17 Ekim 2019 22:40

ODTÜ'lü öğrenciler: Sınıf ve laboratuvarlarda sandalye kapmaca oynuyoruz

Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden olan ODTÜ'de, öğrenciler bilgisayar ve derslik sıkıntısı çekiyor. 120 kişiye 2 sınıf ve sadece 40 bilgisayar düşüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Onur MERCAN 
Ankara

Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden olan Ortadoğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ), öğrenciler bilgisayar ve derslik sıkıntısı çekiyor. 120 kişiye 2 sınıf ve sadece 40 bilgisayar düştüğünü anlatan öğrenciler, “Laboratuvarda sandalye kapmaca oynuyoruz” dedi.

İktisat Bölümü öğrencileri, derslik sayısının yetersizliğinden, akademisyen ve asistanların sayıca azlığından şikayetçi. 120’den fazla öğrenci için 2 sınıf ve 40 civarı bilgisayar olduğunu anlatan iktisat öğrencileri, “Bilgisayar laboratuvarında yer kapmaca oynuyoruz tıpkı anaokulunda sandalye kapmaca oynadığımız gibi. Bilgisayarları kapmaya çalışıyoruz. Tek fark bu sefer oyun değil” diyor. 

SINIF SAYISI YETERSİZ

İktisat Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Ali Erdem, derslerin kalabalık olmasının eğitimin kalitesini düşürdüğünü söylüyor. Bu sorunun nedeninin sürekli artan kontenjanlar olduğunu belirten Erdem, “Çözüm için sınıflar küçük gruplara bölünebilir. Ancak bölümdeki akademisyen, asistan ve sınıf sayısının yetersizliği dikkate alındığından bu da ancak geçici bir çözüm olur” ifadelerini kullandı. 

ODTÜ makina mühendisliği 2. sınıfta okuyan bir öğrenci, zorunlu dersler belli olmasına rağmen 340 öğrencinin aldığı YÖK’ün zorunlu tarih dersinin 90 kişilik sınıfta işlendiğini söyledi. Bölüm dersinin yazın açılmadığını ve bu derslerin bütünlemesinin de bulunmadığını belirten öğrenci “Dolayısıyla ya eğitim hayatımız uzuyor ya da bir sonraki yıl ders yükümüz artıyor. Bölümde öğrenci sayısı çok fazla fakat bunu karşılayabilecek kadar teknik seçmeli ders alınamıyor o nedenle de öğrenciler mezuniyetlerini ertelemek zorunda kalıyor” diye konuştu. 

ASİSTAN EKSİKLİĞİ VAR

Makine Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi Enes ise, asistan eksikliğine dikkat çekerek "Özellikle son sınıftaki MATLAB programı eğitiminin az sayıdaki asistan tarafından verilmesi nedeniyle öğrenciler bitirme projelerinde türlü türlü sıkıntılar yaşıyor" dedi.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNDE BİRİNCİLİK ODTÜ’NÜN

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ‘araştırma’ ve ‘aday araştırma’ üniversitelerinin 2017-2018 yıllarına ait karnesine göre en başarılı 5 üniversite sıralaması değişmedi. ODTÜ en başarılı, Ankara Üniversitesi de performansını en çok artıran üniversite oldu. ODTÜ’yü sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi izledi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim emekçileri: Operasyon durmalı, eğitime devam edilmeli

SONRAKİ HABER

Anlaşma sağlanan 13 madde: Güvenli bölge TSK kontrolünde olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...