04 Eylül 2019 05:15
Son Güncellenme Tarihi: 04 Eylül 2019 11:35

Kayyumdan kalma elektrik borcu Batman'ı susuz bıraktı

Batman Belediyesine atanan kayyumdan kalma elektrik borcu nedeniyle DEDAŞ, kente içme suyu sağlayan su pompalarının elektriğini kesti. Kesinti mahkeme kararıyla sona erdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Batman Belediyesi’ne 11 Eylül 2016’da atanan ve 31 Mart seçimlerine kadar görevde kalan kayyumdan kalma elektrik borcu nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) kente içme suyu sağlayan su pompalarının elektriğini kesti. Batman Belediyesi, konuyla ilgili mahkemeye başvurdu. Batman 4. Asiye Hukuk Mahkemesi verdiği kararda, DEDAŞ’ın kesintiyi bitirmesi yönünde karar aldı. Belediye yetkilileri de DEDAŞ’ın su pompalarına elektrik vermeye başladığını söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Nevzat Nemcik, kayyum dönemindeki elektirik borcunun 8 Milyon 473 Bin TL olduğunu açıklamıştı.

SU KESİNTİSİ DÜN BAŞLADI

Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın haberine göre nüfusu 599 bin olan Batman’da kent genelinde yaşanan su kesintisi dün saat 10.00’da yaşandı. Konuya dair dün açıklama yapan Batman Belediyesi, su kesintisinin kayyum döneminden kalan elektrik borçları nedeniyle, DEDAŞ’ın belediyenin su kuyularındaki içme suyunu şehre aktaran pompalardaki elektriğin kesmesiyle yaşandığını belirtti. DEDAŞ kararının yanlış olduğunu belirtilen Belediye, kesinti sonrası Belediye’nin jeneratörleri devreye sokulmasıyla sorunun giderildiği belirtildi. Belediye jeneratörlerin devreye girilmesiyle dün çözülen su problemi, bugün sabah saatlerinde tekrar yaşandı.

BELEDİYENİN JENERATÖRLERİ YETERSİZ KALDI

Cumhuriyet'e konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Nevzat Nemcik, DEDAŞ’ın gece elektrik verdiğini ama sabah saatlerinde tekrar elektriği kestiğini belirterek “Belediyenin jeneratörleri de bir noktadan sonra ısınarak yetersiz kalıyor. Yani jeneratörlerle şehre su vermek gibi bir güç kaynağı oluşturulamaz” dedi.

KAYYUMDAN KALAN ELEKTRİK BORCU 8 MİLYON 473 BİN LİRA

Belediye Başkan Yardımcısı Nemcik, Belediyeyi 8 Nisan’da devraldıklarını, 15 Nisan’da gelen ve kayyım dönemindeki elektirik borcunun 8 Milyon 473 Bin TL olduğunu belirtti. DEDAŞ yetkililerin borcun ödenmesi için daha önce belediyenin müdürlüklerine çağrı yaptığını, dün de tebliğin yapılmasının ardından hemen kesintiye gidildiğini ifade eden Nemcik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni dönemle birlikte 15 Milyon 567 Bin TL borç var. DEDAŞ ödemelerin büyük meblağlarla yapılmasını istiyor. Biz de bütçedeki açıktan dolayı bunun imkansız olduğunu belirttik. Bütçemizin yüzde 65’i, 31 Mart seçimleri öncesinde, yılın ilk 3 ayı içerisinde kayyum tarafından kulanılmış. Yani bize borç olarak bırakılmış. 2018’de kayyumun yaptığı işlemlerin ödemesini bile şu an biz yapıyoruz. Dolaysıyla birçok şeyde ödeme yapmakta sıkıntı yaşıyoruz.”

VATANDAŞ TEPKİLİ: AKLA ZARAR BİR DURUM

Duruma tepki gösteren Muhittin Demir adındaki bir yurttaş da “Koskoca kent sussuz kalmış durumda, kent genelinde akmıyor. Salgın hastalıklar var. Sağlık kurumlarında bile su yok. Koskoca bir kentin suyunu kesmek akla zarar bir durum” dedi.

MAHKEME ELEKTRİK KESİNTİNİN SONLANDIRILMASINA KARAR VERDİ

Batman Belediyesinin DEDAŞ'ın elektriği kesmesine ilişkin mahkemeye dün yaptığı başvuru bugün ele alındı. Batman 4. Asiye Hukuk Mahkemesi, DEDAŞ’ın kesintiyi bitirmesi yönünde karar aldı. Mahkeme, “Dava sonuçlananıcaya kadar elektirik kesintisinin uygulanmaması, yeniden sağlanması yönünde davalı kuruma müzekkere yazılmasına, bu hususta ara karar yazılması” kararı verdi.

SU SAAT 18.00’DE GELECEK

Mahkeme kararın ardından Cumhuriyet'e konuşan belediye yetkilisi, DEDAŞ’ın su pompalarına elektrik vermeye başladığını söyledi. Yetkili, pompaların çalışması ve mesafeden dolayı tüm kente su gelmesinin 3-4 saati bulacağını, kesintinin saat 18.00 gibi sona ereceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karar beklenen Sözcü gazetesi davası ertelendi

SONRAKİ HABER

İzmit'te düzenlenecek "Kadının Gücü" temalı SanatFest yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa