İstanbul, İzmir, Adana ve Antep'teki kayyum eylemlerine polis engeli

İstanbul, İzmir, Adana ve Antep'te kayyum atamalarına karşı HDP milletvekilleri ve üyelerinin yapmak istedikleri basın açıklaması polis tarafından engellendi.

04 Eylül 2019 06:30
Son Güncellenme Tarihi: 04 Eylül 2019 16:30
Paylaş

Mardin, Diyarbakır, ve Van'daki kayyum atamalarına karşı 17. gününde devam eden eylemler pek çok ilde polis tarafından engellendi. Engellemeye rağmen yapılan açıklamalarda, kayyuma ve polise tepki gösterildi.  

İSTANBUL: ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZLATINA ALINDI

HDP İstanbul İl Örgütü, Beşiktaş'ta bulunan Hakan Pastanesi önünde basın açıklaması yaparak ardından oturma eylemi gerçekleştirmek istedi. Ancak, Hakan Pastanesi civarını zırhlı araçlarla ablukaya alan polis, içlerinde HDP’li Milletvekillerinin de olduğu kitleye saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. (İstanbul/MA)


İZMİR'DE POLİSE TEPKİ: SUÇ İŞLİYORSUNUZ

Kayyum atamalarına karşı HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay, Hasan Özgüneş ve Murat Çepni'nin Alsancak'ta basın açıklaması yapmasına polis izin vermedi.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen HDP milletvekileri ve üyelerine müdahale eden polis, basın açıklamasını engelledi. Basın açıklamasının yasal olmadığını öne süren polisler, üç vekili abluka altına alarak açıklamaya katılan kitleyi alandan uzaklaştırdı.

Vekiller, çember içinde açıklama yaparak "Biz barışı, demokrasiyi, hukuku getirene kadar mücadele edeceğiz. Bu halk halk size teslim olmadı, olmayacak. Ama şunu iyi bilin; kayyumlara, yolsuzluk ve talana, rant ve zulüme sessiz kalmayacağız. Suç işliyorsunuz. Biz hakkımızı kullanacağız. Faşizme karşı omuz omuza olacağız. Kazanacağız" dedi.

Vekiller daha sonra çember içinde oturma eylemi yaptı.

BASINA MÜDAHALE

Çemberin dışında kalanlar ise polis engelini alkışlarla protesto etti. Polis basının çekim yapmasına da engel oldu. Gazetecilerin sarı basın kartı olmadan çekim yapacağını öne süren polis, "Sizin gazeteci olmadığınızı biliyoruz. Sosyal medyada tek bir polis görüntüsü olursa gerekli işlemleri yapacağız" dedi.

HDP İL BİNASINDA AÇIKLAMA

HDP İzmir Milletvekillerinin kayyuma karşı engellenen basın açıklamasına ilişkin vekiller il binasında basın toplantısı düzenledi

Basına açıklama yapan, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Böyle bir hukuksuzluğun dünyada görülmemiş olduğunu, daha yapmadığımız bir basın açıklamasından dolayı bizi yargılayamayacaklarını belirttik. Dolayısıyla hukuksuzluk için bize yargı kararını göstermesini gerektiğini söyledik. Her hangi bir yazılı talimat çıkaramadılar. Fiziki şiddet ile korku yaratmaya çalıştılar. Açıklamamız kayyum darbesine karşı olduğu için engellendi" diyerek bu engellere karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Kemalbay, yarın da aynı açıklamanın Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 13.00 de yapacaklarını duyurdu. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA: POLİS, VATANDAŞLAR EYLEME GİTMEDİN DİYE SALONUN KAPISINI KAPATTI

Adana’da HDP’liler Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 1’inci olağan Kongresi’ne katıldı. Buradan, oturma eylemi için Abidin Dino Parkı’na gitmek isteyenlerin çıkmasına izin verilmedi. Polis salon kapısını kapatarak açıklamanın yasak olduğunu ve çıkışlara izin verilmeyeceğini söyledi. Daha sonra kongrenin yapıldığı salonun bulunduğu boşluğa çıkan vatandaşlar oturma eylemini burada gerçekleştirdi. Polisler, yaklaşık bir saatlik oturma eyleminden sonra vatandaşların ancak tek tek çıkmasına izin verdi. HDP İl Binası önüne giden HDP’liler burada basın açıklaması yaparak yasakları ve kayyumları protesto etti. Basın açıklamasını okuyan HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural, engellemelere rağmen kayyımlara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)


ANTEP: POLİS ENGELİNE RAĞMEN AÇIKLAMA YAPILDI

Antep’te Yeşilsu Parkı’nda basın açıklaması ve ardından oturma eylemi yapmak isteyen HDP’liler polis engeliyle karşılaştı. Antep Valiliğinin 22 Ağustos tarihinden itibaren 30 gün süreyle aldığı, toplantı, gösteri ve yürüyüş yasağı kapsamında, basın açıklamasının gerçekleştirilemeyeceğini söyleyen polis, çok sayıda çevik kuvvetle birlikte HDP’lileri abluka altına aldı. Bunun ardından HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu ve basın açıklamasını yapacaklarını söyledi. Müzakereler sonucu açıklamanın yapılmasına izin verilirken, oturma eyleminin gerçekleştirilmeyeceği polis tarafından duyuruldu. 
Açıklamayı HDP Antep İl Başkanı Müslüm Kılıç okudu. Kılıç, “Kayyumlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürt halkının düşmanıdır” ifadelerini kullandı. 5 Eylül Perşembe günü de basın açıklaması ve oturma eylemlerini sürdüreceklerini söyleyen Kılıç, demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırdı. (Antep/EVRENSEL)


ANTALYA’DA KAYYUM PROTESTOSU

Kayyum atamaları Antalya'da da protesto edildi. HDP il binası önünde yapılan eylem polis ablukasında gerçekleştirildi. Eyleme siyasi parti ve kitle örgütleri katıldı. Basın metnini okuyan HDP İl Eş Başkanı Muhsin Taşar demokrasinin en temel kriterlerinden biri olan seçme ve seçilme hakkının gasbedildiğini vurgulayarak "Tam bir kültürel, ekonomik ve siyasal kırıma dönüşen kayyum uygulamaları merkezileşme ve tekçi politikaların bir ürünüdür. Kayyumlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürtlerin düşmanıdır. Gücünü de cezasızlık anlayışından almaktadır" dedi. Yarın aynı saatte yine oturma eylemi yapılacağını hatırlatan Taşar bunun demokrasi ısrarının yansıması olduğunu söyledi. Eylem oturma eylemi ile devam etti. (Antalya/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

HDP'den "kaybolan çocuklar" açıklaması: İftira atılıyor

SONRAKİ HABER

Munzur Nehri'ne karışan atıklar, dağ keçilerinin toplu ölümüne yol açabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...