09 Ekim 2019 05:59
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ekim 2019 10:00

Dünyadan Türkiye’ye “operasyon” uyarıları geldi

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlığına ilişkin Rusya, AB, BM ve Almanya'dan uyarılar geldi. Rusya, Suriye’nin toprak bütünlüğü derken, AB “siyasi çözüm” dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye’nin Suriye’ye operasyon hazırlığına ilişkin Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerden açıklamalar geldi. Rusya, Türkiye’nin toprak ve siyasi bütünlüğün korunması koşuluna bağlı kalması açıklaması yaptı. Avrupa Birliği, “askeri değil siyasi çözüm” çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Merkel'in Sözcüsü Demmer de "IŞİD’e karşı kazanılmış başarı tehlikeye sokulmamalı" dedi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan ise tek taraflı operasyonun ortak adımları tehlikeye atacağını kaydetti. İran'da 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Suriye’ye operasyon hazırlığına ilişkin açıklama yaptı. Peskov, “Türkiye’nin Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğüne; toprak bütünlüğünün istikrar arayışları ve diğer konulardaki başlangıç noktası oluşuna bağlı kaldığını biliyoruz. Ve Türk meslektaşlarımızın her durumda en başta bu koşula bağlı kalmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

RUSYA: TÜM GÜÇLER ÇEKİLMELİ

Beyaz Saray’ın açıklamalarına da değinen Peskov, “Rusya’nın pozisyonunu biliyorsunuz. Rusya Devlet Başkanı da bunu geçenlerde tekrarladı. Suriye’de gayri meşru olarak bulunan tüm güçler ülkeden ayrılmalı. Bu bizim temel tavrımız” dedi.

PENTAGON OPERASYON İSTEMİYOR

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson ise Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tek taraflı olası bir operasyon gerçekleştirmesi durumunda, ABD tarafından ciddi endişelere yol açacağını söyledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Szcüsü Binbaşı Sean Robertson Rûdaw muhabirinin e-posta aracılığıyla gönderdiği sorulara verdiği “Türkiye bu adımı atarsa Türkiye ile ABD’nin Suriye’nin kuzey doğusunu güvenliğini korumaya yönelik atacakları ortak adımları ve çıkarları tehlikeye atacaktır. ABD, hâlihazırda Türkiye ile Suriye’nin kuzeyinde uyguladıkları mekanizmanın başarılı olmasını istiyor” demişti.

RUHANİ’DEN OPERASYON YORUMU

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna olası harekatına ilişkin, “Türkiye hükümetinin güney sınırlarıyla ilgili endişeleri var ve endişelenmekte haklıdır. Türkiye'nin güvenlik endişeleri giderilmelidir. Bunun için doğru yol seçilmelidir” dedi.

Amerikalıların bölgeden çekilmesi gerektiğini söyleyen Ruhani, “Türkiye'den konuyu yeniden gözden geçirmeli ve dikkatli olmalıdır” dedi. Ruhani, seçilen yolun Suriye, Türkiye ve bölge için faydalı olmadığını söyledi.

İRAN: SURİYE'DE OLASI BİR ASKERİ OPERASYONA KARŞIYIZ

İran devlet televizyonunun haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik muhtemel askeri operasyonunu ele aldıktan sonra açıklama yaptı. Haberde, "Zarif, (görüşmede) askeri operasyona karşı olduğunu belirterek, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine saygı, terörle mücadele ile bu ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanmasının gereğini vurguladı" ifadesi kullanıldı. Zarif, 21 yıl önce Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Adana Mutabakatı'nın Türkiye'nin terörle ilgili endişelerini gidermek için en iyi yol olduğunu savundu. 

Operasyona karşı olduklarını açıklayan Zarif dün başka bir açıklama yapmış, Adana Mutabakatı çerçevesinde çözüm önererek “İran yardım etmeye hazır” demişti. İran ayrıca ABD’yi "Suriye’de konu dışı bir işgalci" olarak nitelemişti. 

AB KOMİSYONU SÖZCÜSÜ: ASKERİ DEĞİL SİYASİ ÇÖZÜMDEN YANAYIZ

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijcancic de düzenlediği günlük basın toplantısında, konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Kocijcancic, “AB, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını anlamakla beraber, başından beri Suriye'deki krizin askeri değil siyasi yollarla çözülebileceğini ifade ediyor” dedi.

Suriye'nin kuzeydoğusunda tekrar silahlı çatışmaların alevlenmesinin, sadece oradaki sivillere zarar vermekle kalmayacağını, aynı zamanda AB'nin desteklediği sivil girişimleri de zedeleyeceğini söyleyen Kocijcancic, “Türkiye'nin de parçası olduğu Astana garantörlerine çatışmayı sonlandırmaları için girişimlerini artırmaları, sivillerin korunması ve insani yardıma engelsiz erişim sağlanması için çalışmalarını yoğunlaştırmaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

BM: NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ

ABD’nin “olur” verdiği Türkiye’nin operasyon hazırlıklarına ilişkin Birleşmiş Milletlerden açıklama geldi. Cenevre’de gazetecilere açıklama yapan BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, “Neler olacağını bilmiyoruz. En kötüsüne hazırlanıyoruz” dedi.

BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, tüm taraflara, “Türkiye’nin harekat başlatması halinde sivillerin yerinden olmasının engellenmesi” çağrısı yaptı. Moumtzis, BM’nin “güvenli bölgeler konusunda geçmişte acı deneyimleri olduğu”nu hatırlattı.

"ACİL DURUM PLANI HAZIR"

BM yetkilisi, göç ihtimaline karşı bir acil durum planı yaptıklarını, acil ihtiyaç duyanlara gıda ve tıbbi yardım yapabilmek için bölgeye erişim sağlamaları gerekeceğini açıkladı. 

ALMANYA: ASKERİ MÜDAHALE SURİYE'Yİ İSTİKRARSIZLAŞTIRIR

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Ulrike Demmer de olağan basın toplantısında operasyona dair sorular üzerine "Türkiye’nin tek taraflı bir askeri müdahalesi, Suriye’de gerilimin daha da tırmanmasına ve bu ülkedeki istikrarsızlığın daha derinleşmesine yol açacaktır. Ayrıca bunun, güvenlik politikaları ve insani bakımdan sonuçları vahim olur” diye konuştu.

"IŞİD’E KARŞI KAZANILMIŞ BAŞARI TEHLİKEYE SOKULMAMALI"

Ulrike Demmer, Türkiye’nin "kaygılarının" farkında olduklarını söyleyerek, “Ancak IŞİD’e karşı kazanılmış başarı tehlikeye sokulmamalı. Bu başarı büyük ölçüde Suriyeli Kürtler tarafından uluslararası koalisyonun desteği ile sağlanabildi. Şimdi gerekli olan, şiddetin son bulması ve istikrarı sağlayacak yaklaşımlardır” dedi.

Demmer, geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in temasları sırasında Türkiye'nin “güvenli bölge” planını gündeme getirdiğini belirterek “Türk tarafı konuyu bakan ile görüşmede gündeme getirdi, bakan da Türk tarafına, federal hükümetin bu konu hakkında sorunları olduğu sinyalini verdi” diye konuştu.

ALMANYA, IŞİD ÜYESİ VATANDAŞLARINI GERİ ALACAK MI?

ABD'nin AB ülkelerin IŞİD'lileri geri almayı reddettikleri yönündeki eleştirisine yanıt veren İçişleri Sözcüsü Alter, Almanya’nın IŞİD'lilerin kabul edilmemesi yönünde genel bir tutumu olmadığını savunarak, her kişi için ayrı ayrı inceleme yapıldığını ileri sürdü. Alter, “Alman olan ya da Almanya ile ilintili olanların Almanya’ya geri kabul edilmesini toptan reddeden bir tutumumuz yok. Ama bunu çekincesiz yapamayız. Öncelikle ilgili kişilerin bulundukları ülkenin yargılama hakkı dikkate alınmalı, ayrıca Almanya’ya verilmeleri ancak ilgilinin kimliğinin herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde belirlenmesi ve buradaki halka bir tehdit oluşturmaması durumunda mümkün. IŞİD şüphelilerinin buraya getirilmelerinin buradaki halka bir tehdit oluşturmaması en önemli öncelik. Bu da ancak kimliğin tespit edilmesi ile mümkün” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Bülbül, "Yasa Saray'da hazırlanıyor" dedi, AKP'liler tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Ömer Turan: AKP varlığını operasyona bağlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...