08 Ekim 2019 12:12
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ekim 2019 16:24

Sınır ötesi operasyon süresini uzatan tezkere kabul edildi

30 Ekim 2020 tarihine kadar uzatılan tezkere; AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin oylarıyla kabul edildi.

Arşiv fotoğraf: Cem Özdel/AA

Paylaş

Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesi hakkında yetki veren Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nin süresi bir yıl daha uzatıldı.

Kabul edilen tezkere ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Irak ve Suriye'de mücadelesi kapsamında sınır dışında görevlendirilmesi öngörülüyor. 1 yıl daha uzatılan tezkere; AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oyları ile kabul edildi.

Tezkere üzerine söz alan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "En hayati yüksek çıkarlarımız tehlikededir. Tehdit ve tehlike bu kadar açık ve somutken biz tezkereye 'hayır' demeyi aklımızdan bile geçirmeyiz." derken, HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ise "Biz bu tezkerelere içimiz yana yana 'evet' demeyeceğiz, gönül rahatlığı ile 'hayır' diyeceğiz." dedi. Türkiye'nin 40 yıldır sınır ötesi operasyon yaptığını belirten Özsoy, "Geldiğimiz noktada Kürt sorunu konusunda en kritik dönemi yaşıyoruz" diye konuştu.

"BU SORUN TEZKERELERLE ÇÖZÜLMEZ"

Türkiye'nin güvenlik kaygılarının "doğru olmadığını" ifade eden Özsoy, "Kürtlerin Suriye'de Kuzey Irak'takine benzer bir bölgeye sahip olmaları gerçek bir tehdit olarak görülüyor." ifadesini kullandı. "Bu meseleler tezkerelerle çözülmez." diyen Özsoy, "Bir an önce Suriye'de istikrarlı, demokratik bir rejimin ortaya çıkması gerekiyor. Suriye'de olan bütün ülkelerin oradan zaman içinde çıkması gerekiyor. Suriye ile ilgili masada herkes var ama orada yaşayan halklar yok." dedi.

"BİZE KİMSE NE YAPACAĞIMIZI SÖYLEYEMEZ"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, hükümetin Suriye politikasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Hükümete bazı uyarılarda bulanacaklarını belirten Özkoç, şunları kaydetti:

"Bütün görüşmelerde Suriye'de toprak bütünlüğüne duyulan saygıyı tekrarlamalıyız. Harekatın amacını, süresini ve öngörülen sonuçlarını açıklamalıyız. Suriye, Şam ile Esad ile aracısız konuşmayı başarmalıyız. PKK, IŞİD ve tüm terör örgütlerine karşı sınır güvenliğimiz önemlidir, korumalıyız. Bölge halkının can ve mal güvenliğini garanti etmeliyiz. Adaletli olacağımızı, Türk askerinin adalet dışında bir zulme asla alet olmayacağını bölge halkına iyi anlatmalıyız. Kimseye ayrımcılık yamayacağımızın sözünü vermeliyiz. İç politikada savaştan çıkar sağlayan tutumu bir kenara bırakmalıyız. Çocukların kanı üzerinden siyasi hatalarınızı asla temizlemeye kalkmamalısınız.

Yanlış dış politikanız nedeniyle bugüne kadar karşı karşıya kaldığımız bir gerçek var, bizim askerlerimiz maalesef orada. Onların can güvenliği ve hayatı, bizim her şeyimizdir. 'Hayır' demememizin, evlatlarımız için olduğunu gayet iyi bilin; vatanımız, onurumuz için olduğunu gayet iyi bilin; bölgenin barışı için olduğunu gayet iyi bilin. Biz, vatanın, milletimizin, ordumuzun, bayrağımızın yanında durmaya devam edeceğiz. Siz de artık gerçekleri görün ve emperyalistlerin eş başkanlığını yapmaktan vazgeçin."

SURİYE SINIRINA ASKERİ SEVKİYAT

Öte yandan TSK tarafından Suriye sınırındaki askeri birliklere tank, zırhlı araç ve personel takviyesi sürüyor.

Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla bir süre önce Yayladağı ilçesine getirilen tankları taşıyan askeri araçlar, güvenlik önlemleri altında yola çıktı. İlçeden çıkış yapan tank araç yüklü 10 tırın Suriye sınırındaki farklı illerde konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla hareket ettiği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

IG Metall Genel Kurulu: Yarın için birlikte; dayanışmacı ve adil

SONRAKİ HABER

İşçilerin en büyük sorunu: Düşük ücret ve işsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...