18 Eylül 2019 20:03

Diyarbakır’da kayyum atanan belediyeye meclis üyeleri alınmıyor

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde meclis üyeleri belediyeye alınmıyor. Kararlar, kayyum tarafından atanan 5 memurla alınıyor.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine (DBB) kayyum atanmasının ardından belediye meclisi de fiilen feshedildi. Meclisin feshedildiğine dair bugüne kadar herhangi bir tebliğ yapılmamasına rağmen meclis üyeleri belediyeye alınmıyor. Kararlar ise kayyum tarafından atanan 5 memurla alınıyor. Belediye meclisinin aldığı kararlar ise bu memurlarla bir bir iptal ediliyor. Evrensel’e konuşan HDP Meclis Grubu Eş Sözcüsü Mehmet Akdoğan, “Aynı anda hem kayyum hem vali, AKP’li gibi davranıyor. Hukuk yok, her şey ellerinde, meclis fiilen feshedilmiş, halk iradesi yok sayılıyor” dedi.

ATANAN 5 MEMURLA KARARLAR ALINIYOR

İçişleri Bakanlığı 19 Ağustos 2019 tarihinde tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yerine kayyum olarak atanan Hasan Basri Güzeloğlu, ilk meclis toplantısını 11 Eylül’de gerçekleştirdi. Kayyumun, toplantıyı HDP’nin 68, AKP’nin 22 ve Saadet Partisinin (SP) 3 meclis üyesinin yerine meclise atanan 5 memurla yaptığı ortaya çıktı.

İLK İŞ MECLİSİN KARARLARINI İPTAL ETMEK OLDU

31 Mart seçiminde seçilen DBB meclis üyelerine, “meclisin feshine” ilişkin şimdiye kadar herhangi bir tebliğ yapılmazken, DBB Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Mali Hizmetler Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Vekili Zeki Karahan, Yazı İşleri ve Karar Daire Başkanlığı Vekili Hasan Yıldırım, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Vekili Sebahat Eşsizoğlu’nun da aralarında bulunduğu 5 kişiyle toplantı yapmasıyla seçimle gelen meclisin fiilen feshedildiği belirtildi. Bu memurların ilk işi ise kayyum atanmadan önce belediye meclisinin aldığı kararları iptal etmek oldu.

ÖNCEKİ KAYYUM DA MECLİSİ FESHETMİŞTİ

 DBB Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmasıyla 2 Kasım 2016’da belediye atanan Kayyum Cumali Atilla da belediye meclisini feshederek, 2 buçuk yıl boyunca meclis toplantılarını atanan 5 memur ile yapmıştı.

VAN’DA DA KAYYUMUN İLK İŞİ OLMUŞTU

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır’ın yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesine de kayyum atamıştı. Kayyum atanan Vali Mehmet Emin Bilmez ise ilk iş olarak meclis üyelerine gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyurmuştu. 

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"

Duruma ilişkin DBB HDP Meclis Grubu Eş Sözcüsü Mehmet Akdoğan ile konuştuk. Akdoğan, kayyum tarafından DBB meclis üyelerinin gerekçesiz bir şekilde belediyeye alınmadığını ve meclis üyelerinin çalışma yapamadıklarını belirterek, “Belediyeye gittik meclis üyeleri olarak görüşmelerde bulunduk, bizi belediyeye almadılar. Bize dönüş yapacaklarını söylediler. Dönüş yapmadılar. Meclis üyeliği kartlarımız dahi verilmedi. Normalde öyle bir yetkisi yok kayyumun, bu karar ancak Sayıştay tarafından verilebilir. Ama hukuksuz bir şekilde böyle kararlar alıyor. Biz bu konuda suç duyurusunda bulunduk” dedi.

"HALK İRADESİ YOK SAYILIYOR"

Aynı anda kayyum olan valinin aldığı hukuksuz kararlarla tek adam rejimini birebir taklit ettiğini ifade eden Akdoğan, “Burada yetkileri dışında kararlar alıyorlar. Meclis üyeleri yerine kendisinin getirdiği 3-5 memur ile kararlar alıp, bizim dönemimizde aldığımız kararları da iptal ediyorlar. Burada da tek adam rejimi uygulanıyor. Aynı anda hem kayyum hem vali, AKP’li gibi davranıyor. Hukuk yok, her şey ellerinde, meclis fiilen feshedilmiş, halk iradesi yok sayılıyor. Bizden İstanbul’un, diğer büyükşehirlerde kaybetmenin intikamını alıyorlar. Biz mücadelemizi hem hukuken hem de demokratik temelde sürdüreceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yargısız şekilde ihraç edilen öğretmenler için mahkeme beraat kararı verdi

SONRAKİ HABER

CHP’li Özkoç: Kılıçdaroğlu’na saldıranlar IŞİD üyesi, buna rağmen beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...