31 Ağustos 2019 11:15

Ziraat Mühendisleri Odası: “Pamuk 4,5 liranın altında satılmamalı”

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi yaptığı açıklamada, pamuk üreticisinin ürününün kilosunu 4,5 TL’nin altında satması durumunda zarar edeceğini açıkladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, hasadı başlayan pamuk üretim maliyetinin dekar başına 2 bin 78 lira 25 kuruş olarak tespit edildiğini üreticinin ürününün kilosunu 4,5 TL’nin altında satması durumunda zarar edeceğini açıkladı.

Türkiye’nin bu yıl da pamuk ithalatı yapacağını ifade eden Doğan, şunları söyledi: “Pamuk birçok sanayi sektörünün ham maddesi olmasından dolayı katma değeri çok yüksek bir endüstri bitkisidir. 2019 yılı üretim sezonunda 988 bin ton lif pamuk üretimi beklenmektedir. Türkiye’nin toplam lif pamuk tüketimi ise 1 milyon 629 bin tondur. 641 bin ton lif pamuk ihtiyacımız ithalat yoluyla karşılanacaktır. Yapılacak ithalat dolayısıyla yaklaşık 1 milyar dolar döviz kaybı olması beklenmektedir. Pamukta tekstil sektörünün ihtiyacı olan ham maddenin ithalat yoluyla karşılanmasına son vermenin yegane yolu pamuk ekim alanlarının ve verimliliğin artırılmasıdır. Bu amaca yönelik olarak pamukta prim desteklemelerinin üretimi teşvik edecek oranlarda olması gerekir.”

PAMUK EKİM ALANI AZALACAK

Pamuk açığına rağmen desteklemelerdeki sınırlamalar nedeniyle ekim alanlarında düşme beklediklerini belirten Doğan, “2018 yılı üretimi prim destekleme ödemelerinde esas alınan dekar başı kütlü pamuk miktarının 500 kilogram olarak sınırlandırılması ve pamukta son iki yıldır yaşanan yoğun kimyasal ilaçlamalar ve dolayısıyla bütün üretim kalemlerinde artan maliyetlere ilaveten dünya piyasalarındaki fiyatlarda görülen düşüşler önümüzdeki sezon pamuk üretim alanlarında yüzde 50’ye yakın azalmaların görülmesine yol açacağı tahmin edilmektedir” dedi.

ÜRETİCİ ZARAR EDER

ZMO Adana Şubesi Tarla Bitkileri Komisyonunun pamuk üretim maliyetinin dekar başına 2 bin 78 lira 25 kuruş olarak hesapladığını belirten Doğan, “Komisyonumuz, pamuk üretim maliyetini dekar başına 2 bin 78 lira 25 kuruş olarak tespit etmiştir. Yüzde 20 üretici kârını eklersek 2 bin 493 TL dekar başına gelir elde etmesi gerekir, ortalama verimi dekarda 550 kilogram olarak düşünürsek. Destekleme ödemesi hemen yapılması kaydıyla üreticinin eline kilo başına 4.5TL para geçmesi gerekir. Bunun dışındaki şartlar üreticinin zararına demektir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan güvenli bölge açıklaması: Çok fazla zamanımız ve sabrımız yok

SONRAKİ HABER

Vedat Türkali anısına denize karanfil bırakılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...