14 Ekim 2019 06:33
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2019 17:38

Fırat’ın doğusuna operasyonda 6. gün: Suriye ordusu Türkiye sınırına konuşlanıyor

Şam yönetiminin SDG ile yaptığı anlaşma sonucu Suriye ordusunun Menbiç'e girdiği iddia edildi. Suriye ordusunun kente girdiği iddiası öncesi ÖSO'nun ilçeye operasyon başlattığı açıklanmıştı.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve içerisinde cihatçı grupların da yer aldığı ÖSO’nun Suriye’de Fırat’ın doğusuna gerçekleştirdiği operasyon 6. gününde sürüyor. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasının ardından Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Suriye hükümeti ile askeri anlaşma yapması sonrası dün gece sıcak gelişmeler yaşandı. Suriye ordusu sınır hattına birliklerini gönderirken ÖSO da Menbiç'e operasyon başlattığını duyurdu. Hemen ardından Suriye ordusunun Menbiç'e girdiği belirtildi. ABD de bölgedeki diplomatik personelini de ülkeden çıkardı. ABD askerlerinin de Haseke'den çekildiği ifade edildi.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre operasyonun başından bu yana hayatını kaybeden SDG'li sayısının ise 560 olduğu ileri sürüldü.

SURİYE ORDUSU SINIRA KONUŞLANIYOR

Suriye hükümetiyle SDG arasındaki anlaşma sonrası Suriye ordusu Tabka ve Tel Tamer’e yerleşmeye başladı. Ayrıca Suriye devlet televizyonu, Türkiye’nin operasyon kapsamında hedef aldığı belirtilen noktalardan Ayn İsa’ya da konuşlanıldığını duyurdu. TSK’nin operasyonunun ana noktalarından Rasulayn’ın (Serekaniye) 35 kilometre güneydoğusunda bulunan Tel Tamer, aynı zamanda Türkiye’nin harekatta ele geçirdiği belirtilen kritik M4 karayolunun da üzerinde bulunuyor. Suriye askerlerinin, Türkiye’nin operesyon kapsamında hedef aldığı belirtilen noktalardan Ayn İsa’ya da konuşlandığı belirtildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Suriye hükümet güçlerinin “Ayn İsa’da Türk güçleriyle cephe hattına konuşlandığı” bilgisini doğruladı. Öte yandan Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da Suriye ordusunun Menbiç merkezine girdiği haberi paylaşıldı.

ÖSO MENBİÇ'E OPERASYON BAŞLATTI

ÖSO da Menbiç'e operasyon başlattığını duyurdu. Sputnik muhabirinin bölgedeki güvenilir kaynaklara dayandırdığını belirttiği bilgiye göre operasyonu başlattığını yazılı bir açıklamayla duyuran ÖSO, Menbiç'e kuzeyden ilerlerken, Cerablus ve El Bab bölgesinden de kente doğru harekete geçti. ÖSO'nun bölgeye yoğun askeri sevkıyat yaptığı belirtildi.

ABD'NİN DİPLOMATİK EKİBİ SURİYE'DEN ÇEKİLDİ

Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini tamamen çekme kararı alan ABD’nin de bölgedeki diplomatik personelini ülkeden çıkardığı belirtildi. Reuters ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili, Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrar kazandırma projelerinde çalışan diplomatik personelin ülkeyi terk ettiğini söyledi.

ABD ASKERLERİ DE HASEKE'DEN ÇEKİLDİ

ABD askerlerinin de operasyon nedeniyle Haseke’den çekildiği ifade edildi. Akşam saatlerinde başlayan çekilme işlemi nedeniyle ABD'li askerler, Irak tarafına geçti. Çekilen ABD'li asker sayısı 'yaklaşık 160' olarak aktarıldı.

ABD, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle daha önce Tabka, Ayn İsa, Kobani, Rasulayn, Tel Abyad ve Tıltemır bölgesindeki askerlerini çekmişti.

FİRAR MI, TAHLİYE Mİ?

Öte yandan Ayn İsa’da bulunan tutuklu IŞİD’lilere ilişkin de çeşitli iddialar gündeme getirildi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları TSK’nin bombardımanı sırasında, SDG’lilerin IŞİD’lileri serbest bıraktığını ileri sürerken; SDG kaynakları ise bombardıman sırasında IŞİD’lilerin tutulduğu binanın vurulduğunu ve bunu fırsat bilen IŞİD’lilerin kaçtıklarını iddia etti. SDG, IŞİD’lilerin kısa süre sonra silahlanarak Ayn İsa’ya saldırdığını da savundu.

SDG’lileri elinde bulunan IŞİD’liler operasyonun başladığı günden bu yana en büyük kaygılardan birini oluşturuyordu. Türkiye’nin operasyon konusunda ABD ile yaptığı anlaşmada IŞİD’lilerin sorumluluğunun Türkiye’ye bırakılacağı ifade ediliyordu.

ABD'DE İKİ PARTİ YAPTIRIM İÇİN ANLAŞTI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi ile muhalefetteki Demokrat Parti, Türkiye'ye karşı Kongre'nin hem alt hem de üst kanatlarında partilerüstü ortak yaptırım kararı çıkarma konusunda uzlaştı. Cumhuriyetçi Senatör Graham'in görüştüğü Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Beyaz Saray'ın önerdiğinden daha sert, en güçlü yaptırım paketini istediğini duyurdu.

Gün içerisinde Almanya Başbakanı Merkel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak "Operasyonu derhal durdurun" çağrısında bulunmasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı da "Suriye çözüm sürecine dahil olan tüm taraflar ülkenin kuzeydoğusundaki insani felaketi önlenmeye yönelik tedbir almalı" çağrısında bulundu.

HULUSİ AKAR: BÖLGENİN KONTROLÜ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye operasyonuna ilişkin, "Tel Abyad kontrolümüz altında, Rasulayn kontrol altında. Bölgenin kontrolü ile ilgili çalışmalar devam ediyor." dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile partisinin genel merkezindeki görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Akar, "Tel Abyad kontrolümüz altında, Rasulayn kontrol altında. Bölgenin kontrolü ile ilgili çalışmalar devam ediyor." dedi. IŞİD konusunda bir hapishane meselesinin bulunduğunu belirten Akar, şunları söyledi:

"Bölgemizde bir tek hapishane vardı, DEAŞ hapishanesinde, oraya gittiğimiz zaman bunun YPG'liler tarafından boşaltıldığını, oradaki DEAŞ'lıların kaçırıldığını gördük. Bunları da fotoğrafla, filmle tespit ettik, muhataplarla bunları görüştük ve görüşmeye devam edeceğiz."

MİLLİ SAVUNMA BAKANI KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Suriye operasyonunu Hulusi Akar, gelişmeleri aktardığını ve Kılıçdaroğlu'nun önerilerini dinlediğini söyledi. Akar'ın İYİ Parti'nin ardından CHP'yi ziyaretine genel başkan yardımcıları Ünal Çeviöz, Oğuz Kaan Salıcı ve Bülent Kuşoğlu da katıldı. Gazetecilerin sorularına yanıt vermeyen Akar, çıkışta yaptığı açıklamada harekâtla operasyonla ilgili çalışmaları konuştuklarını açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun görüşlerini dinlediklerini belirten Akar, operasyonda koalisyon askerlerine zarar gelmemesine dikkat ettiklerini, IŞİD ile mücadelelerinin YPG'ye karşı mücadelelerinden farkı olmadığını söylerek "Güvenli bölgeyi tesis edip hem halkımızın güvenliğini sağlayacağız, hem de ülkemize gelen Suriyelilerin kendi topraklarına dönmelerini sağlayacağız" dedi.

CHP Genel Merkezi'nden çıkan Akar, Devlet Bahçeli ile görüşmek üzere MHP Genel Merkezi'ne hareket etti.

GENELKURMAY BAŞKANI GÜLER RUS MEVKİDAŞI GERASİMOV İLE GÖRÜŞTÜ 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, Güler ve Gerasimov görüşmesinde Suriye'deki güvenlik durumu ve günlük gelişmeler ele alındı.

İBRAHİM KALIN "DURMAK YOK" DİYE TWEET ATTI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, askeri operasyona ilişkin bugün sabah saatlerinde yaptığı Twitter paylaşımında "Musul, Rakka ve Deyrizzor yerle bir edilir ve binlerce sivil öldürülürken seslerini çıkartmayalar, #BarisPinariHarekati’nin başarısı karşısında panik halinde 'operasyonu durdurun' çağrıları yapıyor, Türkiye’yi yaptırımlarla tehdit ediyor. Hedeflerimize ulaşana kadar durmak yok" ifadelerini kullandı.

FRANSA: PERSONELİMİZİ KORUMAK İÇİN ÖNLEM ALACAĞIZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'ye yönelik operasyonu değerlendirmek üzere Sınırlı Savunma Konseyini topladı.

Macron'un, Suriye'ye operasyonunun ağır insani krize, IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasına ve bölgede istikrarsızlığa neden olabileceğini savunduğu toplantıda, "Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri ve sivil personelimizin güvenliğini sağlamak için kısa sürede önlemler alınacak" kararı alındığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KOBANİ'DE SIKINTI OLMAYACAĞA BENZİYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, öğleden önce Azerbaycan'a hareketi esnasında yaptığı açıklamada '''Birçok dedikodu var. Şu an itibarıyla Kobani'de Rusya'nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Menbiç'e dair de kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız'' ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta biyokütle enerji santraline karşı eylem

SONRAKİ HABER

Haiti'de işsizlik, yolsuzluk ve yoksulluğa karşı eylemler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...