28 Mayıs 2019 05:10

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Pamuk destekleme listesinde Adana neden yok?

CHP Milletvekili Ayhan Barut 2018 yılı pamuk desteklemesi verilecek iller listesinde Adana'nın olmamasına tepki gösterdi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Fotoğraf: Ayhan Barut

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bakanlık tarafından yapılan 2018 yılı pamuk desteklemesi verilecek iller listesinde Adana'nın olmamasına sert tepki gösterdi.

“ÜRETİCİLERİMİZ YALNIZ DEĞİLDİR”

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Bakanlık tarafından bayram öncesi, haziran ayı içerisinde yapılacak pamuk desteklemeleri için ödeme verilecek iller listesi yapıldı. Listede Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Antalya, İzmir, Manisa, Aydın gibi pek çok pamuk üretimi yapılan iller yer alırken Adana ilimize yer verilmemiştir. Bunun nedenini yetkililere soruyoruz. Neden listede Adana pamuk üreticisi yok? Bu listeyi kim yapmıştır ve neden Adana ödeme dışı tutulmuştur? Bölge ve illerimiz arasında ayrım yapan bu tutumu şiddetle kınıyorum. Bilinmelidir ki ülkemiz çiftçisi ve Adanalı üreticilerimiz yalnız değildir" dedi.

“PAMUK ÜRETİCİSİ BÜYÜK ZARARA UĞRATILIYOR”

Pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 500 kilograma düşürülerek üreticinin büyük bir zarara ve mağduriyete uğratıldığını anımsatan Barut, “Çok stratejik bir ürün olan pamuk, ülkemizde 30’dan fazla işkolunun en önemli hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Üreticilerimiz girdi maliyetleri altında acımasızca ezilmektedir. Türkiye’nin yıllık ortalama 2 milyar dolarlık pamuk ithal ettiğini dikkate alırsak, üretimin neden desteklenmesi gerektiği belki daha iyi anlaşılır” dedi.

"DESTEKLER PARÇA PARÇA VERİLİYOR"

Pamuk üretimi ve üreticileri olumsuz etkileyecek yeni bir planlamanın gündeme geldiğini ifade eden Ayhan Barut, “Merak ediyoruz, acaba pamuk üzerinde bir takım oyunlar mı oynanıyor? Çünkü destekleme miktarı düşürüldü, desteklemeler parça parça verilmeye çalışılıyor, yetmiyormuş gibi üreticilerimize iki yıl üst üste pamuk ekildiğinde destekleme verilmeyeceği gibi bir söylenti yayılmakta. Bu söylenti gerçek ise bakanlık hangi teşkilat veya yapıyla denetleme yapacaktır? Pamuk ekili alan nasıl kontrol edilecektir?​” sorularını yöneltti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadına şiddete karşı oynanan Kızılırmak Futbol Turnuvası sona erdi

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Beylerin bir eli yağda bir eli balda, yoksul olan yurttaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa