11 Ekim 2019 07:39

Somalı madenciler: Tazminatlar ödenene kadar eylem sürecek

Ankara'ya yapmak istedikleri yürüyüşün mahkeme kararına rağmen engellenmesi üzerine oturma eylemine başlayan Somalı madenciler mücadelede kararlı.

Fotoğraf: Bağımsız Maden İş

Paylaş

Somalı madencilerin tazminatlarının ödenmesi talebiyle Ankara’ya yapmak istedikleri yürüyüşün mahkeme kararına rağmen engellenmesi üzerine başlattıkları oturma eylemi devam ediyor. Ankara’da görüşmelerde bulunan madenciler, 15 Ekim’de yapılacak ikinci görüşmeye kadar eylemi sürdüreceklerini açıkladılar.

İşçiler arasından seçilen 5 kişilik heyet Ankara’da yaptıkları görüşmenin ardından geri dönerken, işçiler sosyal medya hesaplarında Meclisteki görüşmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bağımsız Maden-İş temsilcilerinin Ankara’da ilk önce Mecliste olan partilerin grup başkan vekilleri ile görüştükleri belirtilen açıklamada, “Devamında AKP Grup Başkan Vekili ve Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Özlem Zengin ile akabinde Enerji Bakanlığı Yardımcısı Şeref Kalaycı ile heyetimiz toplantılar yaptı. Görüşmelerde Özlem Zengin, bunun bir hak mücadelesi olduğunu ve bu konuda Cumhurbaşkanı ve Enerji Bakanı ile doğrudan görüşmeler yapacağını belirtmiştir. Bakanlıkla gerçekleştirdiğimiz görüşme ise heyetimiz tarafından sunulan tezlerin haklı olduğu, bu mağduriyetin giderilmesi için somut adımlar atılacağı mutabakatı ile sonuçlanmıştır. Heyetimizle ikinci görüşmenin 15 Ekim tarihine kadar gerçekleşeceği belirtilmiştir” denildi.

KARARLARINI SIRALADILAR

Görüşmenin ardından işçiler ortak kararlarını şu şekilde sıraladı:

  • “Bizler hak arama mücadelemize başlamadan önce kimse tarafından duyulmadık, konuşulmadık, muhatap alınmadık. 5 yıl boyunca sadece oyalandık, kandırıldık ve korkutulduk. Artık birliğiz ve gücümüzün farkındayız. Artık insan yerine konuluyoruz. Bu yüzden ilk gün verdiğimiz sözün arkasındayız: Tazminatlarımızı almadan geri dönmeyeceğiz.
  • Haklı mücadelemizi şu an devam eden biçimiyle sürdüreceğiz. Kırkağaç Çamlığı’nda bulunmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki üç gün içerisinde Kınık, Soma, Kırkağaç, Savaştepe, Gelenbe, Akhisar bölgelerinde tazminat ve emeklilik mağduru maden işçileriyle toplantılar organize edip gelişmeleri ayrıntılı olarak onlarla paylaşacağız.
  • Yürüyüşümüz başlamadan önce planladığımız gibi 12 Ekim Cumartesi günü Soma Kaymakamlığı önünde basın açıklaması gerçekleştireceğiz.
  • Valiliğin keyfi, hukuksuz ve patron yanlısı yasağını hem çeşitli gösterilerle protesto ve teşhir edeceğiz hem de daha önce de yaptığımız gibi hukuki olarak mücadele edeceğiz.
  • İkinci görüşmede bakanlığa verilmek üzere 3 bin 500 tazminat ve emeklilik mağduru maden işçisinin ve aynı zamanda halen çalışmakta olan maden işçilerinin sorunlarını, çözüm önerilerimizi sunacağımız ayrıntılı bir dosya hazırlayacağız.”

(Manisa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te Kuran kursu binasında yangın: Çatı çöktü

SONRAKİ HABER

EMEP GYK Üyesi Mustafa Taşkale'nin duruşması 15 Kasım'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...