09 Ekim 2019 20:06

ODTÜ'de "Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız" kampanyası nasıl tartışılıyor?

KYK kredilerinin bursa çevrilmesini, burslara zam yapılmasını ve kredi borçlarının silinmesini hedefleyen "Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız" kampanyası ODTÜ Biyolojik Bilimler'de nasıl tartışılıyor?

 

Fotoğraf: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Paylaş

Selen AKÇAKOCA
Ankara

ODTÜ Biyolojik Bilimler öğrencileri olarak Türkiye genelinde üniversite öğrencileri tarafından “Eğitim Hakkımız, Burs İhtiyacımız” sloganıyla örgütlenmeye başlanan ve KYK kredilerinin bursa çevrilmesini, burslara zam yapılmasını ve kredi borçlarının silinmesini hedef alan kampanyayı kendi bölümümüzde de örgütleme kararı aldık. Bölüm arkadaşlarımız ile birlikte kampanyayı nasıl örgütleyeceğimizi konuşmak üzere bir toplantı gerçekleştirdik. Kitap, defter, fotokopi gibi masraflar özellikle ilk ay geçinmemizi oldukça zorlaştırıyor. ODTÜ biyolojik bilimlerde ise bu durum, avro kuru üzerinden belirlenen kitap fiyatları ile öğrencilerin karşılayamayacağı boyutlara ulaşıyor. Laboratuvarlarda yeterli sayıda asistan bulunmaması, öğrenci sayısının her geçen gün artması ile nitelikli bir eğitim almak imkansız. Laboratuvarların bölünmesi ile ilgili sorduğumuz sorularda ise aynı yanıtı alıyoruz: “Yeterli ekipman yok.” Nitelikli eğitim tartışması açıldığında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Seçil’in temel bilim öğrencileri için pratik eğitimin önemi nedeniyle laboratuvar olanaklarının iyileştirilmesinin gerekliliğine dair aldığı söz, yine Biyoloji Bölümünden Selin’in laboratuvarda ekipmanların tamir ve kontrolünün düzenli yapılmadığı bilgisi ile birleşince Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde niteliksiz eğitimin örnekleri gözler önüne seriliyor.

İŞSİZLİK KAYGISI KYK KREDİSİNE YANAŞTIRMIYOR

KYK kredi/bursuna dair toplantıdan edindiğimiz izlenimler, biyolojik bilimler öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için KYK kredisi almaya yönelmediği yönünde. Nedeni ise bu alandan mezun olan birinin iş bulmasının zorluğu. Borcu ailesine yüklemek istemeyen bölüm öğrencileri, çareyi KYK’ye hiç yaklaşmamakta görüyor. KYK kredisini her halde almak durumunda olanlar ise zaten hiçbir ihtiyaca yeterli olmadığını, dolayısıyla zam gelmesi gerektiğini söylüyor. Toplantıda Selin’in, KYK kredisinin hiçbir ihtiyacı karşılamaya yetmediğini, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamadığını ve geri ödemenin büyük bir dert olduğunu ifade etmesi sorunu somutlaştırıyor. Son olarak ODTÜ biyolojik bilimler öğrencilerinin toplantısından çıkan talepler şu biçimi ile özetlenebilir: Laboratuvar koşulları iyileştirilsin, laboratuvarlarda ekipmanlar yenilensin, kitaplar için bölüm bir kitap fonu oluştursun veya devamlı erişimin olacağı bir kütüphane kurulsun.

‘EKONOMİK KRİZ, KAMPANYA BİTİNCE BİTMEYECEK’

Hal böyle olunca “Eğitim hakkımız, burs ihtiyacımız” sloganı, ODTÜ biyolojik bilimler öğrencilerinin içerisinde bulunduğu durumun özeti. Kampanyayı genişletmek üzere aldığımız toplantıda önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı bir bölüm öğrencileri forumu alarak bölümümüzde yaşadığımız sorunları tartışacak ve bu kampanyayı bölümde yaşadığımız sorunlarla nasıl bir araya getirebileceğimizi konuşacağız. Biliyoruz ki ekonomik kriz, kampanyanın biteceği 1 Aralık tarihinde bitmeyecek. Dolayısıyla krize karşı mücadele için bu kampanyayı bir araç olarak kullanmalı, buradan krize karşı mücadele edeceğimiz kalıcı platformlar kurmalıyız.

{{388297}}

ÖNCEKİ HABER

İDÇ’de ciyak ciyak öten alarm: Karbonmonoksit denizinde günde 12 saat çalışmak

SONRAKİ HABER

Geçmişten geleceğe bir köprü: Yeni Türkü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...