23 Eylül 2019 03:18

Metris cezaevindeki hasta tutukluların gerekli bakımı yapılmıyor

Metris R Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan ağır hasta Abdullah Turan, Serdal Yıldırım ve Ergin Aktaş’ın sağlık durumları gittikçe kötüleşiyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Erdoğan ALAYUMAT

İstanbul Metris R Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan ağır hasta tutuklu Abdullah Turan, Serdal Yıldırım ve Ergin Aktaş’ın sağlık durumları her geçen gün kötüleşiyor. Cezaevinde tedavileri engellenen tutukların ölüme terk edildiğini belirten Avukat Gülizar Tuncer, kamuoyuna acil duyarlılık çağrısı yaptı.

“STANDARTLARININ ÇOK UZAĞINDA”

Ağır hastalığı olan, fiziksel ve ruhsal engelli tutukluların tedavilerinin sağlanması amacıyla 5 ayrı R Tipi Cezaevi olduğunu hatırlatan Tuncer, Metris ve Menemen R Tipi Cezaevlerinde ağır hasta tutuklar için özel koşulların varlığından söz etmenin mümkün olmadığını, sağlıklı insanlar için bile asgari yaşam standartlarından uzak mekanlar olduğunu kaydetti.

R Tipi cezaevlerinin hasta tutukluların tedaviler amacıyla açıldığını ifade eden Tuncer, bu yerlerin tutuklular için eziyet ve işkence mekanlarına dönüştüğünü söyledi.

“BİRBİRLERİNE BAKIYORLAR” 

Tuncer, “Cezaevi personelinin her biri ayrı ve özel bir bakım gerektiren hasta mahpuslarla ilgilenmediği, beslenmenin yetersiz, hijyen koşullarının olumsuz olduğu, Adli Tıp Kurumu (ATK) sürecinde, başkaca hastanelere sevklerde sıkıntılar yaşandığı, acil durumlarda yaşamsal sorunlar yaşandığı cezaevinde son olarak boyundan aşağısı felçli olan Abdullah Turan, belden aşağısı felçli Serdal Yıldırım ve elleri bilekten ve dirsekten kesik konumda olup tüberküloz hastalığı nedeniyle aylardır kan kusan Ergin Aktaş’ın aynı hücrede birbirlerine bakmaya mahkum edilmişlerdir” diye konuştu. 

“AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYORLAR”

Tuncer, koşullara ilişkin şunları söyledi: “Bu üç ağır hasta mahpusun birlikte kaldığı hücrenin çok pis olması dışında cezaevindeki çamaşır makinelerinin bozuk olmasından dolayı nevresimleri ve giysilerini kendileri yıkamak zorunda kalıyor. Ergin Aktaş ayaklarıyla leğende çiğnediği çamaşırları Serdal Yıldırım elleriyle sıkarak asıyor. Yemekler çok kötü ve doymayacak denli az. Düşünün bir kez, bu kadar ağır konumdaki hastalar özel bir beslenme programı uygulanması bir yana resmen açlığa mahkum ediliyorlar ve daha da ötesi kaldıkları hücrenin, tuvaletin temizliği dışında, kendi çamaşırlarını da kendileri yıkamak zorunda bırakılıyorlar.”

“RAPORA RAĞMEN BIRAKILMIYOR”

Belden aşağısı felçli olan Serdal Yıldırım’ın da bugüne kadar 12 ameliyat geçirdiğini anımsatan Tuncer, Yıldırım’ın belinde takılı olan platinlerde kayma olduğunu, sırt kısmındaki kemiklerin dışarıya çıktığını ve eski doktoru tarafından yeniden ameliyat edilmesi gerektiğini belirterek, Yıldırım hakkında ATK’nin “Cezaevinde kalamaz” raporu olmasına rağmen serbest bırakılmadığına dikkat çekti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

ABD Ortadoğu’da askeri varlığını genişletiyor: 40 bin asker görev yapıyor

SONRAKİ HABER

HDP kayyumlara karşı başlatılan nöbet eylemlerini İstanbul ve İzmir’e taşıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa