09 Ekim 2019 08:55
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ekim 2019 12:57

Maden işçilerinin anayasal haklarını kullanmaları kimin güvenliğini tehlikeye atıyor?

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Somalı maden işçilerinin yürüyüşünün yasaklanma gerekçelerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Somalı maden işçilerinin yürüyüşünün yasaklanmasını Meclis’e taşıdı. Kemalbay, Içişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Yürüyüşe izin verilmemesinin nedeni nedir” diye sordu?

Soma’da 5 yıl önce işten atılan ve tazminatları ödenmeyen madencilerin Ankara’ya başlattığı yürüyüşe engel devam ediyor. Manisa Kırkağaç’ta yürüyüşleri Valilik tarafından engellenen madenciler nöbet tutmaya devam ediyor.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Anayasa'nın 34. maddesini (Herkes önceden, izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir) hatırlatarak, “Türkiye Cumhuriyeti fiiliyatta Anayasasız ve hukuksuz keyfi bir parti devletine dönüşmüştür. Valiler ve kaymakamlar eliyle alınan hukuksuz yasak kararları ile Anayasayı, temel hak ve özgürlükleri, mahkeme kararlarını hiçe saymakta, keyfilikte sınır tanınmayarak  anayasal güvence altında bulunan hakların kullanımını engellenmekte, fiili OHAL sürdürülmektedir” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle önerge veren Kemalbay, şu sorulara yanıt istedi:

  1. Maden işçilerinin anayasal haklarını kullanmaları,  yasal, meşru yol ve yöntemlerle haklarını istemeleri kimin güvenliğini tehlikeye atıyor? Bakanlığınız ve  valilik yüzlerce maden işçisinin göz göre göre ölmesine sebep olan ve geride kalanların kazanılmış haklarını gasbeden  patronların çıkarlarını mı koruyor?
  2. İşçilerin yürümesi gasbedilen haklarını araması, iş cinayetlerinin hesabını sorması Bakanlığınız tarafından suç olarak mı görülüyor?
  3. Valilerin hak ve özgürlüklerini kullanan yurttaşlara karşı Anayasayı ve yasaları çiğneyerek sistematik olarak baskı uygulaması, yasaklama kararları çıkarmasına karşılık Bakanlığınız hukukun üstünlüğünden yana tutum ve önlem alacak mıdır?
  4. Bakanlığınızca kişinin en temel haklarından olan silahsız ve saldırısız toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkını engelleyerek işçilerin yürümesine izin verilmeyeceğini dile getiren ve Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin aldığı yasağı kaldırma kararını tanımayarak Anayasa’yı ihlal eden Tugay Komutanlığı, valilik ve kaymakamlığa yönelik olarak idari ve adli bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  5. Anayasa Mahkemesi’nin hem iptal hem de bireysel başvuru üzerine verdiği ihlal kararları doğrultusunda işçilerin yürüyüşlerinde gündelik hayatı etkileme boyutu, bunun her iki tarafında hakları korunmak suretiyle gerekli önlemler alınarak toplantı ve gösteriş yürüyüşü hakkının kullanılmasına imkan tanınması yerine, doğrudan 2911 sayılı kanun hükmüne atıf yapılmak suretiyle hukuka uymayan bir şekilde toplantı sonrası yürüyüşe izin verilmemesinin gerekçesi nedir?

Öte yandan yasağın kalkmasına ilişkin verilen dilekçeye valilikten verilen yanıt yine olumsuz oldu. Yürüyüş eylemine başlayan işçiler belirledikleri 5 arkadaşlarını görüşmeler yapmak için Ankara’ya gönderirken, kalan işçiler yürüyüşlerinin engellendiği Kırkağaç’ta beklemeye devam ediyor.

İşçiler, Ankara’da yapılan görüşmelerden gelen sonuca göre hareket edeceklerini belirterek “Haklarımızın zaman aşımına girmemesi için bu eylemleri başlattık. Kararlıyız geri dönmeyi de düşünmüyoruz” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye’de üniversite kurulması Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Laiklik karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen İsmail Kahraman’a fahri doktora!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...