10 Ekim 2019 05:42

İngiltere ve İsveç'te Türkiye'nin Suriye'ye operasyonuna tepki gösterildi

Türkiye’nin başlattığı Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonuna tepkiler sürüyor. İngiltere ve İsveç'ten çatışma ve savaş ortamından kaçınılması gerektiği açıklaması yapıldı.

Fotoğraf: Eşber Ayaydın/AA

Paylaş

İngiltere’de, başta hükümet ve muhalefet olmak üzere hemen hemen tüm kurumlar Kürt ve Suriye halkının güvenliğinden endişe duyduklarını belirterek operasyona karşı çıktı. İsveç'te de Suriye operasyonu nedeniyle Türkiye Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı. Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, “Bu savaşta pek çok kişi çocuklarını yitirecek” değerlendirmesinde bulundu.

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de, başta hükümet ve muhalefet olmak üzere hemen hemen tüm kurumlar Türkiye’nin başlattığı Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonuna tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere’nin böyle bir harekatı desteklemeyeceğini açıkladı. Ana muhalefet partisi İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de kaygılı olduğunu, Kürt ve Suriye halkının güvenliğinden endişe duyduğunu belirtti. Corbyn, “Tüm yabancı güçlerin Suriye’den çekilmesi gerekir” diyerek daha fazla çatışma ve savaş ortamlarından kaçınmak gerektiğini belirtti.

SENDİKALAR VE SPOT’TAN AÇIKLAMA

İngiltere’nin en büyük sendikalarından harekata tepkiler yükseldi. Başta UNITE, RMT, NEU, GMB, TSSA, CWU, PCS, FBU ve USDAW gibi yüzbinlerce üyesi olan sendikalar olmak üzere çok sayıda sendika ve kampanya grubu operasyonu kınayan açıklamalar yaptı. Operasyona bir an önce son verilmesini isteyen sendikalar, İngiltere’nin de Türkiye’ye karşı yaptırım uygulamasını istedi.

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) tarafından yapılan açıklamada, operasyonun “Erdoğan ve iktidarının ömür uzatmak” için yapıldığı belirtilerek, operasyona son verilmesi istendi. Tüm emperyalistlerin bölgeden çıkmasını isteyen SPOT, “Yeter artık, elinizi mazlumların yakasından çekin” dedi.


OPERASYONU İSVEÇ’TE TARTIŞILIYOR: BU SAVAŞTA BİRÇOK KİŞİ ÇOCUKLARINI YİTİRECEK

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç, Suriye operasyonu nedeniyle Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, “Bu savaşta pek çok kişi çocuklarını yitirecek” dedi.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonu nedeniyle İsveç, Türkiye’nin İsveç Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt’u Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Dagens Nyheter gazetesinin sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanlığı İletişim Bölümü yetkililerinden Julia Eriksson Pogoruzelsa, haberi doğrulamakla birlikte konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, İsveç Haber Ajansı TT’ye yaptığı açıklamada operasyonun “oldukça büyük ve yıkıcı sonuçlara yol açabileceği” uyarısında bulundu. Böylesi bir durumda Kürtlerin çok zor durumda kalacağını söyleyen Linde, ”Kürtlerin angajmanı olmaksızın biz, IŞİD’i yenmeyi başaramazdık, ben bunun çok açık olduğunu düşünüyorum” dedi.

"SORUMSUZCA VE ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"

Operasyonu “Sorumsuzca ve uluslararası hukuka karşı suç” olarak niteleyen Linde, “Bu oldukça talihsiz. Türkiye’ye askeri durumu tırmandırmama çağrısı yapıyoruz. Daha fazla askeri şiddete başvurarak tırmandırmak kabul edilemez ve bu tüm bölgede insan yaşamı ve güvenlikte büyük kayıplara neden olur.”

"IŞİD’İN GÜÇ KAZANABİLECEĞİNDEN KAYGILIYIZ"

Linde, bölgede çok sayıda IŞİD’linin bulunduğuna dikkat çekti. Operasyon nedeniyle IŞİD’in güç kazanabileceğinden kaygılandığını söyledi. Suriye’ye yönelik askeri operasyondan ne uluslararası kamuoyu ne de Türkiye’nin kârlı çıkacağını söyleyen Linde, operasyonun durdurulması için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Linde, ”Bizim açık görüşümüz Türkiye’nin askeri olarak Suriye’ye girmesi yanlış bir yoldur, bu sadece Suriye’deki sorunun çözümüne zarar verir” dedi.

SOSYAL DEMOKRAT PARTİ: ABD KARARI SORUMSUZLUK

Sorularımızı yanıtlayan hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış Politika Komisyonu Üyesi Anders Österberg, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgedeki askerlerini çekme kararı almasını sorumsuzluk olarak niteledi. Türkiye’nin askeri güçlerinin Suriye’ye girmesinin sadece uluslararası hukuka yönelik bir suç olmakla kalmayacağını sonu gelen bir savaşın da tırmanmasına yol açacağı değerlendirmesini yaptı.

Kürt güçlerinin direnmesi durumunda çatışmaların uzun süreceği öngörüsünde bulunan Österberg, "Kuzey Suriye’deki güçlerin savaş istemediğini ve sorunun diyalogla çözülmesini istediklerini biliyoruz. Bu savaşta pek çok kişi çocuklarını yitirecek” dedi.

Konuyu bugün toplanacak olan Parlamento Dış Politika Komisyonu’nda ele alıp tartışacaklarını söyleyen Österberg, “Avrupa Birliği parlamenterlerimizle konuştuk.  Konuyu AB’de gündeme getirdiler ve askeri operasyona karşı bir karar çıktı” dedi.


DAVID HARVEY, ANKARA’YI PROTESTO ETTİ

Dünyaca tanınmış İngiliz Coğrafyacı ve Sosyal Kuramcı David Harvey, operasyona tepki göstererek Ankara’da katılacağı kongreye gelmeyeceğini duyurdu. Ankara’da, 16-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde katılması beklenen Harvey, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Suriye’deki Kürt nüfusa yönelik Türk saldırısını protesto etmek için Ankara’daki Sosyoloji Buluşmaları’na katılımımı geri çekiyorum. Bu, uluslararası bir kınama gerektiren insanlığa karşı bir suçtur” ifadelerini kullandı.

{{388612}} 

ÖNCEKİ HABER

Yerine kayyum atanan Van Belediye Eş Başkanı için 30 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

Arap Birliği operasyona tepki göstermek için toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...