10 Ekim 2019 09:41

AYM'den gardiyanların yaraladığı hükümlü için ihlal kararı

AYM infaz koruma memurları tarafından yaralanan hükümlünün, "insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının" ihlal edildiğine karar verdi.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) infaz koruma memurları tarafından yaralanan hükümlünün, anayasal güvence altına alınan "İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının" ihlal edildiğine karar verdi. Yeniden yargılama yapılmasını isteyen mahkeme, hükümlüye 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

Bolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olan Naif B., açlık grevi yaparken infaz koruma memurları ile girdiği tartışma sonucu çıkan arbedede yaralandı. Olay nedeniyle Naif B. hakkında "hakaret", infaz koruma memurları hakkında ise zor kullanma yetkisinde sınırın aşılması suretiyle "basit yaralama" suçundan kamu davası açıldı.

Sulh Ceza Mahkemesi, Naif B’nin "kamu görevlisine hakaret" suçundan 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. 5 infaz koruma memuruna ise ‘basit yaralama’ eyleminden adli para cezası verilirken, hükmün açıklanması geri bırakıldı. Naif B’nin temyiz ettiği karar Yargıtay tarafından onanırken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yaptığı itiraz da Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi. Naif B. 3 Aralık 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu 11 Eylül’de görüşen Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 17’nci maddesinde koruma altına alınan "İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele" yasağının ihlal edildiğine karar verdi. Kararın bir örneğini ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere yerel mahkemeye gönderen Mahkeme, ayrıca başvurucuya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

"FİİLLERİYLE ORANTILI CEZA VERİLMEDİ"

AYM’nin gerekçeli kararında infaz koruma memurlarının fiilleriyle orantılı ceza almadıklarına işaret edilerek şu tespitlere yer verildi:

"Somut olayda yürütülen yargılamada infaz ve koruma memurlarının kuvvet kullanımı konusunda sahip oldukları yetkileri aştıkları tespit edilmiş; ancak sorumluların fiilleriyle ve meydana gelen yaralanmayla orantılı bir yaptırıma hükmedilmemiş, soruşturmanın etkinliğinin sağlanmasının koşullarından biri olan sorumluların fiilleriyle orantılı ceza almaları koşulu yerine getirilmemiştir. Bu durumda somut olayda Mahkemenin, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunu cezasızlık sonucu doğuracak ve sorumluların fiilleriyle orantılı ceza almaları koşulunun yerine getirilmesine engel olacak şekilde uyguladığı anlaşıldığından, etkili soruşturma usul yükümlülüğünün ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının maddi boyutunun da ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır." (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ataşehir'de mücadele sürüyor: Belediye, direnişi kırmak için zabıtaları gönderdi

SONRAKİ HABER

25. yılda 25 manşet sergisi Evrensel okurları ile buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...