikkat çekere, “Yurtta kaldığım için yeme-içme, giyim, yol parası gibi masraflarım oluyor. Ailem bütçesi de kısıtlı olduğu okurken çalışmak zorunda kalıyorum” diyor.   

"HAYALLERİMİZİ RAFA KALDIRMAK ZORUNDA KALIYORUZ"

Form doldururken karşılaştığımız Dilan da öğrencilerin birçok ihtiyacı olduğunu ve ailelerin bunlara yetişemediğini söylüyor. Öğrencilerin çoğuna ailesi asgari ücretle çalışmasına rağmen burs çıkmadığını belirten Dilan, bursla ya da kredi miktarı ile geçinilemediğini dile getiriyor. Verilen paranın yurt masrafına gittiğini söyleyen Dilan, “Ben şu anda bir kafede çalışıyorum. Okul ve işi bir arada yürütmek çok zor oluyor. Yurda vardığımda yorgunluktan hemen uyuyorum. Ne kültürel aktivitelere katılabiliyorum ne de çalışmama rağmen geçinebiliyorum. Çünkü verdikleri ücret çok az oluyor. Üniversiteye birçok hayalle geldik ama geçim sıkıntılarımız yüzünden hayallerimizi rafa kaldırmak zorunda kalıyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar Birlikte Güçlü: Kadın ve çocuk düşmanı yargı paketine hayır

SONRAKİ HABER

Bakan Kurum'un "ayağa kaldıracağız" dediği mahallede tescilli tarihi konağı yıktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...