13 Ekim 2019 23:30

ODTÜ'de yurt sorununun çözümü için imza kampanyası başlatıldı

ODTÜ’yü yeni kazanan 300 öğrenci, dersler başlamasına karşın herhangi bir yurda yerleşemedi. Öğrenciler, yurt sorununun çözümü için imza kampanyası başlattı ve imzaları rektörlüğe verdi.

 

Fotoğraf: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

ODTÜ’yü yeni kazanan 300 öğrenci, dersler başlamasına karşın herhangi bir yurda yerleşemedi. Yurt sorununun çözümü için imza kampanyası başlatan hazırlık öğrencileri, ODTÜ’nün tüm olanaklarını öğrenciler için seferber etmesini istedi. Yalnızca hazırlık öğrencileri tarafından toplanan 508 imza, geçtiğimiz günlerde Rektörlüğe iletildi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesini yeni kazanan bin 613 öğrenci, dönem başında ODTÜ yurtlarına başvuruda bulunmuş, açıklanan ilk iki yerleştirme listesine göre 700’ün üzerinde öğrenci herhangi bir yurda yerleşememişti. Birer hafta arayla yayınlanan üçüncü ve dördüncü listelerin sonunda açıkta kalan öğrenci sayısı 300’e düştü. Dersler başlamasına karşın barınacak bir yeri olmayan ve üniversite yönetimi ve ilgili müdürlüklerden bir açıklama alamayan hazırlık öğrencileri, yurt sorunlarının çözülmesi talebiyle bir imza kampanyası başlattı. İki hafta süren imza kampanyası sonunda 508 imza toplanarak Rektörlüğe iletildi.

"ODTÜ TÜM OLANAKLARINI ÖĞRENCİLERE AÇSIN"

Üç maddeden oluşan imza kampanyasının ilk maddesinde Rektörlük ve Yurtlar Müdürlüğünün yurtlardaki kontenjan durumu ve tahmini yerleştirme süresine ilişkin detaylı bir açıklama yapması istendi. İkinci maddede, öğrencilerin pahalı ve kampüse uzak özel yurtlar ile baskıcı yönetmeliklere sahip KYK yurtlarında kalmak istemedikleri belirtilerek “Geçici bir çözüm olarak ODTÜ’nün misafirhaneler gibi tüm olanaklarını öğrencilere açmasını, okul içinde geçici barınma sağlayamadığı öğrencilerin de barınma ve ulaşım giderlerini karşılamasını istiyoruz” denildi. Üçüncü maddede ise öğrencilerin yurt sorununun çözümünün ancak kampüs içerisindeki ODTÜ’ye ait yurtlarla çözülebileceği belirtildi. KYK yurtlarının baskıcı ve cinsiyetçi uygulamalarına dikkat çekilen maddede, KYK ile ODTÜ yönetmeliklerinin farklılığının, üniversitenin yönetsel bütünlüğüne de zarar vereceği ifade edildi.

"SINIF SINIF GEZEREK DİLEKÇELERİ DAĞITTIK"

Kampanyanın örülme sürecini konuştuğumuz hazırlık öğrencisi Çağdaş Kılıç, başta yurda yerleşemeyen öğrenciler olarak ne yapabileceklerini konuşmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. “Önce arkadaşlar, sonra arkadaşların arkadaşları derken çok kişi olduk. Önümüzde çözülmeyi bekleyen bir problem vardı ve onu gerçek anlamıyla çözen kimse yoktu” diyen Kılıç, yürüttükleri tartışmalar sonucu bir dilekçe hazırladıklarını ifade etti. Kılıç, sınıf sınıf dolaşarak dilekçeleri diğer öğrencilere ulaştırdıklarını belirterek “Tüm hazırlık sınıflarına, kendi zamanımızdan ve cebimizden harcayarak dilekçeleri dağıttık. Her sınıfa konuşma yapmak, farklı insanlarla sürekli iletişimde kalmak, özellikle de bunları kendi derslerimizin 10 dakikalık teneffüslerinde gerçekleştirmek iki haftamızı aldı. Sonuçta 508 imzaya eriştik ve dilekçelerin teslimini gerçekleştirdik” dedi. İmza kampanyası sürecinin kendileri için son derece öğretici olduğunu dile getiren Kılıç, öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için çabalamaya devam edeceklerini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Gazete dağıtımcısı Kadri Bağdu'nun failleri 5 yıldır bulunamadı

SONRAKİ HABER

Angela Merkel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a: Suriye'deki askeri operasyonu durdurun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...