24 Eylül 2019 13:04

Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanı Bekir Kaya, itfaiye davasından beraat etti

Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanı Bekir Kaya ve 10 belediye görevlisi, Kobane eylemlerinde itfaiyenin kentte çıkan yangına müdahale etmediği suçlamasıyla yargılandıkları davadan beraat etti.

Bekir Kaya | Fotoğraf: MA

Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanı Bekir Kaya ve 10 belediye görevlisi, Kobanê eylemleri sırasında itfaiye ekiplerinin kentte çıkan yangına müdahale etmedikleri suçlamasıyla yargılandıkları davadan beraat etti.

Van’da 2014 yılında Kobanê eylemleri sırasında itfaiyenin kentte çıkan yangına müdahale etmediği gerekçesiyle Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanı Bekir Kaya ve 10 belediye görevlisi hakkında açılan davanın karar duruşması, Van 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.  Bekir Kaya, duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı.

"VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ YARGILANMALIYDI"

Mahkemede savunma yapan Bekir Kaya, kentte çıkan olaylar sonrası çıkan yangınların bir sonuç olduğunu ifade ederek "Bu yangınlar bir elektrik kontağından çıkan ya da bir çocuğun çıkardığı yangınlar değil. Bu yangınlar toplumsal olaylar sonucu meydana gelen ve neredeyse yüzlerce yerde çıkan yangınlar. Biz burada yargılanıyorsak o zaman bu yangınların çıkmasına engel olamayan Vali, Emniyet ve kolluk güçlerinin başındaki kişilerin tamamı da yargılanmalıdır. Biz burada sadece sonuç üzerinden bir tartışma yapıyoruz ama bilinsin ki bize gelene kadar bu kentte birçok kişinin yargılanması gerekiyordu. Bu ülkede iktidar, sorumluluğunu örtmek için sadece kendisine muhalif olanlara dava açıyor. Bizim hakkımızda yalan tutanak tutan ve imzalatan polislerin büyük bir bölümü çok iyi biliyoruz ki şu an içerde. Basına yansıyan bir görüntü vardı, yanmayan araçlar TOMA ile yanan araçların arasına sürükleniyordu. Bu görüntüler her yerde yayınladı. Yangının söndürülmesi için yardımcı olması gereken TOMA, yanmayan araçları da ateşin içerisine sürüklüyordu. Valilik buna ilişkin açıklama yaparak soruşturma açıldığını söylemişti. Bizim dosyamızın hazırlık aşamasında bir savcı vardı ve bizi zevkle ifadeye çağırmıştı. İşte o savcı bugün FETÖ'den tutuklu. Bu dosyanın bir sonuca ulaştırılması gerekiyorsa tüm bu hususların da göz önünde bulundurulması gerekiyordu" diye konuştu.

"ACEMİCE BİR KURGU"

Dosyaya dahil edilen tanıklar hakkında konuşan Kaya, "Bu dosyaya tanık olarak getirilenler tamamen seçilerek getirilmiş. Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı, AKP'den belediye başkan adayı oldu. Şoförler Cemiyeti Başkanı tanık yapıldı, o da AKP'nin milletvekili adayı oldu. Bu kişiler ifade verdikten sonra mahkemeye getirildiler ve rızaları olmadan bu tutunakların kendilerine imzalatıldığını söylediler. Bu da gösteriyor ki çok acemice bir kurgu yapılmış. Bu davanın amacı bizden intikam almak ve bizi cezalandırmaktı. Bilirkişi raporunda bile polislerin, itfaiyenin güvenliğini sağlayamayacağına dönük belirlemeler var. Kentin her yerinde çıkan yangına, polis güvenlik sağlamadan müdahale edilemezdi. Emniyetin giremediği yere itfaiyenin neden girmediğini sormamız sıkıntılı. Bizim bir kusurumuz yok. Burada ki temel sorumlu emniyet ve valiliktir" ifadelerini kullandı.

BEKİR KAYA VE 10 BELEDİYE ÇALIŞANI BERAAT ETTİ

Bekir Kaya'nın ardından avukatlar da söz alarak müvekkillerinin beraatını istedi. Ardından kararını veren mahkeme Bekir Kaya ve 10 belediye çalışanının tek tek beraatına karar verdi.  

NE OLMUŞTU?

Van'daki Kobanê eylemlerinde Van Büyükşehir Belediyesine ait araçların kent genelinde çıkan yangına müdahale etmediği ve temizlik yapmadığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ve 10 belediye çalışanı hakkında, dönemin Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı ve AKP'nin Van Belediye Başkan Adayı Necdet Takva'nın mülkiye müfettişlerine verdiği ifade üzerine "görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi talebiyle dava açılmıştı. Tanık Takva, mülkiye müfettişlerine verdiği ilk ifadesinde, belediyenin olaylara hiçbir şekilde müdahale etmediğini öne sürerken mahkemedeki ifadesinde ise "Evlerimizden çıkamaz durumdaydık. Onların o dönemde olaylara nasıl müdahale ettiklerine bizzat şahit olmadım" demişti. Bekir Kaya ise yalan beyan nedeniyle Takva hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Adana Altın Koza Film Festivali'nde sinemaya emek verenler ödüllendirildi

SONRAKİ HABER

Tarımsal üretim maliyetlerindeki artış TBMM'ye taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...