08 Ekim 2019 06:56

TEİS: 2018 yılında 11 bin 576 tüberküloz vakası görüldü

Sağlık Bakanlığı’nın 2018 verilerine göre aşılanma hızı artış gösterse de aynı yıl Türkiye'de 716 Kızamık, 238 sıtma, 11 bin 576 tüberküloz vakası görüldü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı açıklamayla aşılamanın önemine dikkat çekti. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırma Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılına ait sağlık istatistiklerine yer verildi. Aşılanmanın önemine yönelik çağrılar sonucunda 2018 yılında karma aşıda yüzde 98, verem aşısında yüzde 96, Hepatit B aşısında yüzde 98, kabakulak, kızamık ve kızamıkçık aşısında yüzde 96, zatürre ve menenjit aşısında yüzde 98 aşılanma hızı artış göstermesine rağmen 2018 yılında Türkiye'de 716 Kızamık, 238 sıtma, 11 bin 576 tüberküloz vakası görüldü. Bölgelere göre ise yüzde yüz aşılama Batı Marmara bölgesinde yakalanırken, aşılama hızı en az olan bölge ise Ortadoğu Anadolu oldu.

HASTALIKLARIN ÖNLENEBİLİRLİĞİ AŞI İLE MÜMKÜN

Kızamık gibi hastalıkların önlenebilirliğinin aşı ile mümkün olacağını söyleyen Saydan, "Bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılanmanın bir hedefi kendimizi korumaksa diğer önemli hedefi de etrafımızdaki insanları koruyarak ‘toplumun bağışıklık sistemini’ sağlamak ve sağlıklı toplum olmaktır” dedi. Aşının hayat kurtardığını, sayısız çocuğu hastalıklardan koruduğunu belirten Saydan, çiçek, çocuk felci, difteri, tetenoz, kızamık gibi bir zamanların çok sık görülen hastalıklarının kontrol edilmesinde aşının önemini vurguladı.

AŞILAR TİTİZ TESTLERDEN GEÇİYOR

Türkiye'deki aşı karşıtlığının toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştığını söyleyen Saydan, "İlaç ruhsatına sahip tüm aşılar kullanımına yönelik onay alınmadan önce çok titiz testlerden geçirilir ve yan etkileri açısından sürekli takip edilir. Aşıların sağladığı en büyük yarar toplum sağlığının korunmasını sağlaması, salgınların görülmesini engellemesidir" dedi.

MÜLTECİ KAMPLARINDA KIZAMIK, VEREM GİBİ HASTALIKLAR VAR

Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’de kamplarda kalan Suriyeli mültecilerde kızamık, verem ve bulaşıcı deri hastalıklarının bulunduğu yönündeki uyarılara dikkat çeken Saydan, “Bu yüzden aşılamanın önemi daha da artıyor” dedi.  Saydan, vatandaşların kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol için aile hekimlerine danışmalarını, eksik olan, zamanı gelmiş aşılarını kontrol etmeleri gerektiğini hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milyon dolarlık hurdalar kimlere hibe edildi?

SONRAKİ HABER

Notalara kodlanmış ebediyet: Gomidas

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...