19 Eylül 2019 05:00

Diyarbakır'da kayyum 141 lise öğrencisinin zorunlu stajını iptal etti

Diyarbakır Belediyesi kayyumu, 141 öğrencinin kabul edilen staj başvurularını "bütçe yetersizliğini" gerekçesiyle iptal etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) kayyumu, meslek liselerinde okuyan 141 öğrencinin kabul edilen staj başvurularını "bütçe yetersizliğini" gerekçe göstererek iptal etti.

DBB kayyumu Hasan Basri Güzeloğlu, atandığı ikinci günde 29 memuru görevden uzaklaştırması, 8 işçinin iş akitlerinin askıya alınması ve 2 danışmanın işine son vermesi ardından bu kez de stajyer öğrencileri hedef aldı.

Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Fethi Balaman'ın haberine göre, Diyarbakır'da bulunan meslek liseleri son sınıf öğrencileri, zorunlu olan stajlarını yapmak üzere görevden alınan DBB Eş Başkanı Selçuk Mızraklı döneminde belediyeye başvuruda bulundu. Başvurular üzerine 96 öğrencinin DBB’de, 41 öğrencinin de Diyarbakır Su ve Kanalizasyon (DİSKİ) Genel Müdürlüğünde staj görmesine karar verildi.

141 ÖĞRENCİNİN STAJI İPTAL

Öğrenciler staja başlama hazırlıkları yaparken, kayyum atanan DBB’den "stajların durdurulduğuna" dair duyumlar aldı. Bunun üzerine eğitim-öğretim yılı başlamadan DBB’ye velileriyle giden öğrencilere, "Şu an stajlar durdurulmuş" yanıtı verildi. Bu yanıttan birkaç gün sonra da 141 öğrenci için “bütçe yetersizliği” gerekçe gösterilerek, staj görme kararı iptal edildi.  

"BAŞVURUMUZ KABUL EDİLDİ"

Bu öğrencilerden biri olan, Yenişehir ilçesi Şehitlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan 17 yaşındaki A.D., staj için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini belirterek, "Biz daha kayyum atanmadan önce babamla gidip staj için kayıt yaptık. Listede de ismim çıktı. Her şey tamamdı, bize ‘Okulun açılmasına bir hafta kala gel belgelerini verelim’ denildi. Okula bir hafta kala kimse aramadı, okula 5 gün kala kendim belediyeye gittim. Bana ‘Kayyum atanmasından dolayı sistem oturmamış. Bir hafta gecikmeli olacak, siz okul açıldığı gün gelin buraya bilgi alın’ dediler. Okulun açıldığı gün bir arkadaşımla gittik. Onun ismi vardı, benim yoktu. Başta 19 kişi çıkardılar" dedi.

"DİLEKÇE VERDİK"

Stajların iptali için kendilerine “bütçe yetersizliği” gerekçe olarak gösterildiğini anlatan A.D., “Staj yapacak yer bulamadık, babamla dilekçe verdik, dilekçenin onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek için gittiğimde ise bütün stajyerlerin atıldığını söylediler. 96 kişi belediyede, 45 kişi ise DİSKİ'den atıldı" diye konuştu.

"SINIFI GEÇEMEYECEĞİZ"

Demirbaş, 6 aylık stajın 3 ayının zorunlu olduğunu hatırlatarak, staj dönemi boyunca aylık olarak devletin kendilerine 365 TL, belediyenin de yaklaşık 200-300 TL verdiğini söyledi. A.D., stajı yapamamaları halinde sınıfı geçemeyeceklerini kaydederek, bir yıllık emeklerinin çöpe gideceğini söyledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Duayen Çevirmen Kamuran Şipal yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

EMEP: Kapitalizm son bulmadıkça iklim değişikliği durmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...